Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VIOLINISTKINJA LANA ZORJAN OTVARA KALEIDOSKOP KULTURE Dosanjani san o nastupu na Korzou

01.09.2024. 12:15 13:54
Piše:
Izvor: I. Balaž

Mlada violinistkinja Lana Zorjan otvoriće ovogodišnji Kaleidoskop kulture na Korzu 5. septembra uz dirigenta Maksimiliana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Po njenom mišljenju, petonedeljni program Kaleidoskopa kulture koji već godinama u Srbiji promoviše kulturu i umetnost jeste sjajna prilika da se srpska publika upozna sa izuzetno raznovrsnim, interesantnim i vrhunskim programima.

- Zaista mi je neizmerna čast i svesrdno sam zahvalna za ukazano poverenje i ovu neverovatnu priliku. Daću sve od sebe da se  maksimalno spremim  i da publika uživa u mom, odnosno našem nastupu - rekla je Lana.

Šta očekujete od ovog koncerta i šta pripremate za novosadsku publiku na Korzou?

- Ovaj koncert je, pre svega, izrazito značajan momenat u mojoj dosadašnjoj karijeri. Mislim da kada bi mala Lana, veran fan Kaleidoskopa kulture, čula da uskoro otvaram ovaj program, bila bi u jednom velikom stanju šoka, ali isto tako bila bi i veoma ponosna. Od ovog koncerta očekujem nove predivne uspomene, novo znanje kroz pripreme i rad sa maestrom Maksimilianom Haberštokom i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i jednostavno koncert iz snova. Za novosadsku publiku na Korzou, pripremila sam Koncert za Violinu i orkestar broj 1 u fis molu od Henrika Vjenjavskog. Ovaj koncert se ne viđa često na svetskoj, a naročito na našoj sceni tako da se zaista radujem da ga predstavim publici koja možda nije preterano upoznata sa koncertom. Ovo je jedan od tehnički najzahtevnijih koncerata za violinu, ali je zaista božanstven i izrazito romantičan, pogotovo ako se uzme u obzir da ga Vjenjavski pisao sa svega sedamnaest godina.

Počeli ste da svirate violinu sa samo četiri godine. Kako je vaša ljubav prema violini evoluirala tokom godina?              

- Potičem iz porodice muzičara, pa je samim tim violina oduvek bila veoma prisutna u mom životu. Moja majka je profesor violine, otac operski pevač, deka sa majčine strane etnomuzikolog, sa tatine bivši tubista i harmonikaš u vojnom orkestru... Mada, interesantna činjenica je ta da je violina bila isključivo moj izbor. Majka je htela da sviram klavir, a tata nije imao neku ogromnu želju da sviram bilo koji instrument. Ne znam konkretno šta ju je toliko izdvojilo od ostalih instrumenata da mala Lana od tri godine izrazi želju da svira baš violinu. Da li je u pitanju njen plemenit, ali opet raznovrsan ton, ugledanje na majku i njene učenike ili nešto drugo..., ali od momenta kada sam prvi put uzela violinu u ruke i proizvela prve tonove, koji su tada bili uglavnom škripanje, zavolela sam da sviram. U početku je, naravno, sviranje za mene bila igra, a sada na violinizam gledam kao izrazito značajan deo mene bez koga jednostavno ne bih bila ja. Rekla bih da sam u poslednjih godinu dana drastično emotivno sazrela, što je naravno i dovelo ljubav za ovu profesiju i moje sviranje na nov nivo. Moja ljubav prema tom magičnom instrumentu će zauvek rasti, pa tako i ja uz nju.


Velika privilegija

- Rad sa profesorom Stefanom Milenkovićem je za mene veliko ostvarenje sna. Na profesora sam se ugledala od ranog detinjstva i zaista sam izrazito zahvalna za privilegiju da učim od njega. Naš prvi čas je bio na proleće 2021, i od tada sam svakog leta na njegovom Masterklasu tj. Institutu. Od oktobra 2023. sam zvanično njegov student, što znači da od tada radimo mnogo intenzivnije. Kroz ove tri i po godine sam u svakoj prilici rada sa profesorom naučila  puno i svaki momenat se može uzeti za neku vrstu prekretnice s obzirom na napredak posle svakog časa.


Nakon što ste osvojili prestižnu nagradu „International Classical Music Award“ za 2024. godinu, na koji način ovaj uspeh oblikuje vašu umetničku karijeru?

- Od januara, kada je zvanično širom sveta objavljeno da sam dobitnik ICMA nagrade, moj život se potpuno promenio. Ova nagrada je potpuno promenila moju karijeru, zbog nje sam dobila ponude za brojne značajne koncerte i saradnje, ali nije promenila samo moju karijeru već i mene kao osobu. Sva burna i predivna dešavanja prouzrokovana nagradom su me naučila puno toga. Od momenta kada je objavljeno da sam dobitnik moj život podrazumeva mnogo više dešavanja i obaveza nego ranije i u početku je zaista bilo naporno. Tako nagla promena je zaista bila predivna i definitivno moja omiljena prekretnica u karijeri, ali je takođe i psihički bila zaista zamorna. Mislim da mi je taj period „adaptiranja” na zauzetiji život nego pre dao veliku šansu da upoznam sebe na novom nivou. Naravno, izrazito velika orgovornost dolazi sa ovom nagradom, jer sada na scenu izlazim kao dobitnik ICMA nagrade za Otkriće 2024. godine. Samim tim to drastično povećava očekivanja slušalaca, ali još više moja očekivanja...

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture moguće je pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com.

Branka Pavković

Autor:
Pošaljite komentar