light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Два века песничког надахнућа

БРАНКА РАДИЧЕВИЋА ПАМТИ И ПРЕСТОНИЦА АУСТРИЈЕ Двеста година од РОЂЕЊА великана биће обележено у његовим Карловцима али и Бечу

15.09.2024. 11:00 11:08
Пише:
Светлана Матић
Извор: Приватна архива

Два века од рођења Бранка Радичевића осим у Сремским Карловцима, месту његовог школовања и вечног почивалишта, биће обележена и у Бечу, где је један од најплоднијих песника романтизма студирао и прерано завршио овоземаљаски живот.

Захваљујући Аустријско-српском култур­ном друштву „Вилхелмина Мина Караџић“ на челу са оснивачем тог друштва Светланом Матић, а у сарадњи са амбасадором Србије у Бечу Марком Благојевићем у просторијама амбасаде 26. септембра, Барбара Станковић, Јована Бањанин и Данило Јовановић предвођени професорком Карловачке гимназије др Јеленом Ратков Квочка извешће колажни шездестоминутни програм о животу, раду, поезији и музици насталој на бази Бранкових стихова, под називом „Љубитељи поезије и Бранко Радичевић“.

 По речима Светлане Матић, друштво које води је одлучило да јубилеј обележи достојанствено и на највишем нивоу, онако како то Бранко заслужује.

Гостовање Карловчана поводом 200 година од рођења Бранка Радичевића у Бечу резултат је лане успостављене сарадње карловачког Едукационог центра „Каром“ и АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“. У јулу прошле године у кући која је позната као кућа у којој је становао Бранко Радичевић у Карловцима отворена ауторска изложба Светлане Матић посвећена Мини Караџић, коју је дизајнирао Душан Борисављевић.

Светлана Матић
Извор: Приватна архива

- Ове године се навршава пет година од оснивања АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ и тај мали јубилеј прослављамо целе године, кроз различите културне манифестације - каже Светлана Матић. -  Друштво је основано са циљем да гради мостове пријатељства и културе између Срба и Аустријанаца, као што су то чинили Вук и Мина Караџић. Проучавала сам три године живот и дело Вилхелмине Мине Караџић и објавила књигу на српском и немачком „Певам дању, певам ноћу/Писма Мини Караџић“ коју сам, такође промовисала и у Сремским Карловцима. С обзиром на то да је Мина Караџић неправедно скрајнута са културне и књижевне сцене Србије, а оставила је велики траг иза себе, задужила нас је као народ да о њеним делима говоримо и пишемо. Зато сам дошла на идеју да оснујем друштво које носи њено име. Друштво је поставило спомен-плочу у трећем бечком округу, на једној од зграда, где је Мина живела. Спомен-плоча се налази поред споменика Вука Караџића. Основали смо библиотеку са њеним именом, која се налази у Заједници српских клубова са фондом око 4.500 књига. Установили смо награду „Мина Караџић“ за врхунска остварења у области културних делатности, која се додељује сваког 12. јула, симболично на Минин рођендан. 

Бечки трагови Срба

Неуморни истраживач и прегалац на пољу очувања националног идентитета Срба у дијаспори, професорка и књижевница, Светлана Матић, која живи и ради у Бечу, припрема нову књигу. 

- С обзиром да је Беч данас велики центар српства у дијаспори и главни град исељених Срба, др Марко Лопушина и ја припремамо за Сајам књига у Београду, у издању ИК „Прометеј“ из Новог Сада, књигу „Бечки трагови Срба“.  Наша истраживања показала су да, у главном граду Аустрије, данас постоји најмање педесет српских места са пуним адресама, за које наша и аустријска јавност треба да зна и треба да их посећује.

АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“, како каже Светлана Матић, кроз културну размену, жели да још дубље повеже Сремске Карловце и Беч, који осим Бранка Радичевића, лиричара и једног од најдоследнијих Вукових следбеника у реформи српског језика и правописа, који се доследно залагао за увођење народног говорног језика у књижевност и заслужан за спровођење и афирмацију Вукове језичке и културне реформе, али и симпатија вукове ћерке Мине Караџић, имају још пуно повезница. 

бранко
Извор: Приватна архива

- Беч је незаобилазан град, кад је реч о српству, јер је, по броју Срба који данас у њему живе, највећи град српског расејања. Ниједна знаменита личност из наше прошлости, није заобишла космополитски Беч, када је реч о школовању, штампању књижевних дела и усавршавању. 

Српска удружења, клубови и културно-уметничких друштава, настоје да очувају српски језик и богату културну баштину. Тренутно је директор бечке опере  Богдан Рошчић, рођени Београђанин. Борба за бољи положај српске заједнице у Аустрији је стратешки важно питање и данас – напомиње Светлана Матић уз подсећање да Срби у Аустрији постоје пет векова и представљају део историје и културе ове државе.

Зорица Милосављевић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар