Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KO JE ZARADIO MILIONE EVRA U SRBIJI Objavljena lista "Sto naj... privrednih društava u 2022. godini"

24.10.2023. 08:21 09:18
Piše:

Novosadska Naftna industrija Srbije –NIS prošle godine bila je ubedljivo najuspešnija kompanija jer je imala najveći finasijski poslovni uspeh i najveći ukupan prihod, pokazuju upravo objavljeni podaci Agencija za privredne registre (APR).

Lista „Sto naj...privrednih društava u 2022. godini”, koja je rangirana prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku pokazuje da je NIS lane po ukupnom poslovnom prihodu bio prvi sa 500 milijardi dinara. Neto dobitak NIS-a je, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan više nego četiri puta.

Na drugom mestu se nalazila Elektroprivreda Srbije - EPS s ukupnim prihodom od 359 milijardi dinara, dok jet treći bio novosadski „Srbijagas” s 220 milijardi. Četvrto mesto drži trgovinski lanac „Delez” s prihodom od 134,4 milijarde dinara, dok je peti pirotski „Tigar tajers” 134,1 milijardu.

Kada je u pitanju neto profit, NIS je prvi sa zaradom od 93 milijarde dinara, to jest oko 800 miliona evra. Na drugom i trećem mestu su rudarski giganti iz Kine. Tačnije, drugi je „Serbija Ziđin Majning” iz Bora s profitom od 75 milijardi dinara ili oko 640 miliona evra, a treći „Serbija Ziđin koper”, koji je zaradio 35 milijardi dinara ili 300 miliona evra. Na četvrtom mestu je domaća kompanija Telekom Srbija, s profitom od 13,3 milijarde ili 120 miliona evra, a na petom mestu je novoosnovana „SCM Pauer”, s dobiti od 11 milijardi dinara, to jest nešto manje od 100 miliona evra. Ova kompanija, sa sedištem u Beogradu, bavi se snabdevanjem električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom.


Imovina EPS-a vredna  hiljadu milijardi dinara

Na listi 100 naj prema poslovnoj imovini prvi je EPS s 987 milijardi dinara, to jest oko 8,5 milijardi evra.

Drugi su „Putevi Srbije”, čija imovina vredi 560 milijardi, NIS je težak 522 milijarde, „Telekom Srbija” 489, a na petom mestu je „Srbijagas” s vednošću poslovne imovine od 435 milijardi dinara.


Od ostalih poznatih kompanija, MK grupa je na šestom mestu s neto dobiti od oko 10 miliojardi dinara, to jest oko 85 miliona evra. „Beograd na vodi” je na 12 mestu sa zaradom od sedam milijardi dinara, 20. je „Srbijagas” koji je zaradio 5,4 milijarde, novosaska kompanija za proizvodnju šećera „Sunoko” je 23. sa 5,04 milijarde, vršački„Hemofrm” je na 27. mestu sa zaradom od 4,4 milijarde dinara…

Na listama „Sto naj... privrednih društava u 2022. godini” nalazi se 20 javnih preduzeća, koja su zapošljavala ukupno 62.227 radnika. Pozitivan neto rezultat zabeležilo je 10 javnih preduzeća, od kojih su tri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, dok je preostalih 10 poslovalo sa neto gubitkom, a njih sedam je na listi sto najvećih gubitaša. 

U grupi sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima nalazi se pet javnih preduzeća, a među društvima koja su angažovala najviše finansijskih kapaciteta, 12 javnih preduzeća se istaklo prema vrednosti poslovne imovine, a njih 14 prema vrednosti kapitala. Istovremeno, među društvima sa najvećim ukupnim gubitkom je osam javnih preduzeća. Najvišu vrednost neto dobitka, uz već pomenuti JP „Srbijagas Novi Sad” (20. mesto), realizovali su JP Pošta Srbije Beograd i JKP Beogradske elektrane Beograd (39. i 69. mesto). S druge strane, navodi se u saopštenju APR, najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog JP EPS Beograd, iskazali su JP Putevi Srbije Beograd (sedmo mesto), kao i JKP GSP Beograd, JP PEU Resavica i JP Elektrokosmet Priština (deveto, 25. i 37. mesto redom). 

Na listi gubitaša prvi je Elektroprivreda Srbije s neto poslovnim gubitkom od 72 milijarde dinara. Drugi je, prema neto gubitku 2022. godine, „Ikrbus” s minusom od 24 milijarde, treći je „Arena čenels grupa” s gubitkom od 12, milijardi, četvrti je kragujevački „Fijat”, to jes FCA grupa čiji je lanjski minus 11,6 milijardi, a peto mesto drži „RIO Sava”, kompanija koju je osnova „Rio Tinto”, s poslovnim gubitkom od 9,9 milijardi. 

D. Urošević

Autor:
Pošaljite komentar
EK predviđa privredni rast Srbije od 2,7 posto u 2022.

EK predviđa privredni rast Srbije od 2,7 posto u 2022.

11.11.2022. 16:30 16:31