Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VIŠE NAM GLAVA NIJE U OBLACIMA, VEĆ PODACI Oni upravljaju svetom, a evo o kome je reč

22.02.2024. 18:00 18:12
Piše:
Foto: Devoteam/Marko Ristić

Nekada smo oblake tražili po nebu, gledajući da li će iz njih pasti kiša ili će nam doneti sneg. Danas, oblak ima i druga značenja: ono koje se odavno probilo do rečnika, naročito onih vezanih za informacione tehnologije, jeste pojam vezan za način korišćenja računarskih resursa (kao što su serveri, skladištenje podataka, mreže, baze podataka, softveri) putem interneta, umesto lokalnih resursa ili ličnih računara.

Cloud Computing (računarstvo u oblaku) omogućava pristup ovim resursima putem mreže (obično internet) umesto da se koriste lokalno, na primer, na pojedinačnom računaru ili lokalnom serveru.

Među firmama koje se bave brigom o načinima smeštanja podataka drugih firmi na servere vodećih klaud provajdera jeste i novosadski Devoteam. Oni su deo globalne kompanije, sa 25 godina iskustva i 12.000 zaposlenih širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Ipak, po mnogo čemu su posebni.

Računarstvo u oblaku je postalo ključna tehnologija u savremenom poslovanju, omogućavajući organizacijama da efikasno koriste IT resurse bez potrebe za posedovanjem i održavanjem sopstvene infrastrukture. Evo kako oni to rade:

- Naš glavni posao obuhvata pružanje savremenih rešenja, digitalne transformacije, upravljanje IT projektima, kao i konsultacije u oblasti tehnologije i poslovnih procesa. Partnerstvo sa vodećim svetskim cloud provajderima, poput AWS, Google Cloud, Microsoft, Salesforce i ServiceNow čini nas jednom od ključnih igrača na globalnoj sceni – kaže Olivera Raičević, marketing direktor Devoteam-a.


Impresivan spisak domaćih firmi

Globalno prisustvo i lokalni uticaj odgovor je na pitanje koje su im firme u fokusu, kada je u pitanju Srbija.

- Na globalnom nivou nema sfere industrije u kojoj nemamo nekog klijenta, dok naša lokalna kancelarija radi sa klijentima poput A1, RTL, Gall & Gall, Hyperoptic, Vodafone – kaže Olivera Raičević. - Komunikacija se odvija putem različitih kanala, uključujući redovne sastanke, elektronsku poštu i kolaborativne platforme, kako bismo održali efikasnu razmenu informacija.


Kako je jedna novosadska firma uspela da se probije na tako zahtevno svetsko tržište? Šta je potrebno za održanje visokog nivoa i konkurentnosti u poslovnom okruženju, poznatom po mobilnosti zaposlenih, pitali smo se.

- Naša uspešnost na svetskom tržištu proizlazi iz kombinacije kvalitetnih resursa, agilnog pristupa poslu i stalnog ulaganja u obuku i razvoj zaposlenih. Održavanje visokog nivoa zahteva, stalno usklađivanje s najnovijim tehnologijama, kontinuirano unapređenje veština zaposlenih kroz program njihovog razvoja i prilagodljivost u dinamičnom okruženju poslovanja. U tome nam dosta pomaže i činjenica da smo deo snažnog globalnog sistema – kaže Olivera, dodajući da je bitan faktor i efikasan menadžment koji, u ovo turbulentno vreme za IT, donosi prave odluke, što se posebno pokazalo u poslednjih nekoliko godina, kada su bili jedna od retkih kompanija iz naše branše koja nije delila otkaze i koja je radila bez vanrednih oscilacija.

Partnerstvo sa vodećim svetskim cloud provajderima, poput AWS, Google Cloud, Microsoft, Salesforce i ServiceNow, čini nas jednim od  ključnih igrača na globalnoj sceni (Olivera Raičević, marketing direktor Devoteam-a)

Njihove poslovne pozicije za većinu običnih ljudi zvuče potpuno nepoznato i teško dostižno. Ipak, okosnicu čine iskusni IT konsultanti specijalizovani za rad s tehnologijama poput Google Cloud-a, AWS-a, Microsoft-a, MuleSoft-a, Salesforce-a i TIBCO-a, kao i stručnjaci za upravljanje projektima. Svi oni zajedno, organizovani u timove, pružaju usluge klijentima širom EMEA tržišta. Ima ih oko 150 i završili su različite škole, baš zbog toga što su im potrebni stručnjaci iz različitih oblasti. Edukacija je stalna, znamo čak i neke trudnice koje su polagale testove za sertifikate koji će im trebati kad se vrate sa bolovanja radi nege deteta, kako se porodiljsko bolovanje stručno zove.           

Ivana Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar