Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НБА ЕКОНОМИЈА, ЕВО КАКО СЕ ТО РАДИ: Највећи уговор у историји – 77 милијарди долара

25.07.2024. 10:15 10:18
Пише:
Извор: Logo

НБА је потписала уговор за ТВ права вредан 77 милијарди долара који ће важити наредних 11 година.

НБА лига је на свом сајту и званично објавила да је потписан уговор на 11 година са новим компанијама ЕСПН, НБЦ и Амазон и обновила уговор са Волт Дизни компанијом.

Уговор почиње у сезони 2025/2026 и трајаће до краја 2035/36 сезоне, а уговор је вредан 77 милијарди долара, а WNBA лига ће од овога добити 2,2 милијарде долара.

ТНТ Спортс који је дуги низ година преносио НБА кошарку (Ерни Џонсон, Кени Смит, Шекил О'Нил и Чарлс Баркли) ће се од преноса опростити након сезоне 2024/25.

Амазон ће бити на месту ТНТ јер њихова понуда од 1,8 милијарди долара годишње није изједначена, а они ће поред НБА преносити и женску кошарку, WNBA.



Чувена компанија "Warner Брос. Discovery" позната по успесима у филмској индустрији није послала довољно конкурентну понуду, па је Амазон изашао као победник.



ТНТ је са НБА лигом потписао деветогодишњи уговор и према њиховим речима изједначили су понуду Амазона за преносе и поручили да НБА не може да одбије ту понуду како стоји у уговору.

Када је овај уговор потписан, стриминг платформе нису постојале, а управо је то главни разлог због ког НБА не жели да настави срадњу преноса са ТНТ и гледа да прошири све са Амазоном.



Управо је ово разлог због ког случај може завршити на суду јер постоји шанса да ТНТ настави да се бори за права преноса, иако им је НБА лига послала допис у коме су одбијени и објашњено је због чега.

ТНТ је спреман да настави да дистрибуира преносе кабловским оператерима као и до сада, док су са компанијом Max (некадашња ХБО платформа) договорили стриминг сервис за љубитеље кошарке.



НБА лига преферира опцију Амазона који би се фокусирао стриктно на стриминг платформе чија је публика већа, са партнерима би дистрибуирали преносе другим телевизијама и прве три године би платили ођедном док су из Ворнера били спремни на трогодишњи кредит.



Компанија "Warner Брос. Discovery" такође жели да тужи НБА лигу јер сматрају да су правила прекршена, али се верује да ће све бити решено вансудским договором.



Што се тиче ТНТ, они ће тешко прихватити вансудски договор, тражиће да им уговором гарантована права преноса остану у власништву и то би могло скупо да кошта и њих и НБА и да се читав процес додатно одужи.



ТНТ је у власништву Warner Брос. Discovery компаније и директор Дејвид Заслав је одавно говорио о томе да ће се понуда Амазона изједначити, али Амазон и НБА имају начелни договор још од априла.

 

Адам Силвер, комесар НБА лиге, одавно жели да уведе трећу компанију у посао око преноса јер жели стриминг сервис који дистрибуира кошаркашке утакмице широм света.

Амазон ради одличан посао у преносу спорта путем својих платформи у шта се НФЛ лично уверио, док су МЛС и МЛБ бирали "Apple".

Из Амазона су истакли да су одушевљени договором са НБА лигом, али су одбили да коментаришу ТНТ и потенцијалну тужбу која би могла да се догоди.



Компанија НБЦ је такође имала велики број преноса протеклих година укључујући последњих 6 финала конференција, неке плеј-оф утакмице и Ол-Стар меч и према њиховим речима, договор је постигнут и наставиће да преносе НБА уз WNBA утакмице.



Они ће за НФЛ и НБА пакет платити 2,45 милијарди долара. АБЦ/ЕСПН ће бити "домаћин" сваког НБА финала, радиће и финала конференција (вероватно уместо НБЦ који би добио друге утакмице), плеј-оф и регуларни део и да ће их то коштати 2,62 милијарде годишње.

Највеће промене ће доживети уговори везани за WNBA лигу где ће се права на преносе конференцијских и великих финала смењивати сваке године током свих 11 година уговора између Дизнија, Прајма и НБЦУ. Тренутно све то ради Дизни.



Ускоро ћемо и видети шта ће се догодити са овим уговором који је и дефинитивно највећи у историји спорта, а до сада је НФЛ са 6 милијарди годишње био на првом месту.

B92.net

Аутор:
Пошаљите коментар