Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Hoće li jedina mini hidrocentrala u Vojvodini zavrteti turbine?

10.02.2019. 09:25 09:32
Piše:
Izvor: Jedina mini hidrocentrala u Vojvodini foto: N. Perković 

Problemi sa izgradnjom mini hidrocentrala u Srbiji eskalirali su poslednjih meseci konstatnim protestima građana i ekoloških organizacija širom zemlje koji pokušavaju da skrenu pažnju na poguban uticaj takvih projekata na životnu sredinu.

Nedavno je negativno mišljenje o mini centralama na malim planinskim tokovima dao i ministar Goran Trivan, ali  kao da još uvek nema jasnog stava državnih institicuja po ovom vrlo aktuelnom ekološkom problemu koji postaje još aktuelniji jer se neki od spornih objekata privode kraju.

Na teritoriji Vojvodine, pri kraju je izgradnja mini hidrocentrale koja bi koristila vodu iz reke Nere kod Bele Crkve, gde su aktivisti lokalnog ekološkog udruženja „Aurora“, pokrenuli niz inicijativa i aktivnosti kako bi ukazali na to da bi završetak i puštanje u rad postrojenja na ovom vodotoku imali katastrofalan efekat na šire područje.

Prema rečima Milana Belobabića iz udruženja „Aurora“, izgradnja minicentrale na Neri je sporna iz više aspekata.

- Istina je da objekat ima građevinsku dozvolu izdatu od strane Opštine Bela Crkva, ali već je i ona sporna jer je izdata uz niz propusta, odnosno očigledno bez provere usklađenosti dokumentacije pa se u dokumentima pominju različite lokacije, nedostaje hidrobiološke analiza i slične stvari i ono što je možda ključno – nedostaje saglasnost zajedničke srpsko-rumunske Komisije bez čijeg stava  ne bi smelo ništa da se radi na tom području - pojašnjava Belobabić.

Prema njegovim rečima, u najmanju ruku bi bilo neophodno da se izvrši detaljna revizija dokumentacije koja prati izgradnju mini Hidrocentrale u blizini Nere jer očigledno postoje neusklađenost i propusti.

- Smatram da u današnje vreme kada klimatske promene iz godine u godinu postaju očigledne i kada je sve teže proceniti kojim tokom će nas te promene odvesti, najmanje što možemo da uradimo jeste da makar umanjimo pogubne uticaje na životnu sredinu, a dovoljno je upotrebiti zdrav razum i uvideti da izgradnja mini hidrocentrala definitivno nije nešto što će nam pomoći da očuvamo prirodu jer ako iz Nere uzmete nekoliko kubika vode u sekundi, ne treba biti naročito stručan i zaključiti da će to imati negativan uticaj na reku i okolinu – kaže Belobabić, dodajući da u konkretnom slučaju na Neri postoje i pravni okviri da se obustavi izgradnja.

Sa druge strane, investitor Ljupče Koci, kaže da je hidroelektrana spremna da počne da radi i da očekuje da će se to i desiti u narednih par meseci.

- Po mojim saznanjima, mišljenje mešovite srpsko-rumunske Komisije je dostavljeno Direkciji za vode Srbije i koliko znam oni kažu jedino da se Nera ne sme pregrađivati, što naravno nikada nije ni bilo u planu. Oni uslovi koji su nam dati, mi smo ih i ispunili i mislim da nema razloga da ne dobijemo i vodnu saglasnost i da možemo da objekat pustimo u rad. Mi smo krenuli u ovu investiciju od 1,8 miliona evra jer smo dobili uslove koje treba da ispunimo i mi smo ih ispunili – tvrdi Koci.

Prema njegovim rečima, hidrocentrala kod Bele Crkve se dosta razlikuje od onih koji se grade na brdskim rekama.

- Ovde nema zacevljavanja ni zaustavljanja reke, ovde je planiran samo prirodan preliv vode iz Nere, a u toj jaruzi i sad kada je zatvorena ima vode i to su podzemne vode, tako da bi u nekim periodima bilo potrebno manje vode iz reke, a u periodima niskog vodostaja u Neri, naravno da ne bi ugrožavali biološki minimum i centrala bi radila znatno manjim kapacitetom. – kaže Koci.

U dokumentaciji koja prati izgradnju mini hidroelektrane u Beloj Crkvi, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, „Vode Vojvodine“ i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode su ukazivali na nedostatke i uslove koje treba ispuniti, ali je i pored toga investitor dobio građevinsku dozvolu od opštine Bela Crkva te je objekat praktično i završen.

Prema rečima dr Ratka Bajčetića, pomoćnika pokrajinskog sekretara, u odgovoru na zahtev za dobijanje uslova za izgradnju mini hidrocentrale u Beloj Crkvi, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode nije dao pozitivno mišljenje o izgradnji vodozahvata jer se taj prostor nalazi u zaštićenom području, kao ni o proširivanju i produbljivanju kanala „Jaruga“ kojim voda iz Nere treba da dođe do elektrane.


Koliko ih ima u Srbiji?

Od 2011. godine u Srbiji je izgrađeno oko 90 mini hidroelektrana od 850 koliko ih projektovano Generalnim planom još iz 1987. godine, mada se prema poslednjim procenama pominje brojka od oko 450 mogućih lokacija u Srbiji. U svetu su one „ stekle popularnost“ sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali je u većini država promenjen stav o njima kao pogodnom izvoru energije. Tako je u Kini (gde ih ima 77.000) zabranjena izgradnja novih, dok se u Americi i u Evropi sve više donose odluke o njihovom uklanjanju iz energetskog sistema zbog negativnih ekoloških posledica.  


- Za bilo kakvo uzimanje vode iz Nere potrebno je prethodno uraditi detaljnu hidrološku i biološku studiju o uticaju, jer je to bujični vodotok koji varira od svega par stotina litara u sekundi do 60 kubnih metara  u sekundi. Zavod za zaštitu prirode je naveo i na koja pitanja ta studija treba da odgovori, ali studija koja je dostavljena nije odgovorila na ta pitanja i samim tim uslovi se ne mogu smatrati ispunjenim. Ono u šta sam sasvim siguran je da će se Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pridržavati Zakona o zaštiti prirode i akta o proglašenju Zaštićenog prirodnog dobra „Karaš-Nera“ – pojasnio je dr Bajčetić.

Prema njegovim rečima, dobijanje energije iz obnovljivih izvora jeste strateški važno i tu u nekoj meri mogu da doprinesu i mini hidroelektrane, ali ukazuje da mali, neizučeni vodotoci i slivovi svakako nisu poželjne lokacije, zbog očigledno lošeg uticaja na vodene i priobalne ekosisteme i biodiverzitet.

- U zaštićenim prirodnim područjima svakako treba isključiti takve aktivnosti, ali recimo, u Vojvodini, na Hidro sistemu Dunav-Tisa-Dunav ima nekoliko mogućih lokacija za postavljanje turbina. To su vodozahvatne i regulacione ustave na kanalima, gde već postoji potrebna denivelacija vode, odnosno visina vodne stepenice. Na tim lokacijama postoji stalan i značajan dotok vode od nekoliko kubnih metara u sekundi, pa do nekoliko desetina kubnih metara vode u sekundi. Negativan uticaj na životnu sredinu uopšte ne postoji, jer za kvantitet i kvalitet voda svejedno je da li vodu puštate da preliva preko ustave, ili će voda teći kroz turbinu. Takođe, na svim tim vodnim stepenicama postoji i elektro mreža, pa je priključenje generatora mini hidroelektrana na nju olakšano – kaže Bajčetić.  

Niko Perković

Autor:
Pošaljite komentar
Obustavljeni radovi na izgradnji hidrocentrale u selu Rakita

Obustavljeni radovi na izgradnji hidrocentrale u selu Rakita

11.01.2019. 17:48 17:50