Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TVOJA REČ Željka Joka (31): Ono što napravim, mora da bude lepo i ukusno

31.05.2019. 11:51 11:56
Piše:
Foto: Privatna arhiva

NOVI SAD: Kada se Željka Joka (31) do’vati varjače i fotoaparata - nastaje višestruka magija za trpezom na Fruškoj gori. Svoje očaravajuće radove, od kojih obavezno ogladnite, kreira uz pomoć ljubavi, ideja, mašte, prirodnog svetla i truda.

Sve što stvara u poslednje vreme, možete da „ošacujete” na društvenim mrežama pod nazivom Željka Joka Foodography, a onda i da se, zahvaljujući receptima koje napiše uz fotografije, i sami oprobate u foto-kulinarskom poslu.

- Ja sam sociolog koji se bavio novinarstvom, a trenutno fotografijom - kaže Željka, koja je rodom iz Dvora na Uni, a trenutno živi na relaciji Novi Sad - Krušedol. - Odranije volim fotografiju, a kad se desio taj dan da sam postala slobodan čovek, bila sam sama sa fotoaparatom i trebalo je da odaberem pravac u kom ću ići. Hrana je moja ljubav, a uvek mi se dopadla darkfood photography, gde su fotografije hrane kao u pozorištu: sve je crno, hrana je u fokusu i bitno je svetlo. Imala sam koncept kako bi to trebalo da izgleda i još uvek idem ka tome. Za sada imam privremeni studio i zato kažem da sam na relaciji Novi Sad - Krušedol. Tamo je mesto gde mogu da fotografišem, jer imam sve uslove. U stanu je to nemoguće, trebalo bi mi veštačko svetlo, a ono ništa lepo ne čini hrani. Spajam godišnja doba, cveće, sveže povrće, a to sve ima u bašti i ne možeš da nađeš tako lako u gradu. Cilj mi je da budem samostalna, u čemu već uspevam, a druga želja mi je da se bavim onim što volim, a ne što mi donosi finansije. A kad kreneš tim putem, finansije same dođu. Za relativno kratak period imam prilično lep ođek, pozitivne informacije dobijam sa svih strana. Lepo je kad otvorim stranicu na društvenim mrežama i vidim gomilu poruka od ljudi koji samo žele da kažu da im se dopada to što radim. To mi daje vetar u leđa.

Da li tome doprinosi trend fotkanja i objavljivanja slika hrane na društvenim mrežama?

- Moguće je, dosta ljudi to pokušava, ali izdvajaju se oni koji imaju svoj stil. Nije rešenje samo ići po restoranima, fotografisati i to postavljati. Poenta je ubaciti umetnost. U suprotnom radiš isto što i ostali. Ja moram da pazim na kompoziciju fotografije, na svetlo, moram da obraćam pažnju na to u kom mode-u mi je fotoaparat, koji ću objektiv koristiti...

Moraš da vodiš računa i da ti uspe jelo...

- Da, s obzirom na to da ja i kuvam, ne kopiram tuđe recepte, pa je potrebno više pripreme i kreativnosti. Meni je dodatna komplikacija što mi je fokus na fotografiji, pa ono što napravim mora da bude i lepo na oko, a ne samo ukusno. Naravno, mora da bude i ukusno, jer kad podelim recept, moraju i ostali da budu zadovoljni kada pripreme to jelo. Inače, moja primarna ideja nije bila da postavljam recepte, ali sam primetila da ih ljudi traže.

Kažeš da ti se ljudi javljaju, ali koliko su mladi zainteresovani da se oprobaju u kuhinji, naročito kad vide tvoje recepte?

- Javljaju mi se u velikoj većini kolege i to je ono što mi je interesantno.

Kolege novinari ili kolege kuvari?

- Kolege kuvari i fotografi. Dešava se da mi se neko ko ima mnogo pratilaca javi i kaže šta mu/joj se dopada i da savet kako još mogu da uradim to nešto. Ima različitih mišljenja, ali u suštini, svi su pozitivni i podržavaju jedni druge. Javljaju se i mladi ljudi jer mnogo njih voli zdrav način ishrane. Čini mi se da je sve veći trend povratka na prirodno, kao i na kuvanje. Kao da brza hrana više nije toliko u fokusu. Primetan mi je i povratak ljudi na selo. Idu u pravcu da im bude bliža priroda.

Šta misliš, šta doprinosi takvom putu, iliti trendu?

- Dosta je sve to popularizovano u poslednje vreme. Internet je platforma koja sve gura...

Misliš li da će, onda, i to proći? Hoće li biti izgsustirano?

- Ne znam. Znam da su izgustirani moderni restorani, više se ide u kafane koje su u etno stilu.

Koliko si raspoložena da fotkaš tuđu hranu?

- To je plan za naredni period. Imala sam neke saradnje, ali sam se fokusirala na to da pokažem ljudima šta radim. Volela bih da radim i sa brendovima i restoranima, što mi je i cilj.

Imaš li ideju i da jednog dana otvoriš svoj restoran?

- To me svi pitaju, a ja sam oduvek želela tako nešto. Uvek sam maštala da živim na selu i otvorim konobu.

L. Radlovački

 

Punjene pikantne tikvice

Imaš li neko jelo koje posebno voliš da pripremaš i fotkaš?

- Mogu da navedem koji je sastojak. To je sir. Inače mlečne proizvode obožavam. Sve što pripremama, ukoliko postoji mogućnost, volim da ih ubacim. Sir najradije koristim, od povrća su to tikvice jer se lepo slažu sa svim. To je povrće koje može da se jede sirovo, može da zameni rezance, pastu i špagete, može da se puni i na različite načine priprema, a lepo se fotografiše. Što se tiče slatkiša, volim museve u čašama, sve što je kremasto, jednostavno za pravljenje.

Za jednu tikvicu (dve polovine) potrebno je: 3 manje glavice crnog luka, 2 šargarepe, nekoliko ružica brokolija, polovina mlevenog pilećeg mesa, šolja paradajz sosa, ljuta aleva paprika, biber, so.

Luk, šargarepu i brokoli sitno iseckajte ili sameljite u blenderu i prodinstajte na malo ulja (nalivajte po potrebi). Zatim dodajte mleveno pileće belo meso. Nakon nekoliko minuta začinite jelo, sipajte paradajz sos, pustite da malo uvri i sklonite sa vatre.

Tikvicu presecite uzdužno, pa izvadite semenke i napravite prostor za punjenje. Prodinstanim povrćem i mesom napunite polovine i zapecite u rerni.

Služite sa svežim sezonskim povrćem. Prijatno!

Piše:
Pošaljite komentar
Tvoja reč, Strahinja Marjanović (27): Novi ciljevi me motivišu

Tvoja reč, Strahinja Marjanović (27): Novi ciljevi me motivišu

24.05.2019. 11:38 11:41
TVOJA REČ Jelena Ilić (30): Od papira može sve da se napravi

TVOJA REČ Jelena Ilić (30): Od papira može sve da se napravi

17.05.2019. 16:33 16:46
Tvoja reč, Milan Dimić (23) glumac: Umetnost je sam život

Tvoja reč, Milan Dimić (23) glumac: Umetnost je sam život

10.05.2019. 11:27 11:30