УМЕТНОСТ У ДОБА ПОСТ-ИРОНИЈЕ „Колекционарски стан” на Штрафти 

 Мултидисциплинарни уметник Ђорђе Марковић, од 25. априла до 31. маја, новосадској публици представља свој самореференцијални  пројекат у Галерији на Штрафти, под називом “Колекционарски стан”, трансформишући форму излога на којој је заснована, “у надреалну, пост-ироничну инсталацију, којом испитује конзумеризам, егзибиционизам и идентитет унутар уметности савременог доба - лукаво аргументовано у облику јавне диораме”.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- Без назива је уметничка инсталација која се састоји од зидне тапете на којој се налазе кућни папагаји (препарирани) остављајући за собом измет. Тапета је реплика сегмента дела Питера Бројгела Старијег, која уз комплетну поставку даје утисак постојања диораме попут чувених музејских примерака. Оно што открива да је у питању соба јесте прекидач који “ремети” уметнички сегмент. Смештање дела у приватну собу, његово реплицирање и исецање приказује жељу за поседовањем уметности без бриге о њеној даљој вредности и веродостојности - објашњава Ђорђе Марковић, који се, иначе, бави уметничком инсталацијом, сценографијом, филмом, видеом и ликовном педагогијом, а тренутно је запослен као виши стучни сарадник на катедри за Цртање на Академији уметности у Новом Саду.

Ову поставку организује Галерија “Бел Арт”, у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада, а у питању је друга поставка у овогодишњем програмском циклусу “Галерије на Штрафти”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести