Predstavljen gastro-turistički vodič „Ukusi Vojvodine“
Promocija domaćih proizvođača hrane i pića „Fruštuk s ukusima Vojvodine“ održana je u hotelu „Putnik“.
Tom prilikom predstavljen je gastro-turistički vodič „Ukusi Vojvodine“ i održan panel na temu unapređenja ponude domaćih proizvoda i vojvođanske tradicionalne kuhinje, kreiranja novih proizvoda i uloge gastronomije u kreiranju turističkog proizvoda neke destinacije.
– Festival „Ukusi Vojvodine“ prošle godine je održan drugi put, a mi smo veoma zadovoljni s obzirom na činjenicu da je ođek veliki, ne samo u Vojvodini nego i u regionu, kao i zbog naših proizvođača i tog efekta koji smo želeli da postignemo – istakla je menadžerka projekta „Ukusi Vojvodine“ Jadranka Beljan Balaban. – Želimo da prikažemo da naša, vojvođanska kuhinja, zavređuje značajno mesto, ne samo na karti Srbije nego i Evrope i sveta.
Na osnovu putničkog iskustva znamo da, bilo gde da se nađemo, osim predela koji ostaju u sećanju, ono što pamtimo jesu pravi ukusi i mirisi, te svako od nas iz te zemlje ponese nešto što će mu pomoći da malo produži osećaj sećanja. Zbog toga smatram da će i ovaj naš gastro-vodič biti koristan svima koji dođu.
Gastro-vodič „Ukusi Vojvodine“ predstavlja krunu istoimenog projekta i festivala, a rezultat je obilaska više od 200 restorana, čardi i salaša, kao i potrage za najboljim jelima i proizvodima našeg podneblja.
– Mislim da je to dobar prikaz kako se radi stručno, a približena je narodu bukvalno cela Vojvodina, kao svojevrsni šareni ćilim, protkan ukusima i mirisima – naglasio je voditelj kulinarskih emisija i instruktor sistema „Horeca“ Saša Mišić. – U izboru domaćih proizvoda i na ovim prostorima sve etničke grupe su izuzetno kvalitetno i sadržajno ostavile svoj pečat.
Na jugu Srbije malo se zna o ovom regionu, a priručnik „Ukusi Vojvodine“ sve će prikazati na najbolji mogući način. Uz njegovu pomoć, lakše ćete doći do dobrog ukusa u specifičnom restoranu, a poznato je da svaki restoran ima svoj specijalitet za koji će saznati samo oni koji svrate. Nakon toga idu i korak dalje, želeće da saznaju za ostale sadržaje. To je turizam, razvoj i put – da čovek pojede i popije nešto kvalitetno, uživa i sa nekog mesta ponese jaku emociju koja će ga uvek tu vratiti. Upravo tu emociju stvorili ste ovim opisom.
B. Pavković