Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA UČENJE NA DALJINU POTREBAN JE SAJT, A ZEQUESTER ZA TO IMA REŠENJE Evo šta su Novosađani osmislili i kome će koristiti

09.02.2024. 13:47 14:20
Piše:
Izvor: Zequester

Mi smo tim stručnjaka u oblasti veb dizajna, e-učenja i marketinga koji je stvoren s namerom da pruži svakom klijentu potpunu i specijalizovanu podršku u onlajn poslovanju. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i poznavanju najnovijih trendova i tehnologija u oblasti veb dizajna i marketinga, pomažemo malim, srednjim i velikim preduzećima da unaprede svoje poslovanje.

Naša osnovna misija je da klijentima pružimo kreativna i inovativna rešenja koja će im omogućiti da se istaknu u konkurenciji i postanu lideri u svojoj industriji”, u najkraćim crtama opisu svoje delovanje i svoju misiju u novosadskoj kompaniji Zequester.

Među ovim rečima izdvojila se jedna: e-učenje. Ova mala novosadska IT kompanija, ustvari, specijalizovana je za pravljenje aplikacija i platformi za onlajn učenje i obuke.

Ova mala novosadska IT kompanija, u stvari, specijalizovana je za pravljenje aplikacija i platformi za onlajn učenje i obuke

Elektronsko učenje ili e-Learning predstavlja oblik obrazovanja koji se odvija putem elektronskih sredstava, obično putem interneta. Ovaj pristup obrazovanju omogućava prilagodljivost, pristupačnost i mogućnost učenja u bilo kojem vremenu i mestu.

Elektronsko učenje u fokus javnosti došlo je za vreme epidemije korone, kada je ceo svet, skoro na silu, morao da pređe na onlajn poslovanje, a škole su tako organizovale časove. Od tada do danas mnogi su se okrenuli onlajn nastavi, a da bi to postigli, bilo je potrebno da neko ovaploti njihove ideje i namere.

- Pošto smo uglavnom usmereni na e-Learning, naš konsalting vođen je uglavnom temama kako postaviti za učenje, koje su najbolje prakse, kako da se postavi celo društveno okruženje – kaže Alen Habek, veb developer novosadske firme Zequester. - Mi smo kao platformu dugo imali virtuelnu učionicu koju i dalje vodimo i koja ima izuzetno veliki broj korisnika, tako da smo mogli da svoje znanje prenesemo drugima koji su tek postavili svoje platforme. Ispostavilo se da je taj aspekt slabo razvijen, čak i u svetu. Drugim rečima, naša je mala, ali perspektivna jer u ovoj oblasti ima malo ljudi koji imaju iskustva.


Plaćanje poseban problem

Poseban izazov predstavljaju platforme s plaćenim kursevima, kažu u Zequesteru.

- Tada se rade sistemi pretplate. To je najlakši način ako imaju veliki broj kurseva u ponudi, jer prodaju mesečnu pretplatu umesto pojedinačne kurseve. U kreiranju tog dela sajta važno je znati propise. Specifičnost načina pretplate razlikuje se od države do države i ponekad nam treba više meseci da razrešimo problem. Ponekad se desi i da klijent, recimo, probije granicu na kojoj se porez računa drugačije i onda nastanu problemi za nas, pošto i to treba rešiti.


Šta podrazumeva dobar e-Learning sajt ili aplikacija?

Kreiranje aplikacije usklađene s logom firme i bojama, uz ostavljanje klijentu da personalizuje sajt u skladu sa željama i potrebama. Takođe, ova firma pomaže klijentima u kreiranju kurseva i modula za onlajn i oflajn učenje. Sajt može da sadrži i kviz, odnosno, periodičnu proveru znanja, dodelu sertifikata i onlajn proveru napretka za svakog klijenta posebno, na sajt klijenti mogu da dodaju i tematske igrice, ali i da nastavnici formiraju grupe prema određenim kriterijuma (početnog znanja, napretka). Takođe, nude i opciju formiranja izveštaja o kursu, uključujući i ključne podatke, a moguće su i notifikacije prema korisnicima i privatne poruke.

- Većina firmi koje žele da postave svoje platforme za učenje postavi osnovno i drži se osnovnog. Stranci traže naprednije stvari, ne zato što su napredniji, već zato što je to našim firmama preskupo. Ustvari, kompletna platforma zahteva vreme, resurse i novac, tako da se većina odluči za neku osnovnu obuku. Stranci pokušavaju da obuhvate sve – i da naprave sajt i aplikaciju za mobilni za pristup preko Epstora i Plejstora, traže sisteme pretplate, video klipove, praćenje rada i povezivanje sa drugim platformama, što je kod nas teško.

Ova firma radi i za domaće i za strano tržište, a sajtovi i aplikacije se prilagođavaju sadržaju. Tako su, kažu, radili dosta i s nevladinim organizacijama koje prave obuke za korisnike i zaposlene.

- Radili smo module vezane za vršnjačko nasilje i to su moduli obuka za nastavnike kako da edukuju decu u osnovnim i srednjim školama o vršnjačkom nasilju. Takođe, ove edukacije su i za nastavnike, kako da pristupaju tom problemu, kako da se postavljaju u različitim situacijama. Sve te obuke su onlajn i oflajn, ali šta je prednost, zavisi i od klijenata, pošto su kod nekih oflajn deo obuke samo segment, a kod nekih su u potpunosti onlajn.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar