ОРГАНСКО СТОЧАРСТВО У ВОЈВОДИНИ Да једемо здраво месо без антибиотика и хормона ПОТРАЖЊА НА ДОМАЋЕМ И ЕВРОПСКОМ ТРЖИШТУ ОТВАРА НОВЕ МОГУЋНОСТИ
Органско сточарство у Војводини је део ширег тренда одрживе пољопривреде који се развија у Србији.
Иако Војводина има доминантно ратарство, интересовање за органску производњу меса, млека и јаја расте због све веће потражње за здравијом храном.
Карактеристике органског сточарства у Војводини су пре свега природна исхрана животиња при чему се стока храни органски произведеном храном, без пестицида, вештачких ђубрива и ГМО-а. Слободан је узгој. Животиње проводе већи део времена на пашњацима, што побољшава њихову добробит и квалитет производа. Такође, забрањена употреба антибиотика и хормона. Тачније, превентивна употреба антибиотика није дозвољена, а лечење се базира на природним методама.
Важан сегмент је одржавање биодиверзитета. Користе се аутохтоне расе попут мангулице и подолског говечета, које су прилагођене локалним условима.
Растућа потражња на домаћем и европском тржишту отвара нове могућности
Што се еколошки стандарда тиче органска производња је регулисана сертификатима које издају надлежна тела у Србији.
Изазови у развоју органског сточарства у Војводини су високи трошкови производње и сертификације, мањак инфраструктуре за прераду органских производа, ограничено тржиште и слаба промоција.
Војводина има повољне природне услове за развој органске сточарске производње, посебно на подручјима са пашњацима. Држава нуди субвенције за прелазак на органску производњу, а растућа потражња на домаћем и европском тржишту отвара нове могућности.
Е. Д.