Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVEČANA CEREMONIJA NA KORZU UVOD U TRI DANA OTVARANJA KALEIDOSKOPA KULTURE Više od 300 umetnika stvara "Neraskidive veze"

08.09.2023. 15:10 17:47
Piše:
Foto: Headroom Art

Jučerašnja svečana ceremonija na Korzu označila je otvaranje šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. Na Bulevaru Mihajla Pupina koncertom svetski poznatog pijaniste i Ginisovog rekordera Petera Bencea koji je nastupio uz Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, otpočeo je ovogodišnji Kaleidoskop kulture.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Kaleidoskopa kulture koncertom najbržeg pijaniste na svetu Petera Bencea, otvaranje se nastavlja u jednom od najvažnijih prostornih legata projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" u Distriktu.

Spoj različitih umetnosti

U novosadskom Distriktu večeras premijerno će biti održan multimedijalni događaj "Neraskidive veze", koji počinje u 20.30 časova. U spoju različitih umetnosti, kroz kaskaderski i plesni performans, predstavu, tri izložbe, šest projekcija, mural, skulpturu, video-igre i umetničke instalacije – više od 300 umetnika predstaviće nam svoju viziju neraskidivih veza na otvaranju Kaleidoskopa kulture. Ovaj multimedijalni događaj svi zainteresovani, koji ne stignu večeras da pogledaju, imaće priliku to da urade i u subotu 9. septembra kao i u nedelju 10. septembra takođe od 20.30 časova.

- U samom performansu je nešto više od 200 izvođača, ali nikako ne smemo zaboraviti sve ljude koji su uključeni u ogromnu mašineriju i zaduženi su za tehniku, organizaciju i bezbednost - kaže Maja Grgić, rediteljka ovog multimedijalnog događaja. - Kada nas sve saberem, mislim da će u tom momentu u realizaciji događaja učestvovati više od 300 ljudi. Performans obuhvata istorijske, naučne, ali pre svega umetničke događaje koji su proisticali jedni iz drugih, sledili jedni druge, ili ih pak, rušili i išli u totalnu kontru. Prva veza na samom početku je veza između industrije i umetnosti. Ne treba da naglašavam zbog čega je to bitno kada pomislimo na Distrikt. Publika će dalje imati priliku da zaključuje šta to vezuje neko vreme za ono drugo, a naposletku i gde smo mi u svemu tome, i kako je na naše vreme uticalo neko prošlo, u kom nismo ni živeli, ali su živele naše bake, poznanici ili smo o tome samo slušali. To je bila i moja osnovna ideja - da publika prolazeći kroz Distrikt ulazi u razne osećaje koje su donosile određene decenije. U tom velikom poduhvatu pomogli su nam i sugrađani koji su pisali svoja sećanja i doživljaje vezane za protekle decenije.

Program počinje u 20.30 časova, na bočnom ulazu u Distrikt, od strane studentskih domova, što će biti jedini mogući ulaz u Distrikt, sve do 22 časa, dok ne počne muzički program, kada će i svi ostali ulazi biti otvoreni.

Tri dana muzičkog programa

Tokom sva tri dana u Distriktu, nakon završetka multimedijalnog događaja "Neraskidive veze", sve prisutne očekuje i bogat muzički program na nekoliko bina širom Distrikta.

Tako će se prve večeri, 8. septembra, novosadskoj publici predstaviti uvek upečatljivi di-džej Vanja Bursać i Vojkan Bećir, eklektični bend koji spaja tradicionalne instrumente i moderni bit Nataleé predvođen vokalom Natalije Rajković, poznati domaći di-džejevi Tijana T i Runy i jedna od najtraženijih mladih muzičkih ličnosti našeg regiona Zoi.

Zoi će nastupiti u Distriktu u glavnoj ulici, od 23.15 sati. Muzičku karijeru započela u Beogradu, sa prvim singlom "Eto" i potpisala višegodišnji ugovora za najpoznatiju trep izdavačku kuću Bašivity Digital. Pored zanimljivih vokalnih sposobnosti, autentična je i po stilu odevanja, kao i po estetici muzičkih spotova, te broji veliki broj pratilaca na društvenim mrežama Instagram i Jutjub. Hitovi su joj: "Đavoli", "Jasno mi je", "Nirvana", "Bez tebe" i "Kompromis". - Novosadska publika je uvek najotvorenija ,bar kako ja osećam, što se mene tiče - kaže mlada pevačica Zoi. - Sada, da li je to jer na nastup dođe dosta mojih prijatelja da me podrži ili je to jer sam i ja sama iz Novog Sada, ali uvek mi bude prelepo. Iako možda imam najveću tremu jer nekako ne želim da ih izneverim. Presrećna sam što se sa novim pesmama vraćam u svoj grad i nastupam posle dosta vremena. Uvek mi je lepo u Novom Sadu i nadam se da ću svoj prvi koncert nakon izlaska albuma održati tamo. Album bi trebao da izađe kroz mesec dva. Iako sam ja želela za ovaj događaj da dođem sa gotovim albumom, nažalost nismo stigli sve da završimo, ali ću predstaviti dve -tri nove pesme, čisto da vidimo kako to sve zvuči i kako će ljudi reagovati na novo. Mnogo sam srećna zbog toga, u procesu smo snimanja spotova trenutno, treba da se snimi još nekoliko ali da, dolazi sve to vrlo brzo.

Provod se nastavlja i drugog dana, kada će se 9. septembra publici predstaviti di-yej Milana Nikić, bend "Short Reports", Iva Lorens, Merina Gris, Verboten Berlin, kao i di-yej Vladimir Aćić i Dejan Milićević.

Bend "Short Reports" nastao je u oktobru 2019. u Novom Sadu. Formiran je od strane Nikolete Feher (bubnjevi) i Nemanje Velimirovića (gitara i glas). Nikoleta i Nemanja su se upoznali u aprilu iste godine i nakon par meseci zajedničkog života se javila ideja o formiranju rok dua, gde dva instrumenta, kroz minimalistički pristup ritmu i ekspresivan pristup melodijama i tekstu, prave zvučnu sliku i emociju koju njih dvoje nose u sebi.

- Svaka dosadašnja saradnja sa Fondacijom "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" je jedno prelepo iskustvo - rekao je Nemanja Velimirović ispred benda "Short Reports". - Kaleidoskop kulture je odlično koncipiran baš iz tog razloga što je multimedijalan i sveobuhvatan. Koncert koji održavamo ove godine na Kaleidoskopu kulture je veoma značajan za naš bend jer posle mnogo koncerata van Novog Sada u toku ove godine i novog muzičkog materijala koji smo kreirali, imaćemo priliku da novu energiju podelimo i sa publikom u gradu odakle potičemo. Rekonstruisani objekti Distrikta su sada u potpunoj funkcionalnosti i svi sadržaji kojima sam prisustvovao i prošle godine su imali svoje okrilje na svetskom nivou.

Poslednjeg dana otvaranja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture u Distriktu, u nedelju 10. septembra, pored multimedijalnog događaja "Neraskidive veze" publika će uživati u muzici bendova "Keni nije mrtav" i "Lira Vega", muzičarke Elizabete Balčus i di-yeja Srđana Žikića.

"Keni nije mrtav" je moćni gitarski trio koji vešto kombinuje moderne elemente muzike sa gitarskim zvukom. Nastupiće u glavnoj ulici u Distriktu od 22 časa. Početkom novembra objavljuju debitantski album benda "Ajmo da plešemo", nakon čega je već 23. decembra usledio rasprodat koncert u sali Amerikana, beogradskog Doma omladine. Pre izlaska debi albuma, Keni je krenuo u „Never-endingtour“, svirajući preko 50 koncerata u sezoni. Bend je stekao reputaciju kao jedan od najboljih indirok, indipank lajv izvođača, sa jako dinamičnim i zanimljivim, ali isto tako kvalitetnim živim nastupima. Trio "Keni nije mrtav" je u poslednjih nekoliko godina nastupio na mnogobrojnim festivalima, koncertima, ali je i u svojoj organizaciji napravio niz događaja.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je besplatan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ je "Neoplanta".

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar