overcast clouds
14°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ У НОВОСАДСКОМ КРЕАТИВНОМ ДИСТРИКТУ УЛАЗИ У ЗАВРШНИЦУ Црни талас за затварање

04.10.2024. 08:51 08:55
Пише:
Милена Дравић у „В. Р. - мистерије организма” Душана Макавејева
Фото: Youtube printscreen

Недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе у новосадском Креативном дистрикту вечерас и сутра у потпуности је посвећена црном таласу, као једној од најзначајнијих уметничких и друштвених појава на југословенској културној сцени.

Кроз изложбе, филмске пројекције и говорни програм, биће истражен утицај црног таласа на савремену уметност.  Уједно, биће то и завршница овогодишњег Калеидоскопа културе.

Водећи програм недеље визуелне уметности биће изложба „Најцрњи талас“. Поставку изложбе чини ретроспектива радова најзначајнијих редитеља овог периода, укључујући Душана Макавејева, Желимира Жилника, Александра Петровића, Карпа Аћимовића Годину, Живојина Павловића, Лазара Стојановића. Комбинујући уметничку интерпретацију, архивске и уметничке документе једног времена, изложба „Најцрњи талас” ствара контекст за разумевање контроверзног периода југословенске кинематографије из 1960-их и 1970-их. 

Просторне видео-инсталације у „Радионици”, „Мензи” и „Бироу”, које ће кроз иновативне презентације осветлити кључне теме и естетику црног таласа, биће отворене сутра увече. У оквиру изложбе „Најцрњи талас”, публика ће имати прилике да чује стручно и критичко посматрање црног таласа, као и саме изложбе, од стране визуелног уметника Уроша Ђурића, у недељу, 6. октобра од 18 часова и у наредну суботу, 12. октобра од 19 часова.

Што се вечерашњег дела програма тиче, филмски критичар Зоран Јанковић водиће разговор са Миланом Никодијевићем, Небојшом Пајкићем и Вељком Радосављевићем, а сутра ће му гост бити Желимир Жилник. Оба разговора одржаће се у ОПЕНС-у са почетком у 19.30 часова.

Изложба ствара контекст за разумевање контроверзног периода југословенске кинематографије

Од изабраних филмских пројекција, публика ће моћи да се подсети или први пут види нека од култних дела као што су „WР: Мистерије организма“ Душана Макавејева, „Кад будем мртав и бео“ Живојина Жике Павловића, „Скупљачи перја“ Александра Петровића, „О љубавним вештинама“ Карпа Аћимовића Године, „Рани радови“ Желимира Жилника, „Забрањени без забране“ Милана Никодијевића и Динка Туцаковића, „Пластични Исус“ Лазара Стојановића.

Поред изложби, разговора и пројекција филмова посвећених црном таласу, недеља визуелне уметности доноси још једну изложбу, инсталацију и радионицу. „Аналогни ја, дигитални ја” је изложба видео арта која проблематизује питање идентитета, питајући се шта нас чини својима у аналогном, а шта у дигиталном свету. 

Пројекат ,,Холопартизанке’’ представља кореографску инсталацију за четири људске и четири холограмске плесачице, подељену у два дела, на два спрата „Радионице” Креативног дистрикта. Доњи спрат, који је централни део инсталације, користи застарелу технологију из 20. века и пројектује холограме путем телевизора, док горњи спрат који симболизује будућност приказује холограме путем мобилних уређаја. Током вечерашњег отварања, публику очекује и перформанс живих извођача. 

Пројекат „Bio Awaking“ посетиоце уводи у свет иновативне уметности и биотехнологије, а вечерас су на програму интерактивне радионице путем којих се истражује граница између уметности и науке.

И. Б.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ФИНАЛЕ СЕДМОГ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Почиње недеља визуелне уметности

Улаз слободан

култура

ФИНАЛЕ СЕДМОГ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Почиње недеља визуелне уметности

02.10.2024. 19:15 19:26
У ОКВИРУ „КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ“ ВЕЧЕРАС У ДИСТРИКТУ Концерт Ибрахима Малуфа
Малуф

У ОКВИРУ „КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ“ ВЕЧЕРАС У ДИСТРИКТУ Концерт Ибрахима Малуфа

22.09.2024. 07:57 08:02
КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ НА СТРАНИЦИ ПОСВЕЋЕНОЈ АЛЕКСАНДРУ ТИШМИ Употреба писца

КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ У НОВОМ САДУ НА СТРАНИЦИ ПОСВЕЋЕНОЈ АЛЕКСАНДРУ ТИШМИ Употреба писца

11.09.2024. 13:26 13:28
КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ ОТВОРЕН ВЕЧЕРАС Нови Сад ужива у звуцима и делима највећих композитора свих времена (ФОТО/ВИДЕО)
д

КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ ОТВОРЕН ВЕЧЕРАС Нови Сад ужива у звуцима и делима највећих композитора свих времена (ФОТО/ВИДЕО)

Седми Калеидоскоп културе отворен је вечерас церемонијом на добро познатом месту, чувеном Корзоу код зграде Бановине на Булевару Михајла Пупина.
05.09.2024. 21:21 09:03