Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Imovina oduzeta od Šarića spasena od propadanja

12.09.2017. 09:03 09:20
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu, na suđenju Darku Šariću i drugim otptuženima za pranje novca stečenog trgovinom drogom i ulaganjem u legalne finansijske tokove u Srbiji, čulo se, između ostalog, da su ilegalne pare korišćene za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta u Srbiji.

Novac je, kako je isticano, uglavnom ulagan u novosadski hotel „Putnik”, sremskomitrovački „Mitrosrem”, dva hotela u Subotici i brojne nekretnine na Zlatiboru. Šarić je i širom Vojvodine kupovao stanove i kuće, koji su takođe oduzeti do konačne presude. Njegova vila na Tatarskom brdu u Novom Sadu privremeno je data na korišćenje deci s posebnim potrebama, ali njome upravlja država.

Država Srbija je pre sedam godina privremeno oduzela imovinu zbog koje se Šariću sudi za pranje novca. Očuvanje i unapređenje oduzete imovine povereno je Direkciji Ministarstva pravde za upravljanje oduzetom imovinom i ona je uspela za to vreme ne samo da sačuva ono što je, dok presuda ne bude konačna, formalno još uvek Šarićevo vlasništvo već i da unapredi poslovanje i od propalih hotela i preduzeća stvori profitabilna. Direktor Direkcije Dejan Carević ističe da je upravljanje oduzetim privrednim društvima složeno jer se slične situacije u drugim državama uglavnom rešavaju tako što se ona ili likvidiraju ili odmah budu prodate njegove akcije.

“ Kod nas ne postoji dovoljno bogato tržište za prodaju takvih akcija, a likvidacija bi dovela do gubitka više od 400 radnih mesta samo u „Mitrosremu” – objasnio je Carević. – U trenutku kada je Direkcija preuzela upravljanje „Mitrosremom”, preduzeće je dugovalo šest-sedam miliona evra i dug je rastao. Imalo je poljuljan poslovni ugled, blokiran račun i nije moglo da uzima kredite. Nije bilo lako naći sposobnog menayera koji bi prihvatio posao u privrednom društvu čija je sudbina neizvesna. “

On je dodao da ono sada ostvaruje dobit od 150 miliona dinara.

400 radnih mesta  u „Mitrosremu”

Imovina sremskomitrovačkog „Mitrosrema” je u trenutku oduzimanja od Šarića procenjivana na 55 miliona evra, imao je 4.000 hektara  oranica, 500 hektara s kompletnim zalivnim sistemom koje koristi pod zakupom, kao i fabriku „Kornprodukt”. Za upravljanje tim privremeno oduzetim preduzećem, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom imala je zadatak da nađe menayera koji bi ga i sačuvao i unapredio mu poslovanje. Za menayera je postavljen Nenad Bulić, a za predsednika Nadzornog odbora profesor Dragan Glamočić. Uz angažovanje stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, napravljen je plan reorganizacije, broj radnika morao je da se smanji, ali je preduzeće sačuvano i ovih dana opštine Sremska Mitrovica, Ruma i Šid otpisala su mu dugovanja i pretvorila ih u vlasništvo u „Mitrosremu”. „Mitrosrem” je tako stao na svoje noge, a državno vlasništvo u njemu, koje je stečeno otpisom dugova lokalnih samouprava, ostaće i u slučaju da ono bude vraćeno Šariću.


Niko ne može da zameri

“Niko državi ne može da zameri da se ne ponaša domaćinski. Zaposleni u Direkciji su dostupni za sve dobronamerne sugestije, a cilj je da se vrednost imovine očuva. Oni koji gaje nadu da će im ta imovina biti vraćena, doživljavaju ih kao partere, a sabotiraju ih samo oni koji su se od nekretnina „oprostili”, rekao je Carević.


Prvi čovek Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom objašnjava da unapređenjem i očuvanjem „Mitrosrema”, ali i drugih preduzeća koja je kupio Šarić, država nije uskratila interese aktuelnog vlasnika već je povećala potencijal kompanija i unapredila ih.

“ Domaćinski način poslovanja pokazao se kao najracionalniji čak i ako imovina bude vraćena Šariću. Besmisleno je nešto što vredi 55 miliona evra, zbog nekoliko miliona evra duga gurati u stečaj. Isplaćena je i prva rata duga poveriocima „Mitrosrema”, a obezbeđena je i druga krajem godine. Odnosno, realizuje se ono što je predviđeno UPPR-om”, rekao je Carević.

2 novosadska hotela  stabilno posluju

Država domaćinski upravlja i hotelom „Putnik” u Novom Sadu, koji je u međuvremenu dobio četvrtu zvezdicu i posluje punim kapacitetom. Tu je i hotel „Vojvodina”, koji je Šarić takođe kupio, a koji treba da bude renoviran, ali prihoduje novac od zakupa lokala u prizemlju. Hoteli na Paliću „Prezident” i „Patrija” su u stečaju, ali i pored toga dobro rade i isplatili su kompletno prvu klasu stečajnih poverilaca, a do kraja godine isplatiće i drugu klasu. Odlično posluje nakon renoviranja i splav „Plej” koji je dat u zakup.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
„Mitrosrem” čeka boljeg gazdu od Šarića i ekipe

„Mitrosrem” čeka boljeg gazdu od Šarića i ekipe

22.08.2017. 08:47 08:48