Vinogradarstvo u Bečeju: Stiže opet med iz boce s Medenjače
Kad je pre deceniju i po Tomislav Varečki stigao u Bečej i zaposlio kao „zaštitar“ u PIK-u, nije ni sanjao da će se „udati“ kraj Tise. Vlasnik nove vinarije „Vinartos“, mada je relativno nov u tom biznisu – tek mu je osma godina – doneo je u „miraz“ iz rodnog Srema vinogradarsku žicu.
Na Svetog Trifuna, kako Bog zapoveda, orezao je lozu i zalio vinom da grožđe dobro rodi. A pošto je padala kiša, predanje kaže da će i šljiva poneti pa će na jesen i rakije biti.
„Bečej nije vinogradarski kraj, pa hoću da pokažem sugrađanima kako se radi u Sremu – objašnjava domaćin. – Ove godine je zbog lošeg vremena izostao vinogradarski fruštuk, kad se kuvaju vino i rakija, peče meso, a onda rezidbom započinje nova sezona. No, tradicija se mora poštovati. Meni je ova godina vrlo bitna, da dosadašnji trud da prve rezultate.“
Samo je četiri godine Tomislav bio u Kombinatu, pa počeo da radi za jednu stranu firmu i prošao sve faze, od prodaje, preko marketinga do tehničke podrške. Vremenom je saznao da je i u Bečeju svojevremeno bilo vinogradara pa je rešio da pokuša „vaskrsnuti“ lozu.
„ Moji roditelji imaju vinograd i od malih nogu sam se muvao između čokota. Od starih Bečejaca sam saznao da je potes Medenjača bio prepun vinograda, gde su vlasnici pravili vino za svoju kuću. Tako je bilo do 1950, kad je agrarna reforma donela nova pravila i promenila strukturu agrokultura, ali ostalo ime „medenjača“, što na mađarskom znači „medena duž“. A pošto od grožđa nema medenije biljke, rešio sam da je vratim u ovaj atar“, veli Tomislav.
Kupio je 2010. jutro zemlje i zasadio 2.500 čokota stonog grožđa, posebno hamburga. Tri godine kasnije na nova dva jutra u prvom komšiluku je zasadio 5.000 čokota kabernea, merloa, rajnskog rizlinga, frankovke i šardonea. Deo kalemova uvezao je iz svetski poznate italijanske kompanije VCR. Dodao je 2015. još pola jutra s 800 čokota stare sorte bele i žute tamjanike. Ispitivanja su potvrdila da su polupeskovite parcele, samo 150 metara od Mrtve Tise, idealne za vinograd.
„Zbog obaveza u kompaniji za koju radim, čoveka od poverenja našao sam u Žarku Miškoviću. Vinograd leži na njemu i njegovoj posvećenosti vezivanju, kopanju, prskanju, frezovanju... Objekte za proizvodnju izgradio sam u okućnici 2016, lane ubacio sudove i za probnu proizvodnju angažovao tehnologa Biljanu Paunov iz Vršca. Probni kontingent od hiljadu litara se pokazao dobrim“, zadovoljan je novopečeni vinar.
Da proveri kako mu se kotiraju vina, prijavio se na tri takmičenja. U Čurugu je na „Noći mladog vina“ osvojio dva zlata, žabaljska „Noć vina Potisja“ donela mu je zlato i srebro, a iz Temerina se vratio s dva zlata i srebrom. No, u konkurenciji su bili mali proizvođači bez vrhunske tehnologije koja čuva miris i ukus, pa još ne zna kakav je posao napravio.
Brat na čelu mobe
Nije Tomislav hteo da bilo šta improvizije, već je novom poslu pristupio po principu „tri puta meri, jedanput seci“.
„ Priču da je Medenjača obilovala vinogradima sam proverio i uzorke zemljišta poslao na ispitivanje u specijalnu holandsku laboratoriju, a rezultati su potvrdili da je lokalitet izuzetno pogodan za lozu. Da se razvije proizvodnja visokokvalitetnog vina, treba naći odgovarajuću opremu i instalirati sisteme kontrole celog procesa. Sve bi to bilo yaba bez stručne rezidbe svake sorte posebno i prema specifičnosti vina koje se želi dobiti. Zato očekujem mobu iskusnih Sremaca, s mojim bratom na čelu“, uzda se Varečka u zemljake.
Predstoje papirološki poslovi oko registracije vinarije, koja je dobila ime po članovima porodice. „Vin“ označava vinariju, „A“ ime sina Aleksandra, „R“ supruge Rade, „T“ vlasnika, „O“ sina Ognjena i „S“ pedigriranog Sremca, koji je već upisan u registar poljoprivrednih gazdinastava, te vinogradarski i vinski.
„Ako sve bude kako treba, očekujem da ove godine ponudim tržištu oko 12.000 litara pet različitih kvalitetnih vina. Belo „medena duž“ je od rajnskog rizlinga, „lenka“ mešavina rizlinga i šardonea, „roze šmizla“ od frankovke, a još nisam odlučio kako će se zvati dva crvena vina, možda „kicoš“ ili „magija“, prepun je planova Tomislav.
Pod krovom vinarije biće i prodavnica, gde će Bečejci i ostali, posle gotovo sedam decenija, opet moći da degustiraju i kupuju vino s Medenjače.
Vlastimir Jankov