Виноградарство у Бечеју: Стиже опет мед из боце с Медењаче
Кад је пре деценију и по Томислав Варечки стигао у Бечеј и запослио као „заштитар“ у ПИК-у, није ни сањао да ће се „удати“ крај Тисе. Власник нове винарије „Винартос“, мада је релативно нов у том бизнису – тек му је осма година – донео је у „мираз“ из родног Срема виноградарску жицу.
На Светог Трифуна, како Бог заповеда, орезао је лозу и залио вином да грожђе добро роди. А пошто је падала киша, предање каже да ће и шљива понети па ће на јесен и ракије бити.
„Бечеј није виноградарски крај, па хоћу да покажем суграђанима како се ради у Срему – објашњава домаћин. – Ове године је због лошег времена изостао виноградарски фруштук, кад се кувају вино и ракија, пече месо, а онда резидбом започиње нова сезона. Но, традиција се мора поштовати. Мени је ова година врло битна, да досадашњи труд да прве резултате.“
Само је четири године Томислав био у Комбинату, па почео да ради за једну страну фирму и прошао све фазе, од продаје, преко маркетинга до техничке подршке. Временом је сазнао да је и у Бечеју својевремено било виноградара па је решио да покуша „васкрснути“ лозу.
„ Моји родитељи имају виноград и од малих ногу сам се мувао између чокота. Од старих Бечејаца сам сазнао да је потес Медењача био препун винограда, где су власници правили вино за своју кућу. Тако је било до 1950, кад је аграрна реформа донела нова правила и променила структуру агрокултура, али остало име „медењача“, што на мађарском значи „медена дуж“. А пошто од грожђа нема меденије биљке, решио сам да је вратим у овај атар“, вели Томислав.
Купио је 2010. јутро земље и засадио 2.500 чокота стоног грожђа, посебно хамбурга. Три године касније на нова два јутра у првом комшилуку је засадио 5.000 чокота кабернеа, мерлоа, рајнског ризлинга, франковке и шардонеа. Део калемова увезао је из светски познате италијанске компаније ВЦР. Додао је 2015. још пола јутра с 800 чокота старе сорте беле и жуте тамјанике. Испитивања су потврдила да су полупесковите парцеле, само 150 метара од Мртве Тисе, идеалне за виноград.
„Због обавеза у компанији за коју радим, човека од поверења нашао сам у Жарку Мишковићу. Виноград лежи на њему и његовој посвећености везивању, копању, прскању, фрезовању... Објекте за производњу изградио сам у окућници 2016, лане убацио судове и за пробну производњу ангажовао технолога Биљану Паунов из Вршца. Пробни контингент од хиљаду литара се показао добрим“, задовољан је новопечени винар.
Да провери како му се котирају вина, пријавио се на три такмичења. У Чуругу је на „Ноћи младог вина“ освојио два злата, жабаљска „Ноћ вина Потисја“ донела му је злато и сребро, а из Темерина се вратио с два злата и сребром. Но, у конкуренцији су били мали произвођачи без врхунске технологије која чува мирис и укус, па још не зна какав је посао направио.
Брат на челу мобе
Није Томислав хтео да било шта импровизије, већ је новом послу приступио по принципу „три пута мери, једанпут сеци“.
„ Причу да је Медењача обиловала виноградима сам проверио и узорке земљишта послао на испитивање у специјалну холандску лабораторију, а резултати су потврдили да је локалитет изузетно погодан за лозу. Да се развије производња висококвалитетног вина, треба наћи одговарајућу опрему и инсталирати системе контроле целог процеса. Све би то било yaba без стручне резидбе сваке сорте посебно и према специфичности вина које се жели добити. Зато очекујем мобу искусних Сремаца, с мојим братом на челу“, узда се Варечка у земљаке.
Предстоје папиролошки послови око регистрације винарије, која је добила име по члановима породице. „Вин“ означава винарију, „А“ име сина Александра, „Р“ супруге Раде, „Т“ власника, „О“ сина Огњена и „С“ педигрираног Сремца, који је већ уписан у регистар пољопривредних газдинастава, те виноградарски и вински.
„Ако све буде како треба, очекујем да ове године понудим тржишту око 12.000 литара пет различитих квалитетних вина. Бело „медена дуж“ је од рајнског ризлинга, „ленка“ мешавина ризлинга и шардонеа, „розе шмизла“ од франковке, а још нисам одлучио како ће се звати два црвена вина, можда „кицош“ или „магија“, препун је планова Томислав.
Под кровом винарије биће и продавница, где ће Бечејци и остали, после готово седам деценија, опет моћи да дегустирају и купују вино с Медењаче.
Властимир Јанков