Interfest najavljuje Muzej ukusa Vojvodine u Novom Sadu
NOVI SAD: Nakon veoma uspešne tradicionalne manifestacije “Festival vina” početkom leta, ali i festivala gastronomije “Ukusi Vojvodine” za kraj leta, Udruženje “Interfest” najavljuje projekat koji će ove dve manifestacije sažeti u “Muzej ukusa Vojvodine”.
Nataša Budisavljević, direktorka “Interfesta” navodi za Dnevnik da je ova ideja logičan sled projekata koji su realizovani u Novom Sadu, ali i prilika da se gradu, pokrajini, ali i posetiocima administrativnog centra Vojvodine pruži prilika da tokom cele godine, na jednom mestu, imaju prilike da vide, omirišu, ali i okuse ono što ovaj region čini posebnim u domenu gastronomije.
Smatramo da naše gastronomsko nasleđe zaslužuje da bude predstavljeno na ovaj način. Napravili smo projekat koji će spojiti kulturu i turizam na najlepši način. Ovakvi muzeji postoje u svetu, ali nakon svih istraživanja koje smo obavili na ovu temu i na osnovu ideja koje nam se rađaju kada je u pitanju predstavljanje naše gastronomije, već sad mogu da kažem da će naš biti najlepši, ističe Budisavljević.
Kako navodi, “Muzej ukusa Vojvodine” je zamišljen kao multifunkcionalni prostor koji će pored stalne postavke posetiocima nuditi i mogućnost edukacije kroz radionice i predavanja, školice kuvanja, tematske događaje… Ideja je da bude jednako zanimljiv i deci i odraslima.
Prezentovali smo ideju na nekoliko mesta i reakcije su izuzetno pozitivne. Trenutno smo u fazi traženja odgovarajućeg prostora, što je možda i najteži deo, ali optimizam nas ne napušta, naročito kada znamo da odmah nakon toga kreće onaj kreativni deo koji svi najviše volimo, navodi Nataša Budisavljević.
O rokovima za realizaciju ove ideje još ne želi da govori, ali napominje da ni manifestacija “Ukusi Vojvodine”, koja se održava u Limanskom parku i okuplja veliki broj posetilaca, ali i izglagača, nije nastala preko noći. Prethodila joj je značajna aktivnost i špartanje Vojvodinom uzduž i popreko u potrazi za receptima, majstorima s kutlačom, starim zanatima...
Projektu “Ukusi Vojvodine” smo pristupili veoma ozbiljno, jer nam nikada nije bila ideja da pravimo događaje koji su puka zabava za narod, a takvih je, nažalost, mnogo, već da unapredimo gastronomsku sliku Vojvodine, a Vojvodinu brendiramo kao specifičnu gastronomsku regiju. Sa tim ciljem smo krenuli u mapiranje tradicionalnih jela i malih proizvođača hrane po celoj Vojvodini. Ovaj deo projekta je bio veoma naporan i dugotrajan, trajao je devet meseci, ali je bio neophodan kako bismo jasno sagledali situaciju na terenu, analizirali je i izbegli situaciju da sam festival i sve što je posle njega trebalo da izađe kao nastavak aktivnosti, gradimo na pretpostavkama. Nažalost, mnoga tradicionalna jela su potpuno iščezla sa jelovnika domaćih restorana, a njihova mesta su zauzela jela onih zemalja koji su za razliku od nas svoju gastronomiju dobro brendirali, naglašava direktorka “Interfesta”.
Nataša Budisavljević već više od Novi Sad je zamenila Beogradom kao mestom za život, ali nikada nije pomislila da manifestacije koje organizuje u Novom Sadu preseli u srpsku prestonicu.
Novi Sad je za mene, kao i cela Vojvodina uostalom, riznica različitih uticaja i kultura iz kojih je izrasla jedna značajna posebnost ovog prostora, a to je širina u shvatanjima i navikama ljudi. To se u Novom Sadu ne vidi samo po kulturnim spomenicima i arhitekturi, to se oseti u svakodnevnom kontaktu ljudi različitih nacionalnosti, a dugo se pamti i po mirisima i ukusima naše hrane i pića. Zato je Novi Sad logičan izbor i za naše manifestacije, kaže Budisavljević.
Ona navodi da se bogatstvo Vojvodine ogleda u plodnoj zemlji koja svako seme dobro prima, pa za razliku od nekih drugih svetskih ali i domaćih regija skoro da nema ograničenja u pogledu onoga što se može proizvesti, a sa druge strane, multikulturalnost je ostavila, možda i najlepši trag upravo u gastronomiji.
Mi time kao da ne znamo da se pohvalimo i kao da ne umemo da izvučemo najbolje što bi prikazali svetu, a duboko verujem da je gastronomija jedno od najznačajnijih kulturnih i turističkih obeležja Vojvodine, ali da na tome treba još mnogo raditi. Dugačak je spisak naših gastronomskih specifičnosti, zbog čega treba poljoprivrednike i dalje podsticati na preradu primarnih proizvoda, omogućiti bolju povezanost proizvođača i ugostitelja, ali i upotrebiti tu raznolikost u razvoj turističke ponude, zaključuje Nataša Budisavljević.
A.Savanović