overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"МЕГДАН" НА "ФИЛМСКИМ СУСРЕТИМА" У НИШУ Алекса Балашевић: Филм није посвећен мом оцу, снимљен је уз његов благослов

27.08.2024. 08:44 08:56
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Публика на "Филмским сусретима" у Нишу вечерас ће моћи да погледа филм "Мегдан: Између воде и ватре", српску премијеру првенца Алексе Балашевића.

Балашевић је продуцент и сценариста овог филмског остварења, док је редитељ филма Тодор Чапканов.

На конференцији за новинаре у нишком фестивалском прес центру Балашевић је рекао да је филм посвећен пре свега MMA борцима, али и свим гладијаторима.

"Филм је посвећен гладијаторима, а при том не мислим само на борце који се боре у рингу, већ мислим на гладијаторе данас у свему, ватерполо базену, тениском терен, банкарству, спорту. Свуда је данас борба за опстанак. Стално причамо о неком америчком сну, а ми у филму имамо балкански сан. Балкански сан није само жеља за тим да се сан оствари него је некада на жалост и приморавање јер другог пута нема. Други пут је кошмар па увек наравно бирамо то да нам се оствари сан", истакао је Балашевић.

Он је рекао да је на идеју да сними филм "Мегдан" дошао још 2020. године, односно 2021. године док је његов отац Ђорђе био жив, али је снимање почело тек у марту 2023. године.

"Отац ми је рекао да филм ни случајно не посветим њему. Увек кад је долазио да гледа борбе увек је говорио: “Ја саосећам са овим дечацима који се боре, саосећам са њима” Кад смо дошли до тога да се филм снима говорио је да треба да га посветим тим борцима и неким новим борцима, свим тим момцима који ризикују своје здравље. Рекао ми је: "Ти ако хоћеш ти га мени намени онако са странке бланко, чисто, па ћемо уписати нешто". Тако да је филм посвећен борцима, уз његов благослов за целу ту идеју", изјавио је Балашевић.

Он је подсетио да је “Мегдан” српско-молдавска-бугарска копродукција.

“Веома је тешко у Србији, али и било којој другој земљи на свету да се појави неко неко ко снима први филм и да очекују подршку од свих. То је наравно оправдано било немогуће и зато смо морали да нађемо занимљиву копродукцију. Кад се нама и Молдавији придружила и Бугарска знали смо да улазимо у то”, изјавио је Балашевић.

Према његовим речима, публика у Србији ће се сигурно одушевити када види на шта су наши глумци били спремни на снимању да филм не буде регионални, већ светски.

“Инсистирали смо да борбе буду реалне. Виктор Савић који игра главну улогу и буквално је оставио део тела на снимању. Они су се у ринглу стварно тукли. Виктор се борио са борцима који нису само били каскадери већ су то борци у стварном животу”, истакао је Балашевић.

Виктор Савић је рекао да је прича филма "Мегдан" занимљива, тако да сигурно публици неће бити досадно и неће гледати у своје телефоне.

"Када ме питају да ли сам се спремао ја кажем да сам се стварно цео живот спремао за овај филм јер од кад памтим ја сам у неком тренингу. То је био рукомет 10 година, кошарка пет година, фудбал, карате, вожња ролера, сноуборда. Није ми тешко да се било ком спорту прилагодим, што моја каријера и показује, играо сам и фудбалера и кошаркаша, сад је дошао тренутак да играм MMA борца. То је мени остварење сна, јер сам као клинац одрастао на таквим филмовима и маштао сам да једног дана глумим у једном таквом филму. Захваљујући Алекси та жеља ми се остварила", истакао је Савић.

Он је рекао да је пре почетка снимања имао три или четири тренинга у сали са Зораном Бачуловим који је феноменални тренер, а имао је и помоћ тима каскадера.

"Кроз само снимање постајао сам све бољи и бољи. Јесте било напорно, концентрција је падала, ја сам цео био у модрицама. Заиста је то била туча на неких 70 одсто, јер би ми ти момци са којима сам се тукао главу откинули да је било 100 посто", рекао је Савић.

Главна линија приче филма "Мегдан" посвећена је снази воље бившег спортисте великих снова, кога околина и друштво терају да у вртлогу стварности пронађе љубав и смисао. Некадашња ватерполо звезда Петар, сада чувар у ноћном клубу, креће у игру с високим улозима како би спасао свој ватерполо клуб од пропадања. Док рони све дубље у балканско подземље, Петар открива да је линија између победе и пораза танка.

Премијера у Београду најављена је за 24. септембар, а потом ће се од 26. септембар "Мегдан"” наћи у биоскопима.

(Д. К./ Телеграф)

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар