Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕСРПСКИ САБОР У БЕОГРАДУ Велика свечаност на Тргу републике; Вучић: Постигнут договор о српском јединству које ће трајати довека (ФOТО, ВИДЕО)

08.06.2024. 16:51 18:02
Пише:
Извор: screenshot/ RTS

У Београду се од јутрос одржава Свесрпски сабор "Један народ, један сабор - Србија и Српска" који ће окупити велики број људи из Србије и Републике Српске, а како је планирано, поред целодневног разноврсног програма одржана је и заједничка седница две владе о унапређењу сарадње.

На Свесрпском сабору учествују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.

Манифестација се, након бројних званичних догађаја, завршава великом народним скупом који је почео у 17 часова.

Председник Александар Вучић и председник РС Милорад Додик стигли су на Трг Републике.

Потом су интониране химне Србије и Републике Српске, Боже правде и Моја република. Након химни Дана Полетан је рецитовала Здравицу народу српском Љубивоја Ршумовића.

Вучић и додик су се обратили окупљенима, а потом је трг надлетело пет Мигова 29

Обраћање председника Вучића: Јединство које нико неће срушити

Председник Александар Вучић је поздрављен узвицима "Ацо Србине", и истакао је да ми Срби неретко немамо свест о историјским и значајним догађајима.

- Данас је постигнут договор о српском јединству, који неће трајати један дан или два месеца, већ ће трајати довека. Нико више неће моћи да уништи српско јединство! И нико више неће моћи да прави кораке назад - поручио је он.

Вучић је додао да нам се више никада не смеју поновити барикаде на Дрини, и да морамо у муци увек бити заједно.

- То јединство нико никада неће моћи да сруши. Сваки министар у Влади Србије ће убудуће ићи прво у Бањалуку, а не негде другде. Иако сам више пута предлагао, неки су се појављивали и говорили да су Милано и Барселона важнији за нас од Бањалуке. Од сада ће екскурзије ићи у Републику Српску, па када упознамо Србију и Српску, ићи ћемо и у свет - истакао је он.

Додаје да ће лично надгледати рад на изградњи меморијалног центра у Доњој Градини и у Београду.

- Са тим ћемо ићи брзо, најбрже и најбоље могуће. Причали смо и о свим конкретним стварима, о изградњи ауто путева. У понедељак пребацујемо 10 милиона евра за изградњу деонице Бијељина-Сремска Рача. Хоћемо да будемо спојени са другим највећим градом у РС - рекао је председник.

Каже да су над нашим народом почињени бројни и страшни злочини, и да смо за агресоре ми били колатерална штета.

- Зато можемо боље да препознамо колико је важна слобода, и где је и какав је пут Србије, и пут Републике Српске. Морамо да будемо мудрији него обично, да покажемо да смо довољно паметни. Гинули смо у 20 веку више него други, дајте да паметном политиком сачувамо главе наше деце! Да кроз мир остваримо наше интересе и циљеве. То је наш најважнији задатак - поручио је Вучић.

Он каже да је многима у Сарајеву крив само Милорад Додик и Република Српска.

- И овде знате да је на КиМ крива само Србија и Александар Вучић. Али долазе промене у свету, морамо да сарађујемо и са Западом, и са Истоком. Морамо да се бавимо економијом, то је угаони камен наше безбедности. Све што имамо данас имамо захваљујући економији. И фабрике, и људе, и што можемо наше институције да финансирамо широм региона - истиеч председник.

Каже да нам је економија потребна и за пет мигова који ће надлетати центар града.

- Морамо знати шта нам је циљ, и да све радимо на мудар и паметан начин, онако како је о томе мислио велики Милош. И да вам кажем, пошто су увек постојале сумње како ћемо се односити према КиМ. И тако већ 12 година ми тобоже не водимо рачуна о националним интересима, па ћемо тобоже сутра да га признамо. Тако су говорили и за РС. А Додик зна и каже да нико никада није помагао РС као што је то данас - рекао је Вучић.

Он додаје да смо недавно имали један преломни тренутак, после деценија нападања на Србе.

- Покушали су и у Савету Европе, и са доношењем резолуције да смо геноцидан народ. Кажу не пише то нигде, то је индивидуална одговорност. Имам три питања за њих. Јесте ли велики победници, пошто сте је изгласали. Колико је земаља било уз вас, а колико није. Једна мала Србија вам се супротставила, и успели смо у томе. Питам их имамо ли данас више помирених људи у региону него што смо имали. Волимо ли се више, јел то био циљ? Нисте постигли то, знали сте да вам то није циљ. И моје питање на крају, шта ћемо сада са свим тим? Да чекамо нове тужбе и проблеме. Пошто сте ви навикли да свет изгледа онако како ви хоћете. А ја сам донео заставу из УН, да вам је покажем. Сањао сам је данима и ноћима, знао колико вреди - узвикнуо је председник.

Обраћање Милорада Додика: Савладали све препреке

Председник Републике Српске Милорад Додик обратио се окупљенима и поручио да је данас важан дан за све генерације.

- Српски народ је савладао препреке у борби за свој идентитет. Кључна српска реч је слобода. За слободу су Срби кроз векове дали много жртава. Срби никада нису оклевали, нити су били себични. Слободу су чак дали и другим народима, па и онима који су од Срба покушали да направе реметилачки народ - рекао је он.

Додик истиче да никада нису били босански Срби, већ су увек били Срби.

- Припадници једног јединственог народа. И кроз борбу свих ових година и деценија нашао се човек који је стао на чело српског народа. Председник Александар Вучић, који је без оклевања у заветном односу према народу стао да води народ у тешким годинама опоравка и стабилизације српске државе - каже председник РС.

Данас смо донели историјску декларацију, у којој се јасно анализира данашње стање нашег народа, рекао је он.

- Србија се не би уздигла да није било упорног рада председника Вучића. Данас се Србија ослободила страног туторства и амбасада. Србија данас сме да каже шта хоће, уважена је, и може да каже да подржава Србе где год они били. Вучић је уложио немогући напор, и обезбедио да се чује наш глас, чак и УН, тамо где се велики према малима односе са игноранцијом - додаје Додик.

Рекао је да су сви Срби поносни због онога што је урађено у УН.

- Чекају нас године које нису лаке, захтеваће озбиљне одлуке. Али оно што Срби имају је стабилно вођство. Сви други су подложни неким канцеларијама и чекањима шта ће ко да каже, осим Срба. Ми се окупљамо данас не да би некоме показивали нешто негативно. Ми желимо да са нама буду сви, сви који уважавају жртве које је српски народ дао - каже он.

У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска" данас су се код фонтане испред Културног центра Београда на Тргу републике улици у великом дефилеу сусрела културно-уметничка друштава (КУД) из Републике Српске и Србије.

Фолклораши су разменили заставе у духу сарадње и очувања културног наслеђа једног народа.

Код фонтане се састало више од 2.500 фолклораша, окупљених у 20 КУД-ова из Репубике Српске, који су кренули од Скупштине града Београда преко Теразија, са 30 КУД-ова из Србије, који су пошли од платоа на Калемегдану кроз Кнез Михаилову.

Дефиле у Кнез Михаиловој су испратили бројни пролазници који су здушно поклицима и аплаузима бодрили фолклораше.

Трг републике у Београду је пун посетилаца који очекују програм Централне манифестације сабора  "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно" где ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске играти српско коло.

Аутор:
Пошаљите коментар