broken clouds
19°C
14.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Држава спрема 37.000 товљеника да смири цене

29.07.2016. 19:58 11:39
Пише:

У месарама и макретима широм Војводине килограм свињског бута продаје се за више од 450 динара, док је пре мање од месеца био 100 динара јефтинији.

 Као разлог за поскупљење свињског меса, али не само њега, кланичари наводе раст цене живе ваге свиња, која се ових дана креће и до 190 динара килограм, с теденцијом да за који дан достигне и 200.

Узгајивачи свиња тврде да је цена од 185-190 динара по килограму живе ваге реална, али да мора бити који динар већа да би обезбедила опстанак узгајивача свиња у Србији. Њихова рачуница показивала је да је цена почетком године од 110 динара по килограму живе ваге била заправо чист губитак за њих јер су више морали да уложе у тов свиња него што су у продаји добијали, што је довело до тога да се број узгајивача свиња знатно смањи.

Агроекономски аналитичар Милан Простран истиче да постоје наговештаји да ће цена живе ваге свиња ићи и до 200 динара килограм и подсећа на то да је донедавно килограм свињског меса био готово изједначен са живинским, што, по њему, никако није логично.



– Виша цена живе ваге свиња је добра вест за произвођаче свиња, који су до сада веома много губили на производњи – објашњава Простран. – Подржавам извесну корекцију цена живе стоке, пре свега у циљу очувања домаћег свињарства и опоравка домаћих произвођача свиња. Држава је требало да искористи период када је свињско месо било јефтино и направи добру количину залиха у Робним резервама, којим би сада интервенисала и тако повећање цене меса одложила на неколико месеци.



– Мањак товљеника на домаћем тржишту један је од разлога за раст цене свињског меса, али и то што су европски фармери велике количине меса пласирали на азијско тржиште, пре свега у Кину – каже министар трговине Расим Љајић. – Појачана тражња из Кине утицала је на раст цена на европском тржишту и у комбинацији та два фактора имамо чињеницу да је свињско месо поскупело и код нас.

По његовим речима, у Робним резервама државе има 37.000 товљеника па уколико ускоро не буде успостављена пуна ценовна стабилност, биће интервенције из Робних резерви.



– То је врло клизав терен јер не желимо да Робне резерве буду учесник на тржишту, али у складу с даљом ценовном стабилношћу, бићемо принуђени да реагујемо. Наредних дана пратићемо ситуацију јер Министарство настоји да избегне интервенције из Робних резерви ако раније дође до ценовне стабилности – истиче Љајић, додајући да је у мање-више свим земљама ЕУ и региона свињско месо поскупело.



Иако свесни тога да је свињско месо, након повећања откупне цене живе ваге, морало поскупети, месари и трговине нису најсрећнији јер су уверени у то да ће то довести до мање потражње па ће се догодити да рафови буду пуни меса, а да нема ко да га купи. Подсећају на то да је иначе потрошња свињског меса у Србији све мања и мања јер се смањује број потрошача који га имају на трпези, односно који себи могу да га приуште. Годишње се некада по становнику трошило око 65 килограма меса, а сада је то око 45 килограма, од чега више од 20 килограма свињског и око 8,5 килограма јунећег, док су остало друге врсте меса.



Љ. Малешевић

 

Поскупела и пилетина

У новосадским месарама и маркетима није поскупело само свињско месо, иако је на тржишту повећана откупна само цена живе ваге свиња, већ веће цене, и то готово 20 одсто, ових дана има и пилетина. Шта је узрок поскупљењу пилећег меса нико не уме да објасни, исто као што нема објашњења зашто је само цена јунетине остала непромењена. Уколико се настави раст цене свињског меса, могло би се догодити да за кратко време килограм свињског бута кошта отприлике колико и килограм јунећег.

 

Пише:
Пошаљите коментар