Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

O KALEIDOSKOPU KULTURE I DISTRIKTU SVI IMAJU SAMO REČI HVALE Mladi imaju priliku da upoznaju različite vrste umetnosti

20.09.2023. 17:39 18:26
Piše:
Foto: V. Veličković

Nakon svečanog četvorodnevnog otvaranja na Korzu i u Distriktu, i posle programa u okviru nedelje izvođačke umetnosti, koji su izazvali veliko oduševljenje kod publike, novosadski Kaleidoskop kulture ušao je u svoju drugu, od pet nedelja, posvećenu primenjenoj umetnosti, koja će trajati od 18. do 24. septembra.

Svake godine na otvaranju Kaleidoskopa kulture učestvuje velik broj umetnika. U pitanju su predstavnici svih pet vrsta umetnosti koje Kaleidoskop kulture već šestu godinu zaredom neguje. Samo otvaranje manifestacije predstavlja jedan Kaleidoskop kulture u malom, uvid u ono šta nas očekuje svake godine u narednih pet nedelja.

Važna manifestacija, kako za Novi Sad, tako i za celu Srbiju

- Kao neko ko je već drugi put zaredom, i prošle i ove godine nastupao ovde, imala sam prilike da se upoznam dublje sa konceptom Kaleidoskopa kulture i da prošetam i da vidim sve izložbe prošle godine dodatni dan, pored onoga kada sam nastupala - rekla je Natalija Rajković, predvodnica eklektičnog benda Nataleé, koji spaja tradicionalne instrumente i moderni bit. - Po mom ličnom mišljenju Kaleidoskop kulture je nešto što Srbija zaslužuje, ne samo u Novom Sadu nego u svakom gradu, jer mladi imaju priliku da vide različite vrste umetnosti i da uživaju u večerima koje organizuje Kaleidoskop kulture. Predivno je!

Poznati novosadski di-džej Vladimir Aćić godinama unazad nastupa širom regiona, ali je već nekoliko puta i sam bio deo Kaleidoskopa kulture za koji smatra da je važan, kako za Novi Sad, tako i za celu Srbiju.

- S obzirom na to da sam deo koncepta Kaleidoskopa kulture i da sam dobro upoznat sa logistikom svega, mislim da je ovo festival koji treba gradu, da nije nešto što je nalik Egzitu, nešto nalik tog formata, jer Kaleidoskop kulture pruža i pozorište i film i Đ scenu i sve što gradu treba. Potrebni su novi koncepti koji će da zažive u Novom Sadu, i zato je Kaleidoskop kulture super stvar - rekao je Vladimir Aćić.

Koncept Kaleidoskopa kulture sada je već dobro poznat kako među građanima, tako i među umetnicima koji su deo Kaleidoskopa kulture, a i jedni i drugi o ovoj manifestaciji imamu samo reči hvale. 

- Koncept Kaleidoskopa kulture se meni svideo od samog početka, kada sam i saznao za Kaleidoskop kulture, što je bilo pre nekoliko godina dok je bio u nekom manjem formatu, a sada se taj koncept proširio i ta prisutnost multimedijalnih umetnosti daje priliku da možeš toliko lepih stvari da vidiš u samo jednom danu, a ovo traje već mnogo dugo - rekao je Nemanja Velimirović ispred grupe "Short Reports" nakon održanog energičnog koncerta u Distriktu na otvaranju Kaleidoskopu kulture. - Zapravo to pravi izazov, jer želiš da vidiš sve i moraš da postigneš da vidiš sve, a to ne možeš da uradiš u samo jednom danu koliko je stvari u ponudi. Koncerte koji su bili i prošle i pretprošle godine ja sam ispratio sve jer dođem na Kaleidoskop kulture kad god sam u mogućnosti, pošto živim u Novom Sadu i smatram da je ovo jedna od najlepših manifestacija u gradu.

Pevačica Iva Lorens imala je priliku da podrobnije upozna koncept Kaleidoskopa kulture, jer je nastupala drugi put zaredom, i prošle i ove godine.

- Bila sam deo Kaleidoskopa kulture i prošle godine i, kao i tada, uspela sam da obiđem ceo Distrikt. Lepo mi je što je svaki objekat drugačiji i ima drugačiji program i vidim da se to i ostalim ljudima sviđa i da im je interesantno. Na retko kojem festivalu se dešava da ljude interesuje nešto više od muzike, iako sam ja muzičar. Divno je što ove godine imamo i pozorište i zanimljiv lavirint, i repliku Berlinskog zida, kao i izložbe koje uklapate zajedno kako biste predstavili umetnost onakvu kakva jeste, a to je raznolika - smatra pevačica Iva Lorens koja je prve godine nastupala u zatvorenom objektu u Distriktu, dok je ove godine svoje pesme pred novosadskom publikom pevala na otvorenom.

Distrikt konačno dobija pun smisao

Tokom ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, novosadski Distrikt biće glavno mesto okupljanja svih Novosađana koji su zainteresovani da čuju i vide nešto novo, nešto što Kaleidoskop kulture ove godine nudi.

- Imam osećaj da, kada je Distrikt u pitanju, se vremenski vratimo u prošlost, a da nas obuzme mladalački duh jer konstantno vidimo mlade ljude koji imaju opuštenu energiju i stajlinge i može se odma uočiti da su u Distrikt došli kako bi nešto lepo videli i čuli. Jako je interesantno i preporučujem svima da posete Distrikt, jer ja nemam reči kojima bih opisala momente gde vi zalutate slučajno u neki od objekata u Distriktu i zateknete obezglavljene ljude koji pevaju kao hor, kao što je na primer bilo prošle godine za vreme Kaleidoskopa kulture i uvek će u Distriktu moći da vide nešto vrlo interesantno - poručila je Natalija Rajković ispred benda Nataleé, koja ističe da se rado vraća na Kaleidoskop kulture, i kao deo programa i kao običan posetilac.

Di-džej Vladimir Aćić uporedio je novosadski Distrikt sa evropskim praksama koje je imao prilike da vidi tokom svoje karijere i zahvaljujući nastupima koje je održao širom Evrope.

- To je taj evropski koncept. U Sloveniji, u Ljubljani, postoji koncept predgrađa sličan Distriktu i sve me tamo podseća na naš Distrikt, i tamo se odavno održavaju događaji i ja sam tamo radio. Mislim da će ovo kada se skroz završi obnova, kada sve bude kompletirano, da će biti jako dobro. Ljudi su oduševljeni prostorom i meni je ovo nesvakidašnje. Sviđa mi se što iza celog Distrikta stoji i zanimljiva prošlost - rekao je Vladimir Aćić.

Evidentno je da Distrikt ima posebno mesto u srcu svakog Novosađanina i svi mu se rado vraćaju.

- Konačno Distrikt iz godine u godine dobija taj pun smisao to što treba da bude, jedan centar alternativne kulture u ovom gradu - ističe novosadski di-yej Srđan Žikić. - Takođe je i nastavak posle godine titule Evropske prestonice kulture očekivan i ja se nadam da ćemo u godinama koje dolaze imati prilike da uživamo u umetnosti, pa i ovde u Distriktu. Tako da želim nam svima sreću.

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar