clear sky
13°C
25.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРГАНСКО СТОЧАРСТВО У ВОЈВОДИНИ Да једемо здраво месо без антибиотика и хормона ПОТРАЖЊА НА ДОМАЋЕМ И ЕВРОПСКОМ ТРЖИШТУ ОТВАРА НОВЕ МОГУЋНОСТИ

21.03.2025. 09:30 09:39
Пише:
Извор:
Дневник
краве
Фото: Дневник

Органско сточарство у Војводини је део ширег тренда одрживе пољопривреде који се развија у Србији.

Иако Војводина има доминантно ратарство, интересовање за органску производњу меса, млека и јаја расте због све веће потражње за здравијом храном.

Карактеристике органског сточарства у Војводини су пре свега природна исхрана животиња при чему се стока храни органски произведеном храном, без пестицида, вештачких ђубрива и ГМО-а. Слободан је узгој. Животиње проводе већи део времена на пашњацима, што побољшава њихову добробит и квалитет производа. Такође, забрањена употреба антибиотика и хормона. Тачније, превентивна употреба антибиотика није дозвољена, а лечење се базира на природним методама.

Важан сегмент је одржавање биодиверзитета. Користе се аутохтоне расе попут мангулице и подолског говечета, које су прилагођене локалним условима.

краве
Фото: Pixabay.com

Растућа потражња на домаћем и европском тржишту отвара нове могућности

Што се еколошки стандарда тиче органска производња је регулисана сертификатима које издају надлежна тела у Србији.

Изазови у развоју органског сточарства у Војводини су високи трошкови производње и сертификације, мањак инфраструктуре за прераду органских производа, ограничено тржиште и слаба промоција.

Војводина има повољне природне услове за развој органске сточарске производње, посебно на подручјима са пашњацима. Држава нуди субвенције за прелазак на органску производњу, а растућа потражња на домаћем и европском тржишту отвара нове могућности.

Е. Д.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар