Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРБИЈА 2027. ПОСТАЈЕ ЗЕМЉА БУДУЋНОСТИ! Министарка привреде Адријана Месаровић о изазовима који је очекују!

15.07.2024. 19:53 19:59
Пише:
Извор: Vlada Srbije

Посебна пажња биће посвећена женском предузетништву.

Министарка привреде Адријана Месаровић ново је лице у Влади Србије. У свом првом интервјуу за Републику каже да има велика очекивања и да жели велике резултате.

Оно што министарка посебно истиче, јесте то да ће посебна пажња у њеном ресору бити посвећена женском предузетништву.

Шта очекујете да ће бити ваши резултати у првих 100 дана на позицији министарке привреде? 

- Важан нам је сваки дан јер се сваког дана боримо да будемо све бољи, да урадимо нешто добро за своју земљу, за наше суграђане, за пословни и привредни амбијент, за даљи раст наше економије. Покренули смо низ програма за подршку привреди, малом сектору, а паралелно с тим интензивно радимо на привлачењу нових инвестиција, и домаћих и страних, јер нам је свака важна. Свесни тога да највећу баријеру за раст малих и средњих домаћих предузећа представља приступ изворима финансирања, у првих 100 дана Владе покренули смо 10 програма за подршку предузетништву и малим и средњим предузећима, у вредности од четири милијарде динара, од чега ће половина бити бесповратна средства, а друга половина повољна кредитна средства. Интензивно радимо и на подршци предузетницима и малим компанијама да би их економски оснажили, али и повезали с великим трговинским ланцима и обезбедили им сигуран пласман робе. Ускоро почињемо и велике инфраструктурне пројекте кроз које ћемо подизати капацитете индустријских зона и спремно дочекати нове инвеститоре. То ће бити места на којима ће ницати нове фабрике, а у којима ће се стварати нове вредности у нашој Србији.

Прошле године смо први пут имали већи број директних домаћих инвестиција у односу на стране. Да ли нам и ове године гарантујете да ће се привредни развој Србије кретати у добром правцу?

- Према уделу страних директних инвестиција и јавних домаћих инвестиција у БДП, Србија је апсолутни лидер. Прошле године су у Србију ушле четири милијарде и 522 милиона евра страних директних инвестиција, а у прва четири месеца 2024. чак 1,7 милијарди евра, што је 30% више него у истом периоду прошле године. Такође, просек јавних домаћих инвестиција у Србији у последње три године је око пет милијарди евра годишње. У првој половини ове године интензивиран је тренд инвестирања, што даје додатну стимулацију остварењу зацртаног циља годишњег раста БДП од 3,5%. Нико не може да каже да Србија фаворизује стране инвеститоре науштрб домаћих.

ПАТОЛОШКА МРЖЊА ПРЕМА ВУЧИЋУ

Шта је, према вашем мишљењу, позадина безочних напада којима су председник Александар Вучић и чланови његове породице изложени?

- Јасно је да је у позадини једна беспризорна, патолошка мржња, првенствено, због свих успеха које Србија постиже, захваљујући лидерству Александра Вучића. Имамо присутну и ужасно агресивну медијску кампању, стално ширење лажи, промоцију оних којих позивају на насиље и покушаје дехуманизације породице Вучић. Сви ти напади само доказују колико је јадна опозиција за коју су легитимна мета деца политичких противника. 

Који су ваши планови за јачање извозног сектора Србије?

- Раст извоза роба и услуга је настављен и у првој половини 2024, нарочито у сегментима прерађивачке индустрије, ИКТ услуга и пољопривреде. Будући приоритет Министарства привреде биће секторске политике. То значи да ћемо детаљно и систематично анализирати извозну конкурентност појединачних сектора, идентификоваћемо потенцијале и гепове и, кроз прилагођене мере, пружити подршку оним секторима који су извозно најпотентнији и који имају производе са вишим степеном додате вредности. Читав је спектар могућих мера којима ће министарство подржати извозне шампионе. У наредним седмицама биће расписани програми Агенцијом за финансирање извоза који ће дати нови импулс и снагу извозно оријентисаним компанијама.

Да ли планирате посебне мере за подршку женском предузетништву?

- Да, и она ће бити најснажнија до сада, са потпуно новим концептом. Наредних дана ће бити расписани сви нови програми који се односе на подршку женском предузетништву, жени-самохраном родитељу, али и програм за подршку жени на селу у сарадњи с Министарством за бригу о породици и демографију. То је сјајна идеја министарке Милице Ђурђевић Стаменковски, да спајамо село и привреду, економски оснажујемо жену на селу и да не дозвољавамо да се угасе мали произвођачи у руралним подручјима. Напротив, женама са села даћемо потпуно нову снагу са 100% бесповратних средстава за даљи развој њихових идеја и бизниса.

EXPO 2027 представља велику шансу за нашу привреду. Како ћемо ми ту шансу искористити?

- Земља будућности, то је Србија 2027. Добијање EXPO, специјализоване изложбе, огроман је успех за град Београд и државу Србију. Имаћемо значајна директна улагања у овај велики пројекат, али треба рачунати и све индиректне инвестиције у саобраћајну инфраструктуру и пратеће садржаје. Комерцијални садржаји, попут акватик центра, националног стадиона или резиденцијалног комплекса ће додатно креирати и краткорочни и дугорочни приходни ефекат. Поред директних финансијских ефеката, EXPO ће имати огроман утицај на додатно подизање бренда Србије у свету и наша држава ће постати још интересантнија дестинација за живот, улагање и рад.

Да ли се и даље осећате као жена у мушким ципелама?

- Заиста има ситуација када се и осећам тако, али ништа није тешко када знаш да радиш оно што је добро за нашу земљу, на путу који је трасирала политика Александра Вучића. Поносна сам на своју земљу, на све што је урађено последњих 12 година. Битно ми је да на крају дана знам да сам дала све од себе, као неко коме је дата прилика да буде члан Владе Србије и да ради оволико одговоран посао, а ципеле, оне мушке равне, често су удобније док обилазим земљу разговарајући с нашим грађанима и привредницима.

Република

Аутор:
Пошаљите коментар