ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM PUTERA?! Ova namirnica postaje misaona imenica za potrošače EVO RAZLOGA NAGLOG POSKUPLJENJA
U 27 država članica Evropske unije, cena putera porasla je u proseku za 19 odsto od oktobra 2023. do oktobra 2024. godine. Taj rast uključuje skok od 49 odsto u Slovačkoj i 40 odsto u Nemačkoj i Češkoj, prema podacima EU, dok izveštaji pokazuju da cena i dalje raste.
U Nemačkoj, pakovanje putera od 250 grama sada košta između 2,40 i 4 evra, u zavisnosti od brenda i kvaliteta.
Globalni problem s mlekom
Porast cena posledica je globalne nestašice mleka izazvane smanjenjem proizvodnje u zemljama poput SAD-a i Novog Zelanda, jednog od najvećih izvoznika putera na svetu, objašnjava ekonomista Mariuš Dživulski, analitičar tržišta hrane i poljoprivrede u PKO Bank Polski iz Varšave.
Evropski puter obično ima veći sadržaj masti u poređenju s američkim, a prodaje se po težini u standardnim veličinama. Zbog toga proizvođači hrane ne mogu sakriti poskupljenja smanjivanjem veličine pakovanja, što je praksa poznata kao „smanjenje sadržaja” (shrinkflation).
U Francuskoj je nestašica putera u 19. veku dovela do izuma margarina, ali Francuzi i dalje ostaju među najvećim potrošačima putera u Evropi, posebno u pečenju i pripremi sosova.
Poljaci na udaru
Puter ima toliku važnost u Poljskoj da ga vlada čuva u strateškim rezervama, kao što čuva i prirodni gas i vakcine protiv COVID-a. Vlada je u utorak objavila da će pustiti 1.000 tona zamrznutog putera iz zaliha kako bi stabilizovala cene.
Cena putera u Poljskoj porasla je za 11,4 odsto između početka novembra i početka decembra, a za čak 49,2 odsto u proteklih godinu dana, dostigavši skoro 37 poljskih zlota (8,7 evra) po kilogramu u nedelji zaključno s 8. decembrom, prema podacima Nacionalnog centra za podršku poljoprivredi.
Kupci to primećuju. – Svakog meseca puter postaje sve skuplji – rekla je 77-godišnja Danuta Osińska dok je kupovala u diskontnom marketu u Varšavi.
Ona i njen suprug obožavaju puter, ali jedva uspevaju da plate lekove od svojih malih penzija. Sada jedu manje putera i više margarina, iako im ukus nije po volji.
– Nema poređenja – rekla je Osińska. – Sve postaje sve teže i teže.
Politička tema
Cena putera u Poljskoj postala je političko pitanje. S predsedničkim izborima zakazanim za sledeću godinu, protivnici centrističkog premijera Donalda Tuska pokušavaju da ga okrive, kao i njegovu stranku Građanska platforma. Drugi Poljaci krive guvernera nacionalne banke, koji dolazi iz suprotnog političkog tabora.
Neki potrošači biraju gde će kupovati na osnovu cene putera, što je dovelo do cenovnih ratova između trgovačkih lanaca, koji su u nekim slučajevima veštački držali cene niskim na štetu mlekara, objašnjava Agnješka Mališevska, direktorka Poljske mlečne komore.
Mališevska smatra da su za inflaciju putera odgovorni domaći, evropski i globalni problemi. Ona ističe da je glavni uzrok u Poljskoj manjak mlečne masti, jer su se mnogi mlečni farmeri zatvorili zbog niskih profita i teških uslova rada.
Viši troškovi energije, uzrokovani ratom u Ukrajini, takođe utiču na proizvodnju mleka, dok ekonomista Dživulski smatra da su suše još jedan faktor. Pad cena mleka prošle godine obeshrabrio je ulaganja i naveo proizvođače mleka u EU da prave više sira, koji je donosio veću zaradu, piše Bizportal.
Izbijanje bolesti plavi jezik, virusne bolesti prenosive insektima koja je bezopasna za ljude, ali smrtonosna za ovce, krave i koze, takođe može igrati ulogu, dodaje Dživulski.
Maslinovo ulje kao „puter” južne Evrope
Južnoevropske zemlje, koje se daleko više oslanjaju na maslinovo ulje, manje su pogođene inflacijom putera – ili ga jednostavno ne smatraju toliko važnim, jer ga konzumiraju mnogo manje.
Od prošle godine cena putera u Italiji skočila je u proseku za 44 odsto, prema analizi tržišta mleka firme CLAL. Italija je sedmi najveći proizvođač putera u Evropi, ali maslinovo ulje je preferirani masnoća, čak i za neke deserte. Zbog toga cena putera tamo ne izaziva isti alarm kao u delovima Evrope koji su zavisni od putera.
U međuvremenu, u Parizu, poslastičar Arno Delmontel, koji pravi kroasane i pain au chocolat za svoju poslastičarnicu, kaže da je cena putera skočila za 25 odsto samo od septembra.
Neki konkurenti, kaže, prelaze na margarin, ali on to ne planira.
– To je izobličavanje onoga što kroasan jeste – rekao je Delmontel. – Kroasan se pravi s puterom, piše Euronjuz biznis.