Čuveni gulaš od mangulice biće s tartufima
18.11.2016.
19:20
21:52
Komentari (0)
Za samo petnaestak minuta specijalno obučeni psi profesionalnih lovaca na tartufe Jovice Đurića iz Bajine Bašte i Vitomira Igića iz Niša pronašli su na tetitoriji
specijalnog rezerevata prirode Zasavica u Zavsavici oko kilogram tartufa, skupocene gljive koja se nalazi na menijima širom sveta.
Kako za „Dnevnik” objašnjava upravnik Specijalnog rezrvata prirode Zasavica Slobodan Simić, njima je odavno poznato da na teritoriji koju pokriva taj rezervat, osim već registrovanih 350 vrsta gljiva, ima i tartufa, ali do sada ih nisu našli jer nisu imali za to obučene pse i ljude.
– Tek dolaskom profesionalnih „lovaca” na tartufe dobili smo prilike da ispitamo teren i dobijemo potvrdu za ono što smo pretpostavljali – kaže Simić. – Čim su gosti otišli u obližnju hrastovu šumu koja je na našoj teritoriji, psi su za 15 minuta pronašli tartufe. Za samo dve probe našli su oko kilogram tartufa, i to oko 300 grama belog i 700 grama crnog. Najdragocenije za naš rezervat je dokaz da te najskuplje gljive ima na našoj teritoriji i da se ona pridoda svim onim vrstama koje smo već pronašli i koje rastu kod nas. Imamo već 350 vrsta gljiva i tartufe nam sada dođu kao vrhunac koji nam je nedostajao.
Naš sagovornik ističe da se Specijalni rezervat prirode „Zasavica” neće komercijalno baviti traganjem za tartufima i njihovom prodajom jer im to nije posao niti namena, ali da će kilogram koji su sada lovci pronašli znati dobro da iskoriste za spravljanje specijaliteta od mesa mangulice i nekih vrsta rakija.
– Znamo da je cena tartufa visoka. Beli se prodaju za 1.000 - 1.200 evra kilogram, a crne po oko 350 evra. Čim se čulo da je kod nas pronađen tartuf, već su nam se javljali oni koji znaju kome se u Srbiji mogu prodati, ali mi to nećemo raditi niti ćemo se baviti bilo kakvom komercijalizacijom – zaključuje Simić.
U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica” u ponudi će se naći čuveni gulaš od mangulice, ali ovoga puta začinjen tartufama. Simić ističe da tartufe daju poseban „šmek” tom već čuvenom gulašu, a da će se ta dragocena i vredna gljiva naći i u rakiji, kao dodatak koji će je od dobre učiniti još boljom.
LJ. Malešević