ORGANSKO STOČARSTVO U VOJVODINI Da jedemo zdravo meso bez antibiotika i hormona POTRAŽNJA NA DOMAĆEM I EVROPSKOM TRŽIŠTU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI
Organsko stočarstvo u Vojvodini je deo šireg trenda održive poljoprivrede koji se razvija u Srbiji.
Iako Vojvodina ima dominantno ratarstvo, interesovanje za organsku proizvodnju mesa, mleka i jaja raste zbog sve veće potražnje za zdravijom hranom.
Karakteristike organskog stočarstva u Vojvodini su pre svega prirodna ishrana životinja pri čemu se stoka hrani organski proizvedenom hranom, bez pesticida, veštačkih đubriva i GMO-a. Slobodan je uzgoj. Životinje provode veći deo vremena na pašnjacima, što poboljšava njihovu dobrobit i kvalitet proizvoda. Takođe, zabranjena upotreba antibiotika i hormona. Tačnije, preventivna upotreba antibiotika nije dozvoljena, a lečenje se bazira na prirodnim metodama.
Važan segment je održavanje biodiverziteta. Koriste se autohtone rase poput mangulice i podolskog govečeta, koje su prilagođene lokalnim uslovima.
Rastuća potražnja na domaćem i evropskom tržištu otvara nove mogućnosti
Što se ekološki standarda tiče organska proizvodnja je regulisana sertifikatima koje izdaju nadležna tela u Srbiji.
Izazovi u razvoju organskog stočarstva u Vojvodini su visoki troškovi proizvodnje i sertifikacije, manjak infrastrukture za preradu organskih proizvoda, ograničeno tržište i slaba promocija.
Vojvodina ima povoljne prirodne uslove za razvoj organske stočarske proizvodnje, posebno na područjima sa pašnjacima. Država nudi subvencije za prelazak na organsku proizvodnju, a rastuća potražnja na domaćem i evropskom tržištu otvara nove mogućnosti.
E. D.