Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kotrljanje ravnicom: Zajedno idu bundeve i ljute čili papričice

17.12.2016. 19:57 21:12
Piše:

Da se egzistencija može obezebediti uzgojem ljutih čili papričica i bundeva za gurmanluke i ukras potvrđuje iskustvom porodično gazdinstvo Ilone i Tibora Buboša iz Kupusine.

Poljoprivredno gazdinstvo je registrovano na Ilonu, a Tibor sa diplomom saobraćajnog tehničara nikada nije radio u struci, ali se kao neposredni izvršilac posla, dobro snalazi sa plodovima u bojama semafora.

Crvene ljute čili papričice, zelene feferone i narandžaste bundeve idu ruku pod ruku, kao dobitna kombinacija. Gromovito ljute papričice jarko crvene boje, koja uzgaja u bašti, Ilona i Tibor na pijaci i tradicionalnim manifestacijama u vojvođanskim mestima nude u buketima u vidu bidermajera i kao ljuti tucani začin, ali i u drugim isto tako žestoko ljutim proizvodima domaće radinosti. Sreli smo ih, ne prvi put, na velikom festivalu hurki i kobasica u Adorjanu kod Kanjiže.

- Bukete čili papričica žene vole i uzimaju kao ukras, a muškarci kada zatreba jednom malenom papričicom začine pun bograč paprikaša – veli Ilona Buboš.

Ilona se specijalizovala za pravljenje buketa od ljutih papričica, u kojima se nađe oko 200 crvenih plodova. Veći buketi se i ove sezone prodaju za 600 dinara, po lanjskoj ceni. Crveni buketi ljutih papričica traženiji su u inostranstvu pa ih porodica Bubor otprema poštom za Hrvatsku, Mađarsku, pa čak i za Kanadu.

- Na našem tržištu veći buketi čili papričica slabije se prodaju, jer narod nema para da ih kupi i po sniženoj ceni, jer se u isporuci van zemlje prodaju za 10 evra – saznajemo od Tibora. - Pravljenje svakog buketa zahteva pola sata ručnog rada. Buket čili papričica već na prvi pogled izgleda jednostavno i lepo, ali ipak njihovo pravljenje zahteva vremena, a i taj trud valja bar skromno naplatiti. Iz inostranstva bukete papričica najviše poručuju i kupuju naši ljudi iz dijaspore, kada u vreme praznika dođu zavičaj, pa im je to praktična i lepa uspomena, a ponesu ih i da obraduju poznanike.

Domaći kupci, spram standarda, radije se opredeljuju za manje,  jeftinije bukete koji staju 150 dinara. Međutim, ima i prilika kada cena nije u pitanju. Dešava se da buketi čili papričica u šali dobro dođu kao rođendanski pokloni.

Tibor i Ilona uz bundeve uzgajaju samo industrijsko bilje, ono što može bolje da se unovči, a u tu setvenu strukturu se uklapaju čili i druge papričice, koje se uzgajaju na oko pola jutra. Nešto papričica završi u raznim ljutim prerađevina nalik ajvaru, ili se kisele i flaširaju, tako da gurmani mogu dobro da začine svoje specijalitete.

- Posvećeni smo ovome već godinama, imamo krug mušterija kome možemo prodati ono što proizvedemo. U poslednje vreme, koliko čujem, žene ljute čili papričice koriste za spravljanje krema, za kozmetičku upotrebu – saznajemo od Tibora.

Na istoj tezgi pored čili papričica i prerađevina, za koje se specijalizovala Ilonka, u ponudi su „tambure“ i druge sorte bundeva, bez kojih je nezamisliva bundevara, ali i druge poslastice.

- Uzgajam deset sorti bundeva na površini od četiri do pet katastarskih jutara. Zastupljene su novije i stare sorte koje se koriste za kolače i druga jela, ali imamo i ukrasnih bundevica. U Kupusini i okolini jedini sam se posvetio proizvodnji bundeva na veliko, dok veći broj proizvođača bundeve uzgaja na malo. Već dve decenije se bavim bundevama i uverio sam se da vredi, a vredi i uloženi trud oko papričica – uverava Tibor Buboš.

Sav rod proda se na pijacama u Somboru, pa Tibor po tome zaključuje da Somborci vole bundevaru.

- Cena bundeve se kreće od 30 do 50 dinara. Na početku sezone kada je ponuda veća cena bundeva bude malo niža, ali od novogodišnjih praznika pa sve do maja meseca cena im raste – ukazuje Tibor Buboš.

Milorad Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar