Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ У КРУШЕВЦУ: Видовдан је угаони камен наше културе и националног идентитета (ФОТО)

28.06.2024. 12:45 14:01
Пише:
Извор: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

КРУШЕВАЦ: Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас у Крушевцу, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову, да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји.

"И из царског града Крушевца, на Видовдан, желим да поручим да Влада Србије заједно са председником и врховним командантном (Александром Вучићем) наставља одлучну борбу за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ", истакао је Вучевић.

Он је рекао да су са правом данас у царском граду, Крушевцу, на обележавању једног од најважних датума у историји Србије и српског рода, Видовдану. 

"Овај дан обележавамо 635 година. И наравно поставља се питање зашто је то тако или како је то могуће да један празник, један датум, један народ обележава више од шест векова.  Видовдан је дан, када се преплићу прошлост, садашњост и будућност", рекао је Вучевић.

Он је истакао да судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама.

"Видовдан је јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи. Видовдан је и то да запамтимо дан када смо победили, а не изгубили. На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова. 

Међу њима на првом месту свети кнез Лазар који се 1389. године пре приволео небеском него пролазном земаљском царству. Лазар је донео  одлуку да се бори знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. А то је бирање части уместо потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима нити могу да схвате, нити да разумеју", нагласио је Вучевић.

Премијер је истакао да је тај колосални бој дубоко урезан у националну свест, подсећајући нас на високу цену слободе.

Вучевић је подсетио да је свака генерација имала свој видовдански испит.

"Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације да живи, ради и гради се Србија", рекао је Вучевић и нагласио да је Видовдан завет за непрекидну борбу за слободу која је одредила нашу историју.

 Подсетио је да се Србија током векова суочавала са бројним изазовима и недаћама.

 "Борили смо се за нашу независност против разних освајача и бранили наше право да самостално уређујемо свој дом и ту никада и ни по којој цену нисмо правили компромисе", рекао је он.

 Тадође, истако је да морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације,  да живи, ради и гради се Србија.

"Амерички председник Вудро Вилсон је 1918. године написао - борба српског народа за слободу и право и тежња свих словенских народа за признањем њихове народности и њиховог права да управљају својом судбином и својом политиком привукли су више но икад пажњу целог света и морају задобити симпатију свакога који то види", навео је Вучевић.

Премијер је нагласио да му се чини да су ове речи и данас више него актуелне гледајући све што се дешава у региону и широм света. 

"И тада смо љубављу и упорношћу, безрезервном вером у своју отаџбину и наше сопствене снаге задобили поштовање целог света. И тада и данас били смо на страни правде, нисмо се бојали, јер смо знали да Србија гледа у нас", казао је он.

Подсетио је да се Србија последњих година суочава са новим изазовима. 

"Притисци из иностранства, угрожавање наше политичке независности, оспоравање наше војне неутралности и кршење међународног права тестирају нашу мудрост, стрпљење и одлучност. Видовдан нас живо подсећа и учи да смо у прошлости превазишли веће изазове и из њих изашли јачи", рекао је он.

Премијер је оценио да смо највеће победе постизали комбинацијом светог тројства нашег опстанка - а то су како је додао, мудрост, стрпљење, а кад затреба и беспрекорна и заветна одлучност.

 "Одлучност да бранимо и полетимо ако треба, али и мудрост да градимо и развијамо економију и стрпљење да чекамо", рекао је Вучевић који је нагласио да су се данас сви окупили у Крушевцу и да се сете жртава које су се уградиле у државност Србије.

"Овде смо да научимо нашу децу значају Видовдана како би они чували вредност због којих смо поносни што смо Срби и због чега су нас и сви други народи поштовали и дивили нам се у тој заветној укоњености у Видовдану", рекао је Вучевић и подсетио да и данас као и много пута кроз историју, опет покушавају да Србији сломе кичму због КиМ.

Он је поручио да се наставља одлучна борба за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ.

Вучевић је  додао да наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима - у нашем народу и уједињеној Србији која никада не сме да се дели.

"Нека жртва кнеза мученика и осталих косовских јунака који су пре 635 година пали на Косову за крст часни и слободу златну, буду снага и сила на основу којих ћемо доносити наше одлуке", казао је премијер.

Он је додао да су наши преци падали славно да бисмо ми данас били сложни и уједињени око Србије.

"Гледајмо у будућност и нове изазове, са истом видовданском храброшћу и одлучношћу која је увек водила наш народ. Будмо као један, радни и вредни, мудри и предани, и чекајмо дан васкрса и славе а свануће нова зора. Живела Србија", поручио је премијер.

Није случајно изабрано да на Видовдан Милошевић буде изручен Хагу

Премијер Србије Милош Вучевић оценио је данас да није случајно изабран Видовдан за датум када ће некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић бити изручен Хагу.

"Није питање да ли сте били неко ко подржава или не подржава Слободана Милошевића. Он је био председник Републике Србије, председник Савезне Републике Југославије, а предали смо га као џак кромпира", рекао је Вучевић новинарима у Крушевцу.

Он је додао да је Србе "неко споља" убедио да "ваљда треба да се стидимо оних који су бранили државу" и који су, како је навео, радили у том тренутку како су мислили да је најбоље.

 "И немојте да било ко има дилему, није случајно био одабран 28. јун односно Видовдан да се организује предаја", истакао је Вучевић.

 Додао је да је Видовдан датум када би колективно требало да застанемо и да добро размислимо шта нам се све дешавало, али и нас очекује у наредном периоду.

Говорећи о Србима у региону, премијер је навео да држава Србија остаје уз њих и да поштује све државе, иако неки од њих нажалост не поштују Србију.

"Сматрају да део наше територије треба да буде самостална држава. Ми са свима желимо најбољу могућу сарадњу, али по међународном јавном праву, по међународним уговорима, Србија има и обавезу, па и моралну одговорност да води рачуна о заштити националног културног, духовног идентитета Срба где год да живе", рекао је Вучевић.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО ВИДОВДАНСКОЈ ЛИТУРГИЈИ У РАВАНИЦИ: Поклонио се моштима кнеза Лазара (ФОТО)

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО ВИДОВДАНСКОЈ ЛИТУРГИЈИ У РАВАНИЦИ: Поклонио се моштима кнеза Лазара (ФОТО)

28.06.2024. 09:58 10:07