ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЦЕНОМ ПУТЕРА?! Ова намирница постаје мисаона именица за потрошаче ЕВО РАЗЛОГА НАГЛОГ ПОСКУПЉЕЊА
У 27 држава чланица Европске уније, цена путера порасла је у просеку за 19 одсто од октобра 2023. до октобра 2024. године. Тај раст укључује скок од 49 одсто у Словачкој и 40 одсто у Немачкој и Чешкој, према подацима ЕУ, док извештаји показују да цена и даље расте.
У Немачкој, паковање путера од 250 грама сада кошта између 2,40 и 4 евра, у зависности од бренда и квалитета.
Глобални проблем с млеком
Пораст цена последица је глобалне несташице млека изазване смањењем производње у земљама попут САД-а и Новог Зеланда, једног од највећих извозника путера на свету, објашњава економиста Мариуш Џивулски, аналитичар тржишта хране и пољопривреде у ПКО Банк Полски из Варшаве.
Европски путер обично има већи садржај масти у поређењу с америчким, а продаје се по тежини у стандардним величинама. Због тога произвођачи хране не могу сакрити поскупљења смањивањем величине паковања, што је пракса позната као „смањење садржаја” (схринкфлатион).
У Француској је несташица путера у 19. веку довела до изума маргарина, али Французи и даље остају међу највећим потрошачима путера у Европи, посебно у печењу и припреми сосова.
Пољаци на удару
Путер има толику важност у Пољској да га влада чува у стратешким резервама, као што чува и природни гас и вакцине против COVID-a. Влада је у уторак објавила да ће пустити 1.000 тона замрзнутог путера из залиха како би стабилизовала цене.
Цена путера у Пољској порасла је за 11,4 одсто између почетка новембра и почетка децембра, а за чак 49,2 одсто у протеклих годину дана, достигавши скоро 37 пољских злота (8,7 евра) по килограму у недељи закључно с 8. децембром, према подацима Националног центра за подршку пољопривреди.
Купци то примећују. – Сваког месеца путер постаје све скупљи – рекла је 77-годишња Данута Осиńска док је куповала у дисконтном маркету у Варшави.
Она и њен супруг обожавају путер, али једва успевају да плате лекове од својих малих пензија. Сада једу мање путера и више маргарина, иако им укус није по вољи.
– Нема поређења – рекла је Осиńска. – Све постаје све теже и теже.
Политичка тема
Цена путера у Пољској постала је политичко питање. С председничким изборима заказаним за следећу годину, противници центристичког премијера Доналда Туска покушавају да га окриве, као и његову странку Грађанска платформа. Други Пољаци криве гувернера националне банке, који долази из супротног политичког табора.
Неки потрошачи бирају где ће куповати на основу цене путера, што је довело до ценовних ратова између трговачких ланаца, који су у неким случајевима вештачки држали цене ниским на штету млекара, објашњава Агњешка Малишевска, директорка Пољске млечне коморе.
Малишевска сматра да су за инфлацију путера одговорни домаћи, европски и глобални проблеми. Она истиче да је главни узрок у Пољској мањак млечне масти, јер су се многи млечни фармери затворили због ниских профита и тешких услова рада.
Виши трошкови енергије, узроковани ратом у Украјини, такође утичу на производњу млека, док економиста Џивулски сматра да су суше још један фактор. Пад цена млека прошле године обесхрабрио је улагања и навео произвођаче млека у ЕУ да праве више сира, који је доносио већу зараду, пише Бизпортал.
Избијање болести плави језик, вирусне болести преносиве инсектима која је безопасна за људе, али смртоносна за овце, краве и козе, такође може играти улогу, додаје Џивулски.
Маслиново уље као „путер” јужне Европе
Јужноевропске земље, које се далеко више ослањају на маслиново уље, мање су погођене инфлацијом путера – или га једноставно не сматрају толико важним, јер га конзумирају много мање.
Од прошле године цена путера у Италији скочила је у просеку за 44 одсто, према анализи тржишта млека фирме ЦЛАЛ. Италија је седми највећи произвођач путера у Европи, али маслиново уље је преферирани масноћа, чак и за неке десерте. Због тога цена путера тамо не изазива исти аларм као у деловима Европе који су зависни од путера.
У међувремену, у Паризу, посластичар Арно Делмонтел, који прави кроасане и паин ау chocolat за своју посластичарницу, каже да је цена путера скочила за 25 одсто само од септембра.
Неки конкуренти, каже, прелазе на маргарин, али он то не планира.
– То је изобличавање онога што кроасан јесте – рекао је Делмонтел. – Кроасан се прави с путером, пише Еуроњуз бизнис.