light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШТА ЋЕ БИТИ СА НАШИМ АЈФОНИМА? Због ОВОГ ЗАКОНА Епл корисници неће моћи да користе НЕКЕ ФУНКЦИЈЕ СВОЈИХ ТЕЛЕФОНА И КОМПЈУТЕРА

24.06.2024. 09:50 10:03
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Недавно одржана Еплова Worldwide Developers Цонференце (WWDC) донела је много новитета, међу којима је и Apple Intelligence, скуп АИ алата за iPhone, иПад и Мац уређаје. Нажалост, за кориснике у Европској унији, ове функције неће бити доступне ускоро.

Разлог за то лежи у европском Акту о дигиталним тржиштима (ДМА), који Еплове планове чини неизвесним.

Овај закон је већ приморао компанију на промене -  попут преласка на УСБ-Ц, дозвољавање алтернативних продавница апликација и алтернативних система плаћања. Тако се, коначно, у Европи Епл усагласио са техничким спецификацијама осталих произвођача мобилних телефона, оних које покреће Андроид.

Епл је изразио забринутост да би захтеви ДМА могли да наруше приватност корисника и сигурност података. Из тог разлога, одлучили су да тренутно не лансирају Епл Intelligence у ЕУ.

Осим АИ функција, ни друге новине представљене на WWDC, као што су iPhone Mirroring и SharePlay Сцреен Схаринг, неће бити доступне у Европској унији.


Увођење Акта о дигиталним услугама у Србији

Србија планира да уведе сличан закон који ће регулисати дигиталне услуге, инспирисан Актом о дигиталним услугама ЕУ. Уколико се овај закон усвоји, а не би требало да буде проблема, имајући у виду искуство са ГДПР, односно Општим актом о заштити приватности, корисници Еплових уређаја у Србији могли би се суочити са сличним променама као и корисници у ЕУ.

Акт о дигиталним услугама у Европској унији и потенцијално увођење сличног закона у Србији представља значајан корак ка већој одговорности и транспарентности технолошких компанија. Иако ове промене доносе бројне предности за кориснике, попут боље заштите података и сигурности на интернету, оне такође могу донети изазове и ограничења за компаније попут Епла, које ће морати да прилагоде своје пословне моделе и технологије новим регулативама. Корисници Еплових производа у ЕУ и Србији требало би да буду спремни на одређене промене у начину на који користе ове уређаје и услуге.


У Европској унији, Епл ће морати да пружи више информација о томе како функционишу алгоритми који препоручују садржај на њиховим платформама, као што су App Сторе и Apple News. Такође, биће одговоран за брже уклањање нелегалног садржаја и дезинформација са својих платформи, што може укључивати додатне ресурсе и технологије за модерацију садржаја. Повећане обавезе у вези са заштитом корисничких података могу захтевати прилагођавање начина на који Епл прикупља, чува и користи податке корисника у ЕУ.

Ова нова правила би могла довести до повећања трошкова за Епл, јер ће компанија морати да инвестира у додатне ресурсе за испуњавање захтева ДСА. Поред тога, могло би доћи до промене у доступности одређених функција или апликација у Европи, уколико Епл одлучи да ограничи одређене услуге због комплексности усклађивања са новим правилима.

Овај потез ће сигурно изазвати незадовољство међу Епл корисницима у Европи. Многи би могли да размисле о преласку на друге платформе, попут Андроида и Windowsa, које за сада не ограничавају АИ функције по регионима.

Треба рећи и да увођење Акта о дигиталним услугама (ДСА) у Европској унији доноси значајне промене за технолошке компаније попут Епла. Овај закон, који је ступио на снагу у циљу повећања транспарентности, одговорности и сигурности на интернету, могао би имати озбиљне последице на начин на који Епл пружа своје услуге и продаје производе у Европи. Такође, усвајање сличног закона у Србији може додатно утицати на кориснике Еплових уређаја у региону. Ако Епл не успе да реши регулаторне изазове, могли бисмо да видимо егзодус корисника са Епл платформе у ЕУ.

Аутор:
Пошаљите коментар