Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOSADSKOM KREATIVNOM DISTRIKTU ULAZI U ZAVRŠNICU Crni talas za zatvaranje

04.10.2024. 08:51 08:55
Piše:
Милена Дравић у „В. Р. - мистерије организма” Душана Макавејева
Foto: Youtube printscreen

Nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture u novosadskom Kreativnom distriktu večeras i sutra u potpunosti je posvećena crnom talasu, kao jednoj od najznačajnijih umetničkih i društvenih pojava na jugoslovenskoj kulturnoj sceni.

Kroz izložbe, filmske projekcije i govorni program, biće istražen uticaj crnog talasa na savremenu umetnost.  Ujedno, biće to i završnica ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture.

Vodeći program nedelje vizuelne umetnosti biće izložba „Najcrnji talas“. Postavku izložbe čini retrospektiva radova najznačajnijih reditelja ovog perioda, uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Aleksandra Petrovića, Karpa Aćimovića Godinu, Živojina Pavlovića, Lazara Stojanovića. Kombinujući umetničku interpretaciju, arhivske i umetničke dokumente jednog vremena, izložba „Najcrnji talas” stvara kontekst za razumevanje kontroverznog perioda jugoslovenske kinematografije iz 1960-ih i 1970-ih. 

Prostorne video-instalacije u „Radionici”, „Menzi” i „Birou”, koje će kroz inovativne prezentacije osvetliti ključne teme i estetiku crnog talasa, biće otvorene sutra uveče. U okviru izložbe „Najcrnji talas”, publika će imati prilike da čuje stručno i kritičko posmatranje crnog talasa, kao i same izložbe, od strane vizuelnog umetnika Uroša Đurića, u nedelju, 6. oktobra od 18 časova i u narednu subotu, 12. oktobra od 19 časova.

Što se večerašnjeg dela programa tiče, filmski kritičar Zoran Janković vodiće razgovor sa Milanom Nikodijevićem, Nebojšom Pajkićem i Veljkom Radosavljevićem, a sutra će mu gost biti Želimir Žilnik. Oba razgovora održaće se u OPENS-u sa početkom u 19.30 časova.

Izložba stvara kontekst za razumevanje kontroverznog perioda jugoslovenske kinematografije

Od izabranih filmskih projekcija, publika će moći da se podseti ili prvi put vidi neka od kultnih dela kao što su „WR: Misterije organizma“ Dušana Makavejeva, „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Žike Pavlovića, „Skupljači perja“ Aleksandra Petrovića, „O ljubavnim veštinama“ Karpa Aćimovića Godine, „Rani radovi“ Želimira Žilnika, „Zabranjeni bez zabrane“ Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića, „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića.

Pored izložbi, razgovora i projekcija filmova posvećenih crnom talasu, nedelja vizuelne umetnosti donosi još jednu izložbu, instalaciju i radionicu. „Analogni ja, digitalni ja” je izložba video arta koja problematizuje pitanje identiteta, pitajući se šta nas čini svojima u analognom, a šta u digitalnom svetu. 

Projekat ,,Holopartizanke’’ predstavlja koreografsku instalaciju za četiri ljudske i četiri hologramske plesačice, podeljenu u dva dela, na dva sprata „Radionice” Kreativnog distrikta. Donji sprat, koji je centralni deo instalacije, koristi zastarelu tehnologiju iz 20. veka i projektuje holograme putem televizora, dok gornji sprat koji simbolizuje budućnost prikazuje holograme putem mobilnih uređaja. Tokom večerašnjeg otvaranja, publiku očekuje i performans živih izvođača. 

Projekat „Bio Awaking“ posetioce uvodi u svet inovativne umetnosti i biotehnologije, a večeras su na programu interaktivne radionice putem kojih se istražuje granica između umetnosti i nauke.

I. B.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
FINALE SEDMOG KALEIDOSKOPA KULTURE Počinje nedelja vizuelne umetnosti

Ulaz slobodan

култура

FINALE SEDMOG KALEIDOSKOPA KULTURE Počinje nedelja vizuelne umetnosti

02.10.2024. 19:15 19:26
U OKVIRU „KALEIDOSKOPA KULTURE“ VEČERAS U DISTRIKTU Koncert Ibrahima Malufa
Малуф

U OKVIRU „KALEIDOSKOPA KULTURE“ VEČERAS U DISTRIKTU Koncert Ibrahima Malufa

22.09.2024. 07:57 08:02
KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOM SADU NA STRANICI POSVEĆENOJ ALEKSANDRU TIŠMI Upotreba pisca

KALEIDOSKOP KULTURE U NOVOM SADU NA STRANICI POSVEĆENOJ ALEKSANDRU TIŠMI Upotreba pisca

11.09.2024. 13:26 13:28
KALEIDOSKOP KULTURE OTVOREN VEČERAS Novi Sad uživa u zvucima i delima najvećih kompozitora svih vremena (FOTO/VIDEO)
д

KALEIDOSKOP KULTURE OTVOREN VEČERAS Novi Sad uživa u zvucima i delima najvećih kompozitora svih vremena (FOTO/VIDEO)

Sedmi Kaleidoskop kulture otvoren je večeras ceremonijom na dobro poznatom mestu, čuvenom Korzou kod zgrade Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina.
05.09.2024. 21:21 09:03