clear sky
21°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Зрењанину почиње Фестивал професионалних позоришта Војводине

12.04.2019. 12:29 12:32
Пише:
Фото: Из "Хасанагинице" Новосадског позоришта

Представом „Било једном у Банату“ Жељка Мијановића и Владимира Лазића, према причи „Легенда о позоришту“ Игора Бојовића, у режији Владимира Лазића, Народног позоришта „Тоша Јовановић“, вечерас ће у Зрењанину почети главни програм 69. фестивала професионалних позоришта Војводине, који ће трајати до 17. априла.

Представа позоришта града домаћина, једна је од шест које је изабрао селектор Слободан Савић, уз избор и четири дечје представе.

„Било једном у Банату“, у форми музикла, тематизује љубавну причу у позадини изградње зрењанинске позоришне сале. Селектор Слободан Савић је за Фестивал професионалних позоришта Војводине одабрао и слоган „Позориште у стигматизованом друштву“, напоменувши да се видљива тенденција стигматизације здравог разума и његовог свођења на нулу данас просто не може да избегне.

Овогодишњу селекцију чине још: „Шта се догодило са Беби Џејн“ на основу романа Хенрија Фарела, сценска адаптација Беа Ерњеи и Петер Галамбош, режија Петер Галамбош, Драма на мађарском језику Народног позоришта/ Казалишта/ Непсинхаз Суботица; „Лизистрата“, Аристофан, режија Јована Томић, Драма на српском језику Народног позоришта/ Казалишта/ Непсинхаз Суботица; „Вештице из Салема“, Артур Милер, режија и адаптација Никита Миливојевић, Српско народно позориште; „Хасанагиница“, по мотивима драме Љубомира Симовића, режија Андраш Урбан, Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз; „Тартиф“, по мотивима Молијерове драме, аутор и редитељ Игор Вук Торбица, Народно позориште Сомбор и Српско народно позориште.

- Већина ових представа се управо хвата у коштац с једном таквом појавом и феноменом. Када говорим о стигматизацији, мислим и на стигматизацију свести, савести и разума, борбу за истину и правду, за друштвену, социјалну и родну равноправност. С друге стране, слоган овогодишњег фестивала указује и на стигматизацију одговорног позоришта. И тога би требало да будемо свесни, штавише и на стигматизацију културе уопште – навео је Савић у обарзложењу своје селекције и слогана који је прати.

У програму посвећеном деци и младима, зрењанинска публика моћи ће да види представе: „Извини мама“ по бајци „Нећу да се извиним“ Софије Прокофјеве, драматизација и режија Тодор Валов, Дечје позориште Суботица; „Царски певачи“ Србољуба Станковића, корежија Ирина Тот, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин; „Затвореник шестопрсти“ по причи Виктора Пељевина, режија Димитриј Вихрецкиј, Позориште младих Нови Сад; „Коњски зубић у нашег цара“ Миодрага Милованова, режија Ђурђа Тешић, Народно позориште Сомбор.

Селектор Слободан Савић приметио је и то да је, у односу на прошлу и последњих неколико година, продукција представа у позориштима Војводине преполовљена. Ситуација је још незавиднија кад је реч о продукцији представа за децу.


Још једна представа мање

„Шта се догодило са Беби Џејн“ представа је из селекције која неће бити изведена на Фестивалу професионалних позоришта Војводине у Зрењанину. У Заједници професионалних позоришта Војводине, која организује Фестивал, након конултација са ауторима и продуцентом представе, Народним позориштем Субтица, одлучено је да се она изостави из програма због техничких разлога, односно немогућности да се изведе на сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић“, а да се не нашкоди њеној уметничкој вредности.  Селектор Савић је са жаљењем констатовао да је тако његова селекција у којој је већ била једна представа мање од уобичајених седам, остала без још једне.


О најбољима на 69. фестивалу рофесионалних позоришта Војводине одлучиваће жири у саставу: списатљеица и редитељка Вида Огњеновић, сценограф Миодраг Табачки, глумац Предраг Момчиловић.

У част награђених биће изведена представа “Доплер” Ерленда Луа, у режији Александра Поповског, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад.

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар
„Хасанагиница“ отвара суботички Дезире

„Хасанагиница“ отвара суботички Дезире

23.11.2018. 11:37 11:39