Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠTA ĆE BITI SA NAŠIM AJFONIMA? Zbog OVOG ZAKONA Epl korisnici neće moći da koriste NEKE FUNKCIJE SVOJIH TELEFONA I KOMPJUTERA

24.06.2024. 09:50 10:03
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Nedavno održana Eplova Worldwide Developers Conference (WWDC) donela je mnogo noviteta, među kojima je i Apple Intelligence, skup AI alata za iPhone, iPad i Mac uređaje. Nažalost, za korisnike u Evropskoj uniji, ove funkcije neće biti dostupne uskoro.

Razlog za to leži u evropskom Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji Eplove planove čini neizvesnim.

Ovaj zakon je već primorao kompaniju na promene -  poput prelaska na USB-C, dozvoljavanje alternativnih prodavnica aplikacija i alternativnih sistema plaćanja. Tako se, konačno, u Evropi Epl usaglasio sa tehničkim specifikacijama ostalih proizvođača mobilnih telefona, onih koje pokreće Android.

Epl je izrazio zabrinutost da bi zahtevi DMA mogli da naruše privatnost korisnika i sigurnost podataka. Iz tog razloga, odlučili su da trenutno ne lansiraju Epl Intelligence u EU.

Osim AI funkcija, ni druge novine predstavljene na WWDC, kao što su iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing, neće biti dostupne u Evropskoj uniji.


Uvođenje Akta o digitalnim uslugama u Srbiji

Srbija planira da uvede sličan zakon koji će regulisati digitalne usluge, inspirisan Aktom o digitalnim uslugama EU. Ukoliko se ovaj zakon usvoji, a ne bi trebalo da bude problema, imajući u vidu iskustvo sa GDPR, odnosno Opštim aktom o zaštiti privatnosti, korisnici Eplovih uređaja u Srbiji mogli bi se suočiti sa sličnim promenama kao i korisnici u EU.

Akt o digitalnim uslugama u Evropskoj uniji i potencijalno uvođenje sličnog zakona u Srbiji predstavlja značajan korak ka većoj odgovornosti i transparentnosti tehnoloških kompanija. Iako ove promene donose brojne prednosti za korisnike, poput bolje zaštite podataka i sigurnosti na internetu, one takođe mogu doneti izazove i ograničenja za kompanije poput Epla, koje će morati da prilagode svoje poslovne modele i tehnologije novim regulativama. Korisnici Eplovih proizvoda u EU i Srbiji trebalo bi da budu spremni na određene promene u načinu na koji koriste ove uređaje i usluge.


U Evropskoj uniji, Epl će morati da pruži više informacija o tome kako funkcionišu algoritmi koji preporučuju sadržaj na njihovim platformama, kao što su App Store i Apple News. Takođe, biće odgovoran za brže uklanjanje nelegalnog sadržaja i dezinformacija sa svojih platformi, što može uključivati dodatne resurse i tehnologije za moderaciju sadržaja. Povećane obaveze u vezi sa zaštitom korisničkih podataka mogu zahtevati prilagođavanje načina na koji Epl prikuplja, čuva i koristi podatke korisnika u EU.

Ova nova pravila bi mogla dovesti do povećanja troškova za Epl, jer će kompanija morati da investira u dodatne resurse za ispunjavanje zahteva DSA. Pored toga, moglo bi doći do promene u dostupnosti određenih funkcija ili aplikacija u Evropi, ukoliko Epl odluči da ograniči određene usluge zbog kompleksnosti usklađivanja sa novim pravilima.

Ovaj potez će sigurno izazvati nezadovoljstvo među Epl korisnicima u Evropi. Mnogi bi mogli da razmisle o prelasku na druge platforme, poput Androida i Windowsa, koje za sada ne ograničavaju AI funkcije po regionima.

Treba reći i da uvođenje Akta o digitalnim uslugama (DSA) u Evropskoj uniji donosi značajne promene za tehnološke kompanije poput Epla. Ovaj zakon, koji je stupio na snagu u cilju povećanja transparentnosti, odgovornosti i sigurnosti na internetu, mogao bi imati ozbiljne posledice na način na koji Epl pruža svoje usluge i prodaje proizvode u Evropi. Takođe, usvajanje sličnog zakona u Srbiji može dodatno uticati na korisnike Eplovih uređaja u regionu. Ako Epl ne uspe da reši regulatorne izazove, mogli bismo da vidimo egzodus korisnika sa Epl platforme u EU.

Autor:
Pošaljite komentar