TVOJA REČ Ana Dolovac Šarović (27): Poljoprivreda nas je okupila
Iako su je odgovarali od poljoprivrede, jer ona nije za ženu i previše je naporno baviti se njome, Ana Dolovac Šarović (27) se na prvi pogled zaljubila u organsku proizvodnju, što je značilo da nakon Karlovačke gimnazije upisuje Poljoprivredni fakultet.
Kockice su se tako nameštale da su u Futogu porodično zasadili organski voćnjak na nasleđenoj zemlji od dede, pa je Ana pred kraj studiranja otišla na kurs sušenja voća, što je dovelo do toga da uradi diplomski na temu sušenja kaše od organskog voća, koji je postao premium proizvod na našem tržištu, i otvorilo joj vrata u svet preduzetništva. Tako je 2019. osnovala firmu „Dolovac organik i tradicija”, a njeni proizvodi - sokovi i rolnice, završili su na policama u brojnim supermarketima u našoj zemlji sa sve žigom Čuvarkuće.
- Želela sam da unapredimo našu primarnu proizvodnju, a bez znanja, iskustva i rada ne možete da napredujete - kaže naša sagovornica i poziva sve zainteresovane da pogledaju njen Instagram profil (Ždolovacorganic) i sajt (njnjnj.dolovacorganic.rs). - Za svaki posao je potrebna velika investicija, ali je mnogo toga moguće realizovati uz pomoć projekata. Mladima bih savetovala da se kreću svuda, da traže kontakte i projkete i da nikad ne odustaju.
Koliko je sve to opravdalo ono tatino da to nije posao za žene?
- Opravdalo je! Znaš kako, zovu me Titovka, jer stalno govorim: „Ti to, ti to...” U početku mu je bilo nezamislivo, mada niko nije sumnjao u mene, samo je hteo da me poštedi svog rada.
Dobro, ali vredelo je...
- Da, vredelo je. Sada smo svi zajedno i jedna stvar koja meni veoma znači, od te godine kada smo odlučili da počnemo da se bavimo organskom proizvodnjom, svi smo na okupu, cela porodica. Svi učestvujemo, svi se družimo, zajedno planiramo. Uvek imam na koga da se oslonim...
Znači, poljorpivreda vas je ipak okupila?
- Jeste. Takođe, ono što mi isto znači, imam lepu saradnju sa svojim roditeljima, što je danas veoma retko. Ljudi nas prepoznaju kao tim i podržavaju nas.
I, kakav je sad osećaj kad šetaš supermarketima i na policama vidiš svoje proizvode?
- Oduševim se, a budući da često radimo degustacije i promocije, ono što me konstantno podstiče da idem dalje jeste osmeh svih generacija, od male dece do starijih ljudi. Svako ko proba naše proizvode se oduševi, a stariji često kažu da ih podsećaju na detinjstvo.
Koliko si pre cele ove priče obraćala pažnju na organske proizvode pri kupovini?
- Nisam nešto preterano obraćala pažnju, jer sam bila mala da bih se time bavila, ali sam trenirala i vodila računa o ishrani.
Koliko je danas izazovno baviti se organskom proizvodnjom, s obzirom na to da su proizvodi skuplji, a i ljudi imaju predrasude da ako jabuka ne izgleda savršeno, nije lepa na oko, onda je organska i ne žele da je kupe?
- Dobro si rekla, to su sve predrasude. Uvek se trudim da kažem da nije velika razlika u ceni, naravno da postoje proizvodi u sezoni kad je cena drastična. Ljudi u startu misle da je organska proizvodnja 400 posto skuplja, a na primer kruška iz Italije košta 250 dinara, dok im je skupa organska od 200 dinara. A drugo, što se tiče izgleda samog voća, stalno napominjem da ako je jabuka lošijeg izgleda, to ne znači da je u pitanju organska proizvodnja, već samo znači da su komercijalni proizvođači zakasnili sa prskanjem. Uvek možete da tražite sertifikat na uvid. Organska jabuka i te kako može da bude lepog oblika i bez crva, ali sve zavisi od negovanja i sorte.
Osim sokova i rolnica, koje još proizvode imaš?
- Naši matični sokovi su bez aditiva, šećera i vode, a nisu ni dodatno filtrirani, tako da se oseti prirodna aromu voća koje pijete. Imamo sokove od maline-kruške, maline-jabuke, kupine, višnje, jagode, jabuke, jabuke-kruške, šljive, paradajza. Rolnice su nam od jabuke, maline, kupina, jagode, šljiva i šljiva sa đumbirom. Naravno, i dalje se bavimo primarnom proizvodnjom voća. Imamo i smrznuto voće - malina, kupina, jagoda, šljiva, višnja, aronija. A novo što planiramo jesu kompoti od maline, kupine, šljive i višnje, ono što ćemo imati najnovije je kompot miks voćna salata.
Lea Radlovački