clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

О КАЛЕИДОСКОПУ КУЛТУРЕ И ДИСТРИКТУ СВИ ИМАЈУ САМО РЕЧИ ХВАЛЕ Млади имају прилику да упознају различите врсте уметности

20.09.2023. 17:39 18:26
Пише:
Фото: В. Величковић

Након свечаног четвородневног отварања на Корзу и у Дистрикту, и после програма у оквиру недеље извођачке уметности, који су изазвали велико одушевљење код публике, новосадски Калеидоскоп културе ушао је у своју другу, од пет недеља, посвећену примењеној уметности, која ће трајати од 18. до 24. септембра.

Сваке године на отварању Калеидоскопа културе учествује велик број уметника. У питању су представници свих пет врста уметности које Калеидоскоп културе већ шесту годину заредом негује. Само отварање манифестације представља један Калеидоскоп културе у малом, увид у оно шта нас очекује сваке године у наредних пет недеља.

Важна манифестација, како за Нови Сад, тако и за целу Србију

- Као неко ко је већ други пут заредом, и прошле и ове године наступао овде, имала сам прилике да се упознам дубље са концептом Калеидоскопа културе и да прошетам и да видим све изложбе прошле године додатни дан, поред онога када сам наступала - рекла је Наталија Рајковић, предводница еклектичног бенда Наталеé, који спаја традиционалне инструменте и модерни бит. - По мом личном мишљењу Калеидоскоп културе је нешто што Србија заслужује, не само у Новом Саду него у сваком граду, јер млади имају прилику да виде различите врсте уметности и да уживају у вечерима које организује Калеидоскоп културе. Предивно је!

Познати новосадски ди-џеј Владимир Аћић годинама уназад наступа широм региона, али је већ неколико пута и сам био део Калеидоскопа културе за који сматра да је важан, како за Нови Сад, тако и за целу Србију.

- С обзиром на то да сам део концепта Калеидоскопа културе и да сам добро упознат са логистиком свега, мислим да је ово фестивал који треба граду, да није нешто што је налик Егзиту, нешто налик тог формата, јер Калеидоскоп културе пружа и позориште и филм и Ђ сцену и све што граду треба. Потребни су нови концепти који ће да заживе у Новом Саду, и зато је Калеидоскоп културе супер ствар - рекао је Владимир Аћић.

Концепт Калеидоскопа културе сада је већ добро познат како међу грађанима, тако и међу уметницима који су део Калеидоскопа културе, а и једни и други о овој манифестацији имаму само речи хвале. 

- Концепт Калеидоскопа културе се мени свидео од самог почетка, када сам и сазнао за Калеидоскоп културе, што је било пре неколико година док је био у неком мањем формату, а сада се тај концепт проширио и та присутност мултимедијалних уметности даје прилику да можеш толико лепих ствари да видиш у само једном дану, а ово траје већ много дуго - рекао је Немања Велимировић испред групе "Схорт Репортс" након одржаног енергичног концерта у Дистрикту на отварању Калеидоскопу културе. - Заправо то прави изазов, јер желиш да видиш све и мораш да постигнеш да видиш све, а то не можеш да урадиш у само једном дану колико је ствари у понуди. Концерте који су били и прошле и претпрошле године ја сам испратио све јер дођем на Калеидоскоп културе кад год сам у могућности, пошто живим у Новом Саду и сматрам да је ово једна од најлепших манифестација у граду.

Певачица Ива Лоренс имала је прилику да подробније упозна концепт Калеидоскопа културе, јер је наступала други пут заредом, и прошле и ове године.

- Била сам део Калеидоскопа културе и прошле године и, као и тада, успела сам да обиђем цео Дистрикт. Лепо ми је што је сваки објекат другачији и има другачији програм и видим да се то и осталим људима свиђа и да им је интересантно. На ретко којем фестивалу се дешава да људе интересује нешто више од музике, иако сам ја музичар. Дивно је што ове године имамо и позориште и занимљив лавиринт, и реплику Берлинског зида, као и изложбе које уклапате заједно како бисте представили уметност онакву каква јесте, а то је разнолика - сматра певачица Ива Лоренс која је прве године наступала у затвореном објекту у Дистрикту, док је ове године своје песме пред новосадском публиком певала на отвореном.

Дистрикт коначно добија пун смисао

Током овогодишњег Калеидоскопа културе, новосадски Дистрикт биће главно место окупљања свих Новосађана који су заинтересовани да чују и виде нешто ново, нешто што Калеидоскоп културе ове године нуди.

- Имам осећај да, када је Дистрикт у питању, се временски вратимо у прошлост, а да нас обузме младалачки дух јер константно видимо младе људе који имају опуштену енергију и стајлинге и може се одма уочити да су у Дистрикт дошли како би нешто лепо видели и чули. Јако је интересантно и препоручујем свима да посете Дистрикт, јер ја немам речи којима бих описала моменте где ви залутате случајно у неки од објеката у Дистрикту и затекнете обезглављене људе који певају као хор, као што је на пример било прошле године за време Калеидоскопа културе и увек ће у Дистрикту моћи да виде нешто врло интересантно - поручила је Наталија Рајковић испред бенда Наталеé, која истиче да се радо враћа на Калеидоскоп културе, и као део програма и као обичан посетилац.

Ди-џеј Владимир Аћић упоредио је новосадски Дистрикт са европским праксама које је имао прилике да види током своје каријере и захваљујући наступима које је одржао широм Европе.

- То је тај европски концепт. У Словенији, у Љубљани, постоји концепт предграђа сличан Дистрикту и све ме тамо подсећа на наш Дистрикт, и тамо се одавно одржавају догађаји и ја сам тамо радио. Мислим да ће ово када се скроз заврши обнова, када све буде комплетирано, да ће бити јако добро. Људи су одушевљени простором и мени је ово несвакидашње. Свиђа ми се што иза целог Дистрикта стоји и занимљива прошлост - рекао је Владимир Аћић.

Евидентно је да Дистрикт има посебно место у срцу сваког Новосађанина и сви му се радо враћају.

- Коначно Дистрикт из године у године добија тај пун смисао то што треба да буде, један центар алтернативне културе у овом граду - истиче новосадски di-yеj Срђан Жикић. - Такође је и наставак после године титуле Европске престонице културе очекиван и ја се надам да ћемо у годинама које долазе имати прилике да уживамо у уметности, па и овде у Дистрикту. Тако да желим нам свима срећу.

Б. Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар