Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ORGANSKO STOČARSTVO U VOJVODINI Da jedemo zdravo meso bez antibiotika i hormona POTRAŽNJA NA DOMAĆEM I EVROPSKOM TRŽIŠTU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI

21.03.2025. 09:30 09:39
Piše:
Izvor:
Dnevnik
краве
Foto: Dnevnik

Organsko stočarstvo u Vojvodini je deo šireg trenda održive poljoprivrede koji se razvija u Srbiji.

Iako Vojvodina ima dominantno ratarstvo, interesovanje za organsku proizvodnju mesa, mleka i jaja raste zbog sve veće potražnje za zdravijom hranom.

Karakteristike organskog stočarstva u Vojvodini su pre svega prirodna ishrana životinja pri čemu se stoka hrani organski proizvedenom hranom, bez pesticida, veštačkih đubriva i GMO-a. Slobodan je uzgoj. Životinje provode veći deo vremena na pašnjacima, što poboljšava njihovu dobrobit i kvalitet proizvoda. Takođe, zabranjena upotreba antibiotika i hormona. Tačnije, preventivna upotreba antibiotika nije dozvoljena, a lečenje se bazira na prirodnim metodama.

Važan segment je održavanje biodiverziteta. Koriste se autohtone rase poput mangulice i podolskog govečeta, koje su prilagođene lokalnim uslovima.

краве
Foto: Pixabay.com

Rastuća potražnja na domaćem i evropskom tržištu otvara nove mogućnosti

Što se ekološki standarda tiče organska proizvodnja je regulisana sertifikatima koje izdaju nadležna tela u Srbiji.

Izazovi u razvoju organskog stočarstva u Vojvodini su visoki troškovi proizvodnje i sertifikacije, manjak infrastrukture za preradu organskih proizvoda, ograničeno tržište i slaba promocija.

Vojvodina ima povoljne prirodne uslove za razvoj organske stočarske proizvodnje, posebno na područjima sa pašnjacima. Država nudi subvencije za prelazak na organsku proizvodnju, a rastuća potražnja na domaćem i evropskom tržištu otvara nove mogućnosti.

E. D.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar