clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА НА КОРЗУ УВОД У ТРИ ДАНА ОТВАРАЊА КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Више од 300 уметника ствара "Нераскидиве везе"

08.09.2023. 15:10 17:47
Пише:
Фото: Headroom Art

Јучерашња свечана церемонија на Корзу означила је отварање шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду. На Булевару Михајла Пупина концертом светски познатог пијанисте и Гинисовог рекордера Петера Бенцеа који је наступио уз Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Србољуба Динића, отпочео је овогодишњи Калеидоскоп културе.

Након свечане церемоније отварања Калеидоскопа културе концертом најбржег пијанисте на свету Петера Бенцеа, отварање се наставља у једном од најважнијих просторних легата пројекта "Нови Сад – Европска престоница културе" у Дистрикту.

Спој различитих уметности

У новосадском Дистрикту вечерас премијерно ће бити одржан мултимедијални догађај "Нераскидиве везе", који почиње у 20.30 часова. У споју различитих уметности, кроз каскадерски и плесни перформанс, представу, три изложбе, шест пројекција, мурал, скулптуру, видео-игре и уметничке инсталације – више од 300 уметника представиће нам своју визију нераскидивих веза на отварању Калеидоскопа културе. Овај мултимедијални догађај сви заинтересовани, који не стигну вечерас да погледају, имаће прилику то да ураде и у суботу 9. септембра као и у недељу 10. септембра такође од 20.30 часова.

- У самом перформансу је нешто више од 200 извођача, али никако не смемо заборавити све људе који су укључени у огромну машинерију и задужени су за технику, организацију и безбедност - каже Маја Гргић, редитељка овог мултимедијалног догађаја. - Када нас све саберем, мислим да ће у том моменту у реализацији догађаја учествовати више од 300 људи. Перформанс обухвата историјске, научне, али пре свега уметничке догађаје који су проистицали једни из других, следили једни друге, или их пак, рушили и ишли у тоталну контру. Прва веза на самом почетку је веза између индустрије и уметности. Не треба да наглашавам због чега је то битно када помислимо на Дистрикт. Публика ће даље имати прилику да закључује шта то везује неко време за оно друго, а напослетку и где смо ми у свему томе, и како је на наше време утицало неко прошло, у ком нисмо ни живели, али су живеле наше баке, познаници или смо о томе само слушали. То је била и моја основна идеја - да публика пролазећи кроз Дистрикт улази у разне осећаје које су доносиле одређене деценије. У том великом подухвату помогли су нам и суграђани који су писали своја сећања и доживљаје везане за протекле деценије.

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.

Три дана музичког програма

Током сва три дана у Дистрикту, након завршетка мултимедијалног догађаја "Нераскидиве везе", све присутне очекује и богат музички програм на неколико бина широм Дистрикта.

Тако ће се прве вечери, 8. септембра, новосадској публици представити увек упечатљиви ди-џеј Вања Бурсаћ и Војкан Бећир, еклектични бенд који спаја традиционалне инструменте и модерни бит Наталеé предвођен вокалом Наталије Рајковић, познати домаћи ди-џејеви Тијана Т и Runy и једна од најтраженијих младих музичких личности нашег региона Зои.

Зои ће наступити у Дистрикту у главној улици, од 23.15 сати. Музичку каријеру започела у Београду, са првим синглом "Ето" и потписала вишегодишњи уговора за најпознатију треп издавачку кућу Bašivity Дигитал. Поред занимљивих вокалних способности, аутентична је и по стилу одевања, као и по естетици музичких спотова, те броји велики број пратилаца на друштвеним мрежама Инстаграм и Јутјуб. Хитови су јој: "Ђаволи", "Јасно ми је", "Нирвана", "Без тебе" и "Компромис". - Новосадска публика је увек најотворенија ,бар како ја осећам, што се мене тиче - каже млада певачица Зои. - Сада, да ли је то јер на наступ дође доста мојих пријатеља да ме подржи или је то јер сам и ја сама из Новог Сада, али увек ми буде прелепо. Иако можда имам највећу трему јер некако не желим да их изневерим. Пресрећна сам што се са новим песмама враћам у свој град и наступам после доста времена. Увек ми је лепо у Новом Саду и надам се да ћу свој први концерт након изласка албума одржати тамо. Албум би требао да изађе кроз месец два. Иако сам ја желела за овај догађај да дођем са готовим албумом, нажалост нисмо стигли све да завршимо, али ћу представити две -три нове песме, чисто да видимо како то све звучи и како ће људи реаговати на ново. Много сам срећна због тога, у процесу смо снимања спотова тренутно, треба да се сними још неколико али да, долази све то врло брзо.

Провод се наставља и другог дана, када ће се 9. септембра публици представити di-yеj Милана Никић, бенд "Схорт Репортс", Ива Лоренс, Мерина Грис, Верботен Берлин, као и di-yеj Владимир Аћић и Дејан Милићевић.

Бенд "Схорт Репортс" настао је у октобру 2019. у Новом Саду. Формиран је од стране Николете Фехер (бубњеви) и Немање Велимировића (гитара и глас). Николета и Немања су се упознали у априлу исте године и након пар месеци заједничког живота се јавила идеја о формирању рок дуа, где два инструмента, кроз минималистички приступ ритму и експресиван приступ мелодијама и тексту, праве звучну слику и емоцију коју њих двоје носе у себи.

- Свака досадашња сарадња са Фондацијом "Нови Сад – Европска престоница културе" је једно прелепо искуство - рекао је Немања Велимировић испред бенда "Схорт Репортс". - Калеидоскоп културе је одлично конципиран баш из тог разлога што је мултимедијалан и свеобухватан. Концерт који одржавамо ове године на Калеидоскопу културе је веома значајан за наш бенд јер после много концерата ван Новог Сада у току ове године и новог музичког материјала који смо креирали, имаћемо прилику да нову енергију поделимо и са публиком у граду одакле потичемо. Реконструисани објекти Дистрикта су сада у потпуној функционалности и сви садржаји којима сам присуствовао и прошле године су имали своје окриље на светском нивоу.

Последњег дана отварања овогодишњег Калеидоскопа културе у Дистрикту, у недељу 10. септембра, поред мултимедијалног догађаја "Нераскидиве везе" публика ће уживати у музици бендова "Кени није мртав" и "Лира Вега", музичарке Елизабете Балчус и di-yеja Срђана Жикића.

"Кени није мртав" је моћни гитарски трио који вешто комбинује модерне елементе музике са гитарским звуком. Наступиће у главној улици у Дистрикту од 22 часа. Почетком новембра објављују дебитантски албум бенда "Ајмо да плешемо", након чега је већ 23. децембра уследио распродат концерт у сали Американа, београдског Дома омладине. Пре изласка деби албума, Кени је кренуо у „Невер-ендингтоур“, свирајући преко 50 концерата у сезони. Бенд је стекао репутацију као један од најбољих индирок, индипанк лајв извођача, са јако динамичним и занимљивим, али исто тако квалитетним живим наступима. Трио "Кени није мртав" је у последњих неколико година наступио на многобројним фестивалима, концертима, али је и у својој организацији направио низ догађаја.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је "Неопланта".

Б. Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар