broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Имовина одузета од Шарића спасена од пропадања

12.09.2017. 09:03 09:20
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У Специјалном суду за организовани криминал у Београду, на суђењу Дарку Шарићу и другим отптуженима за прање новца стеченог трговином дрогом и улагањем у легалне финансијске токове у Србији, чуло се, између осталог, да су илегалне паре коришћене за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта у Србији.

Новац је, како је истицано, углавном улаган у новосадски хотел „Путник”, сремскомитровачки „Митросрем”, два хотела у Суботици и бројне некретнине на Златибору. Шарић је и широм Војводине куповао станове и куће, који су такође одузети до коначне пресуде. Његова вила на Татарском брду у Новом Саду привремено је дата на коришћење деци с посебним потребама, али њоме управља држава.

Држава Србија је пре седам година привремено одузела имовину због које се Шарићу суди за прање новца. Очување и унапређење одузете имовине поверено је Дирекцији Министарства правде за управљање одузетом имовином и она је успела за то време не само да сачува оно што је, док пресуда не буде коначна, формално још увек Шарићево власништво већ и да унапреди пословање и од пропалих хотела и предузећа створи профитабилна. Директор Дирекције Дејан Царевић истиче да је управљање одузетим привредним друштвима сложено јер се сличне ситуације у другим државама углавном решавају тако што се она или ликвидирају или одмах буду продате његове акције.

“ Код нас не постоји довољно богато тржиште за продају таквих акција, а ликвидација би довела до губитка више од 400 радних места само у „Митросрему” – објаснио је Царевић. – У тренутку када је Дирекција преузела управљање „Митросремом”, предузеће је дуговало шест-седам милиона евра и дуг је растао. Имало је пољуљан пословни углед, блокиран рачун и није могло да узима кредите. Није било лако наћи способног mеnayеra који би прихватио посао у привредном друштву чија је судбина неизвесна. “

Он је додао да оно сада остварује добит од 150 милиона динара.

400 радних места  у „Митросрему”

Имовина сремскомитровачког „Митросрема” је у тренутку одузимања од Шарића процењивана на 55 милиона евра, имао је 4.000 хектара  ораница, 500 хектара с комплетним заливним системом које користи под закупом, као и фабрику „Корнпродукт”. За управљање тим привремено одузетим предузећем, Дирекција за управљање одузетом имовином имала је задатак да нађе mеnayеra који би га и сачувао и унапредио му пословање. За mеnayеra је постављен Ненад Булић, а за председника Надзорног одбора професор Драган Гламочић. Уз ангажовање стручњака Пољопривредног факултета у Новом Саду, направљен је план реорганизације, број радника морао је да се смањи, али је предузеће сачувано и ових дана општине Сремска Митровица, Рума и Шид отписала су му дуговања и претворила их у власништво у „Митросрему”. „Митросрем” је тако стао на своје ноге, а државно власништво у њему, које је стечено отписом дугова локалних самоуправа, остаће и у случају да оно буде враћено Шарићу.


Нико не може да замери

“Нико држави не може да замери да се не понаша домаћински. Запослени у Дирекцији су доступни за све добронамерне сугестије, а циљ је да се вредност имовине очува. Они који гаје наду да ће им та имовина бити враћена, доживљавају их као партере, а саботирају их само они који су се од некретнина „опростили”, рекао је Царевић.


Први човек Дирекције за управљање одузетом имовином објашњава да унапређењем и очувањем „Митросрема”, али и других предузећа која је купио Шарић, држава није ускратила интересе актуелног власника већ је повећала потенцијал компанија и унапредила их.

“ Домаћински начин пословања показао се као најрационалнији чак и ако имовина буде враћена Шарићу. Бесмислено је нешто што вреди 55 милиона евра, због неколико милиона евра дуга гурати у стечај. Исплаћена је и прва рата дуга повериоцима „Митросрема”, а обезбеђена је и друга крајем године. Односно, реализује се оно што је предвиђено UPPR-om”, рекао је Царевић.

2 новосадска хотела  стабилно послују

Држава домаћински управља и хотелом „Путник” у Новом Саду, који је у међувремену добио четврту звездицу и послује пуним капацитетом. Ту је и хотел „Војводина”, који је Шарић такође купио, а који треба да буде реновиран, али приходује новац од закупа локала у приземљу. Хотели на Палићу „Президент” и „Патрија” су у стечају, али и поред тога добро раде и исплатили су комплетно прву класу стечајних поверилаца, а до краја године исплатиће и другу класу. Одлично послује након реновирања и сплав „Плеј” који је дат у закуп.

Љ. Малешевић

Аутор:
Пошаљите коментар
„Митросрем” чека бољег газду од Шарића и екипе

„Митросрем” чека бољег газду од Шарића и екипе

22.08.2017. 08:47 08:48