clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чешки магацин сведок кључних промена које су се десиле на простору некадашњег Великог Лимана

15.08.2023. 13:06 13:29
Пише:
Фото: В. Величковић

Изграђен је 1921. године, као привредни објекат, да би готово 100 година касније био место мултимедијалног спектакла, опере „Риголето”, која је први пут у Новом Саду тада изведена на отвореном, скоро два века од њене премијере у Венецији.

Чешки магацин тако је сведок кључних промена које су се десиле на простору некадашњег Великог Лимана. Од индустријализације и развоја модерног Новог Сада на почетку 20. века, до трансформације у центар савременог стваралаштва и уметнички развој Новог Сада на почетку 21. века.

Историја индустријализације Новог Сада на почетку прошлог века мало је позната широј јавности, а стручњаци кажу да ни до свих тачних и прецизних података није лако доћи.

- Нажалост, истраживања индустријског наслеђа и привредне историје у Новом Саду су тек на зачетку, а неке ствари су вероватно трајно изгубљене - каже историчар Војислав Мартинов.

Откривању историје данашњег Дистрикта, али и обнови девастираних простора и коришћењу њихових потенцијала које су последњих деценија крили, допринела је титула Европске престонице културе, коју је Нови Сад носио прошле године, захваљујући којој је започет процес реконструкције, али и истраживања и презентације кључног историјског периода града.

Сведок историје индустријског развоја

Како Мартинов објашњава, позивајући се на Донку Станчић и њену Уметничку топографију Новог Сада, Чешки магацин грађен је 1921. године, што се поклапа са периодом интензивне индустријализације Новог Сада и ширења индустријске зоне на такозвани Велики Лиман. Тада је већ постојао Мали Лиман који је заузимао простор између данашњих булевара Михајла Пупина и цара Лазара и такође је имао индустријску зону, највише на подручју Радничке улице.

- Лимани су били згодни за позиционирање индустријске зоне због близине Дунава - као главне везе са великим европским градовима и близине железничке станице, која се налазила у згради данашње Поште код Лиманске пијаце - истиче Мартинов. - Овај објекат је у граду познат под називом Чешки магацин, а према истраживању Ненада Мијука у Адресару града Новог Сада се наводи као „Магацин Чехословачке“. Како недостају детаљнији подаци о овом објекту, а била би потребна озбиљнија истраживања за више информација, може се само закључити да је у питању био званични објекат тек формиране Чехословачке и да је служио за складиштење робе, која је транспортована Дунавом, према речима Донке Станчић.

Читав потез Великог Лимана био је кључан двадесетих година прошлог века, с обзиром на то да је управо тај део града био прва плански уређења индустријска зона, изградњом пута, а, према неким изворима, и део града који се најбрже развијао и стога подстакао модернизацију Новог Сада.

У том контексту, иако данас делује физички издвојено у односу на простор Дистрикта, Чешки магацин био је један од најзначајнијих објеката и сведока кључног момента у историји Новог Сада.

- По својим архитектонским карактеристикама Чешки магацин спада у групу највреднијих привредних објеката на територији Новог Сада, како наводи Ненад Мијук, и представља сведочанство о историји привредног развоја града почетком 20. века - каже Мартинов. - Првобитна намена је била да се у њему складишти роба предвиђена за транспорт Дунавом и за робну размену између Краљевине Срба Хрвата Словенаца и Чехословачке. Међутим, о даљој намени овог простора, поготово након деиндустријализације читавог некадашњег Великог Лимана, се не зна пуно.

У једном делу магацина, познато је да је био чувени клуб „НС Тајм”, а данас се користи за смештај једног дела књижевног фонда Библиотеке Матице српске.

Чешки магацин једна од кључних локација отварања Калеидоскопа културе

Откако је, у оквиру пројекта Европске престонице културе, започето најпре истраживање и бројне дискусије на тему Дистрикта, па затим и обнова објеката, та локација постала је кључна за Калеидоскоп културе, пре него је и завршена цела обнова.

Чешки магацин стога је био место за неке од најважнијих догађаја у оквиру програма отварања Калеидоскопа културе.


Споменик културе више од две деценије

Чешки магацин 2001. године проглашен је спомеником културом, који по својим архитектонским карактеристикама спада у групу највреднијих индустријских објеката сачуваних на територији Новог Сада. Има велики значај за проучавање историје привредних објеката са територије града.


Споменик културе најпре је 2020. године изабран за мултимедијални спектакл – оперу „Риголето”, редитеља Александра Николића, у извођењу Српског народног позоришта. То је био први пут да је ово дело, након скоро 170 година од премијере у Венецији, изведено на отвореном у Новом Саду. Сама зграда Чешког магацина постала је јединствена позорница, која је понудила публици потпуно нови доживљај опере, уз специјалну видео-пројекцију на фасади објекта дугачкој 50 метара, што је био врхунац отварања трећег Калеидоскопа културе.

Већ следеће године, па и у години титуле Европске престонице културе, Чешки магацин био је локација за филмски фестивал Обнова, такође у оквиру Калеидоскопа културе.

Најпре је управо ту реализована новосадска претпремијера филма „Тома” редитеља Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца, 2021. године, што је изазвало велико интересовање публике, да би следеће године, код Чешког магацина, први пут у Новом Сад била приказана ремастеризована верзија југословенског филма „Нека друга жена”, као и бројни други филмови, међу којима су „Лето када сам научила да летим”, „Комедија на три спрата”, „Ала је леп овај свет” и други.

Б. Павковић

Аутор:
Пошаљите коментар