Država sprema 37.000 tovljenika da smiri cene
U mesarama i makretima širom Vojvodine kilogram svinjskog buta prodaje se za više od 450 dinara, dok je pre manje od meseca bio 100 dinara jeftiniji.
Kao razlog za poskupljenje svinjskog mesa, ali ne samo njega, klaničari navode rast cene žive vage svinja, koja se ovih dana kreće i do 190 dinara kilogram, s tedencijom da za koji dan dostigne i 200.
Uzgajivači svinja tvrde da je cena od 185-190 dinara po kilogramu žive vage realna, ali da mora biti koji dinar veća da bi obezbedila opstanak uzgajivača svinja u Srbiji. Njihova računica pokazivala je da je cena početkom godine od 110 dinara po kilogramu žive vage bila zapravo čist gubitak za njih jer su više morali da ulože u tov svinja nego što su u prodaji dobijali, što je dovelo do toga da se broj uzgajivača svinja znatno smanji.
Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da postoje nagoveštaji da će cena žive vage svinja ići i do 200 dinara kilogram i podseća na to da je donedavno kilogram svinjskog mesa bio gotovo izjednačen sa živinskim, što, po njemu, nikako nije logično.
– Viša cena žive vage svinja je dobra vest za proizvođače svinja, koji su do sada veoma mnogo gubili na proizvodnji – objašnjava Prostran. – Podržavam izvesnu korekciju cena žive stoke, pre svega u cilju očuvanja domaćeg svinjarstva i oporavka domaćih proizvođača svinja. Država je trebalo da iskoristi period kada je svinjsko meso bilo jeftino i napravi dobru količinu zaliha u Robnim rezervama, kojim bi sada intervenisala i tako povećanje cene mesa odložila na nekoliko meseci.
– Manjak tovljenika na domaćem tržištu jedan je od razloga za rast cene svinjskog mesa, ali i to što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega u Kinu – kaže ministar trgovine Rasim Ljajić. – Pojačana tražnja iz Kine uticala je na rast cena na evropskom tržištu i u kombinaciji ta dva faktora imamo činjenicu da je svinjsko meso poskupelo i kod nas.
Po njegovim rečima, u Robnim rezervama države ima 37.000 tovljenika pa ukoliko uskoro ne bude uspostavljena puna cenovna stabilnost, biće intervencije iz Robnih rezervi.
– To je vrlo klizav teren jer ne želimo da Robne rezerve budu učesnik na tržištu, ali u skladu s daljom cenovnom stabilnošću, bićemo prinuđeni da reagujemo. Narednih dana pratićemo situaciju jer Ministarstvo nastoji da izbegne intervencije iz Robnih rezervi ako ranije dođe do cenovne stabilnosti – ističe Ljajić, dodajući da je u manje-više svim zemljama EU i regiona svinjsko meso poskupelo.
Iako svesni toga da je svinjsko meso, nakon povećanja otkupne cene žive vage, moralo poskupeti, mesari i trgovine nisu najsrećniji jer su uvereni u to da će to dovesti do manje potražnje pa će se dogoditi da rafovi budu puni mesa, a da nema ko da ga kupi. Podsećaju na to da je inače potrošnja svinjskog mesa u Srbiji sve manja i manja jer se smanjuje broj potrošača koji ga imaju na trpezi, odnosno koji sebi mogu da ga priušte. Godišnje se nekada po stanovniku trošilo oko 65 kilograma mesa, a sada je to oko 45 kilograma, od čega više od 20 kilograma svinjskog i oko 8,5 kilograma junećeg, dok su ostalo druge vrste mesa.
LJ. Malešević
Poskupela i piletina
U novosadskim mesarama i marketima nije poskupelo samo svinjsko meso, iako je na tržištu povećana otkupna samo cena žive vage svinja, već veće cene, i to gotovo 20 odsto, ovih dana ima i piletina. Šta je uzrok poskupljenju pilećeg mesa niko ne ume da objasni, isto kao što nema objašnjenja zašto je samo cena junetine ostala nepromenjena. Ukoliko se nastavi rast cene svinjskog mesa, moglo bi se dogoditi da za kratko vreme kilogram svinjskog buta košta otprilike koliko i kilogram junećeg.