Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВОЈВОДИНА НИЈЕ ПРЕЗАДУЖЕНА Покрајина усвојила ЗАВРШНИ РАЧУН БУЏЕТА лане финансирани ВАЖНИ ПРОЈЕКТИ (ФОТО)

27.06.2024. 17:28 17:35
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

На првој радној седници новог сазива покрајинског парламента усвојен је завршни рачун буџета за прошлу годину и то након три сата расправе.  За је гласало 74, против 25 посланика.  За ову годину предложен је нешто нижи буџет од 110 милијарди динара.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић рекла је образлагајући извештај да је буџет после три ребаланса са 108, увећан на 123 милијарде динара.

- Стање јавног дуга АПВ је 3, 21 милијарди динара или 3,55 одсто остварених текућих прихода. Дозвољени ниво задуживања је до 50 одсто што значи да Покрајина није презадужена – рекла је Јовановић.

Поменула је пројекте који су финансирани и завршени током 2023. године. Најпре, то је пројекат аутоматског система одбране од града који обухвата Ракетне центре Фрушка гора, Бајша и Самош.

- У области водоснабдевања завршена је доградња и реконструкција пречистача за припрему воде за пиће у Оџацима, изградња фекалне канализације и санација водовода у Хоргошу, реконструкција водоводне мреже у Опову. Урађена је и рехабилитација саобраћајница у Пландишту, Житишту, Беочину, Новом Бечеју, Бачком Петровцу, Ковачици и Ковину – казала је Јовановић.

Појаснила је да су у току радови у Народном позоришту у Суботици, Гимназији "Лаза Костић" у Новом Саду, ради се и на уређењу Алмашког краја, на завршетку спортске хале у Инђији, изградњи затвореног базена у Новом Бечеју, реконструкцији Трга у Србобрану.

Према њеним речима, изграђена је фискултурна сала у ОШ "Добросав Радосављевић" у Мачванској Митровици. Подсетила је и на то да је изградња СКЦ-а у Новом Саду у потпуности завршена и отворена у априлу ове године.

Она је нагласила и то да за извештај завршног буџета стигло и позитивно мишљење Државане ревизорске институције и то пети пут за редом.

Ненад Боровић, испред Посланичка група "Александар Вучић – Војводина не сме да стане” је казао да је пред посланицима био један од најбољих остварених буџета мислећи на период у последње две или три деценије.

- У Војводини из године у годину број запослених расте, а расту и инвестиције. Војводина је 2015. годину била са 26 одсто незапослених са руинираном привредом, потпуно уништеним јавним финансијама – казао је Боровић.

Опозиција с друге стране сматра да је буџет лоше планиран због чега су имали бројне замерке и  пре самог гласања најавили да ће гласати против.

Др Радивоје Јововић испред посланичке групе “Демократска странка – заједно – покрет слободних грађана” казао је да су издаци за пољопривреду свега 10 одсто, за високоорбазовање 8,35 одсто, те да је то јако мало уколико се Војводина жели развијати образовно, економско и приредно.

- Имамо капиталне субвенције приватним предузећима у износу од више од милијарду и 274 милиона динара за које апсолутно није јасно зашто би било у јавном интерсу. Овде није реч о субвеницијама, малим, ситним предузећима, пољоприоредним задругама, овде је реч о субвеницијама - крупном капиталу. Код набавка опреме за пољопиреду  је извршено 586.548 динара што ће рећи свега 63 , 76 одсто од плана.– казао је др Јововић.

Он је поменуо неколико пројеката који нису завршени, између осталог и спортску халу у Инђији. Казао је да је проблематично финансирање у реконсктрукцију Основне школе “Слободан Бајић Паја” у Пећинцима.

- Читав низ сумњивих понашања који подсећају на корупцију – рекао је др Јововић. 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду Владимир Галић је рекао да је др Јововић обмануо јавност и да је дужан да каже истину.

- Буџет је у области пољопривреде  док је владу Војводине чинила Демократска странка био 7, 5 милијарди, данас је близу 12 милијарди. Није тачно да је извшрење у области пољопривреде нешто више од 60 одсто, већ 96 одсто. Подаци које сам изнео су поверљиви у материјалима које сте добили – казао је Галић. 

Поред завршног буџета усвојен је и годишњи извешта Покрајинског заштитника грађана за prеthodnu годину, као и извештај о управљању и располагању јавном својином АПВ-а у 2023. години.

Извештај о пословању Фонда „Европски послови” АПВ-а за prеthodnu годину, као и извештај о раду и финаисијском пословању Фонда за избегла расељена лица и за сарадњу са Србима у региону за 2023 годину су такође усвојени.

У Савет Универзитета у Новом Саду именовао је др Чаба Чорба доктор медицинских наука – ветеринарске медицине. Он је заменио др Балинт Пастора доктора правних наука из Суботице. У Савет Економског факултета именован је Золтан Седлак, мастер економије. На тој функцији био је Балинт Јухас такође мастер економије.

С. Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
ДАНАС ЗАСЕДА СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ Усвојен извештај о буџету за прошлу годину

ДАНАС ЗАСЕДА СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ Усвојен извештај о буџету за прошлу годину

27.06.2024. 08:36 13:14