Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Zrenjaninu počinje Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

12.04.2019. 12:29 12:32
Piše:
Foto: Iz "Hasanaginice" Novosadskog pozorišta

Predstavom „Bilo jednom u Banatu“ Željka Mijanovića i Vladimira Lazića, prema priči „Legenda o pozorištu“ Igora Bojovića, u režiji Vladimira Lazića, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, večeras će u Zrenjaninu početi glavni program 69. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji će trajati do 17. aprila.

Predstava pozorišta grada domaćina, jedna je od šest koje je izabrao selektor Slobodan Savić, uz izbor i četiri dečje predstave.

„Bilo jednom u Banatu“, u formi muzikla, tematizuje ljubavnu priču u pozadini izgradnje zrenjaninske pozorišne sale. Selektor Slobodan Savić je za Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine odabrao i slogan „Pozorište u stigmatizovanom društvu“, napomenuvši da se vidljiva tendencija stigmatizacije zdravog razuma i njegovog svođenja na nulu danas prosto ne može da izbegne.

Ovogodišnju selekciju čine još: „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn“ na osnovu romana Henrija Farela, scenska adaptacija Bea Ernjei i Peter Galamboš, režija Peter Galamboš, Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta/ Kazališta/ Nepsinhaz Subotica; „Lizistrata“, Aristofan, režija Jovana Tomić, Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta/ Kazališta/ Nepsinhaz Subotica; „Veštice iz Salema“, Artur Miler, režija i adaptacija Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište; „Hasanaginica“, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište/ Ujvideki sinhaz; „Tartif“, po motivima Molijerove drame, autor i reditelj Igor Vuk Torbica, Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište.

- Većina ovih predstava se upravo hvata u koštac s jednom takvom pojavom i fenomenom. Kada govorim o stigmatizaciji, mislim i na stigmatizaciju svesti, savesti i razuma, borbu za istinu i pravdu, za društvenu, socijalnu i rodnu ravnopravnost. S druge strane, slogan ovogodišnjeg festivala ukazuje i na stigmatizaciju odgovornog pozorišta. I toga bi trebalo da budemo svesni, štaviše i na stigmatizaciju kulture uopšte – naveo je Savić u obarzloženju svoje selekcije i slogana koji je prati.

U programu posvećenom deci i mladima, zrenjaninska publika moći će da vidi predstave: „Izvini mama“ po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica; „Carski pevači“ Srboljuba Stankovića, korežija Irina Tot, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin; „Zatvorenik šestoprsti“ po priči Viktora Peljevina, režija Dimitrij Vihreckij, Pozorište mladih Novi Sad; „Konjski zubić u našeg cara“ Miodraga Milovanova, režija Đurđa Tešić, Narodno pozorište Sombor.

Selektor Slobodan Savić primetio je i to da je, u odnosu na prošlu i poslednjih nekoliko godina, produkcija predstava u pozorištima Vojvodine prepolovljena. Situacija je još nezavidnija kad je reč o produkciji predstava za decu.


Još jedna predstava manje

„Šta se dogodilo sa Bebi Džejn“ predstava je iz selekcije koja neće biti izvedena na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu. U Zajednici profesionalnih pozorišta Vojvodine, koja organizuje Festival, nakon konultacija sa autorima i producentom predstave, Narodnim pozorištem Subtica, odlučeno je da se ona izostavi iz programa zbog tehničkih razloga, odnosno nemogućnosti da se izvede na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, a da se ne naškodi njenoj umetničkoj vrednosti.  Selektor Savić je sa žaljenjem konstatovao da je tako njegova selekcija u kojoj je već bila jedna predstava manje od uobičajenih sedam, ostala bez još jedne.


O najboljima na 69. festivalu rofesionalnih pozorišta Vojvodine odlučivaće žiri u sastavu: spisatljeica i rediteljka Vida Ognjenović, scenograf Miodrag Tabački, glumac Predrag Momčilović.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Dopler” Erlenda Lua, u režiji Aleksandra Popovskog, Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
„Hasanaginica“ otvara subotički Dezire

„Hasanaginica“ otvara subotički Dezire

23.11.2018. 11:37 11:39