Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ ПОТПИСАНИ УГОВОРИ За медије и филм укупно 145 милиона динара

15.07.2024. 12:32 14:05
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У Покрајинској влади данас су потписани уговори по основу Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања као и Конкурса за унапређење професионалних стандарда у 2024. години. 

Из буџета АПВ је за реализацију ова два јавна позива опредељено 90 милиона динара а подржано је укупно 135 пројеката.

Између осталог, прихваћени су и делом ће бити финансирани пројекти Дневника, Сомборских новина, Пољопривредника, Вршачких вести, Комуне, НС уживо, портала Вајдашаг ма,  Радио Суботице, Панон ТВ, Савеза глувих и наглувих Војводине...

Како је истакла покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Алаксандра Ћирић Бошковић, и кроз ове конкурсе се види у којој мери и на који начин администрација АПВ брине о свим сегментима информативне и културне сцене на територији Војводине.

„Подржавајући медије из мањих средина, помажемо њиховом опстанку, док подршка медијским кућама из већих средина има за циљ унапређење институције новинарске делатности, све у циљу благовременог информисања грађана о догађајима нашој земљи, региону и свету. Истовремено, подржавамо и информисање осетљивих група, као и развој новинарских стандарда, што је све изузетно важно за нашу средину”, поручила је Алаксандра Ћирић Бошковић.

У Бановини су потписани и уговори, укупно тешки 65 милиона динара, по Конкурсу за суфинансирање пројеката филмске уметности у 2024. години, а међу одобреним пројектима су филмови „Пешчана хроника“ Петра Ристовског, утемељен на истоименом роману Павла Зелића, који у фокусу има радну акцију на изградњи Новог Београда после Другог светског рата, те „Буди Бог с нама” Слободана Шијана о легендарном српском синеасти Бошку Токину, у којем главне улоге тумаче Милош Биковић, Сергеј Трифуновић, Слобода Мићаловић, Горан Богдан и Јована Стојиљковић.

Зелено светло стручне комисије Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама добила су и дугометражна остварења Небојше Пајкића „Рука правде” о судбини бившег краљевског официра Благоја Јововића који је у Аргентини испланирао и 1957. извршио атентат на усташког поглавника Анту Павелића, као и „1970” Дарка Лунгулова, својеврстан роад мовие о одрастању: тринаестогодишњи дечак који проводи летњи распуст код бабе и деде у Војводини, случајно сазнаје да родитељи планирају да га оставе тамо на дуже док они не реше проблеме у браку и он разочаран бежи и придружује се једној београдској хипи-комуни...

На финансирање дела продукцијских трошкова може да рачунају и ауторске екипе играног филма „Вожња бицикла са Золтаном/Золијем Турчином” Саболча Толнаија,  као и четири документарна или играно-документарна остварења: „Мајска скупштина” Мирослава Стајића, „Царски Друм од Илока до Сремских Карловаца” Уроша Павлова, „Крвави пут – од Кикинде до Нарвика” Страхиње Паравине и „Лукијан Богдановић - последњи поглавар Карловачке митрополије” Срђана Ерцегана. Када је реч о манифестацијама посвећеним филмској уметности, одобрена су средства за Фестивал европског филма Палић, Равно Село филм фестивал, Видеомедеју, фестивал „Ухвати филм”, као и пројекат „Музика и филм браће Вранешевић”.

„Сада већ традиционално, годинама у назад, показујемо и доказујемо колико је важно стварање и неговање филмске уметности и њено промовисање кроз многе манифестације и фестивале.  Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама ће увек бити ту спреман да помогне, подржи  реализацију добрих идеја и пројеката, а у годинама које долазе трудићемо се да ту нашу подршку и појачамо”, поручила је Алаксандра Ћирић Бошковић.

М. С.   

Аутор:
Пошаљите коментар