Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ Аналитичари се слажу да ће свет чути наш глас и истину о Косову

08.02.2024. 09:09 09:11
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији коју је у понедељак затражила Србија експресно је заказана за данас и нашу земљу ће представљати председник Александар Вучић.

Иако се дебата о једностраним потезима Приштине и угрожавању безбедности Срба на КиМ тек очекује, и само заказивање седнице која ће бити отворена за јавност јесте дипломатски успех Србије, оцењују саговорници Курира.

Кључни догађај

Министар спољних послова Ивица Дачић открио је да је у prеthodna два дана било жестоких закулисних радњи и притисака унутар СБ да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу.

- Западне земље и земље ЕУ сматрају да седница треба да буде затворена из само њима знаних разлога. Односно, ми мислимо зато да целокупна светска јавност не би чула шта се дешава на простору КиМ и да би и даље могле да се пласирају лажи у међународном медијском простору... У старту је било разговора и више земаља је тражило да седница буде затворена. Ми смо разговарали са оним земљама које нису признале Косово, али кључни догађај се десио после разговора који сам имао с министром спољних послова Гвајане, још то званично није објављено, али он ми је послао поруку да је дао инструкцију да ће Гвајана својом одлуком председавајуће без гласања заказати седницу за четвртак, и то у отвореном формату - објаснио је Дачић за РТС.

Он је нагласио и зашто је важно да говор председника Вучића буде видљив.

- Мислим да је веома битно да његов говор буде видљив и да све те разлоге и аргументе за хитну седницу СБ сви виде и знају, да не мисле да је овде реч о сталном покушају да ми компликујемо ситуацију, напротив. Ми се жалимо на кршење Резолуције 1244, на све оно што се дешава српском народу, на терор којем је изложен и најновија дешавања и покушај укидања динара - поручио је Дачић.

Осуда Приштине

Бивши амбасадор Милован Божиновић оцењује за Курир да је Србија остварила дипломатски успех с обзиром на то да се процењивало да је већа вероватноћа да ће се неке државе успротивити.

- Значајно је да су велике силе, које се заправо питају о свему, прихватиле да је то тема достојна да се о њој расправља чак на нивоу СБ, а то је највиши ниво. У том погледу, то је био добар потез Србије и донео је први резултат, који не треба да прецењујемо, али није ни за потцењивање. Сталне чланице СБ већ дуго имају своје ставове о случају Косова и није реално да се ту нешто суштински промени, али ће потез Приштине да укине динар, по свему судећи, бити осуђен зато што је преурањен и без политичке припреме. Можемо очекивати да ће дискусија на седници ићи ка осуди силеџијског понашања Куртија. Има код њега доста ствари које се не допадају многима у СБ, не само Русији и Кини. И по мишљењу западних фактора, Курти би требало да се заузда јер, осим новца, имамо и упаде у српске општине, домове здравља и школе. Та власт мора стати са овим што сад ради, јер сви схватају да се мир у таквим околностима не може очувати - сматра наш саговорник.

Објашњавајући шта може бити формални резултат ове седнице, Божиновић каже да ће то зависити од чланица СБ.

- Резолуција би била најјачи документ СБ, она би имала императивно значење и био би то максимум који бисмо остварили, али не верујем да ће се ићи на то. Нереално је у овом тренутку. Међутим, очекујем да ће у документу који ће проистећи из седнице у виду заједничке изјаве, извештаја или закључка бити довољно снажних речи, реалног описа онога што се на КиМ догађа. Нормализација и мир не могу да се очекују ако се српска заједница не придобије да у томе учествује - наглашава Божиновић.

И спољнополитички коментатор Мирослав Стојановић сматра да је највећа корист од седнице СБ отворене за јавност то што се у фокус међународне јавности ставља драматичан проблем с којим се Срби на КиМ суочавају.

- Они неће донети никакву одлуку зато што сасвим сигурно никаква резолуција која би била о било чему не само обавезујућа него изричитија неће бити донета, јер ће Американци то стопирати. Ви знате да је то такав систем да вето пет чланица СБ увек може да то учини и ретке су то ситуације кад се у политичким нагодбама постигне јединственост - подсећа Стојановић.

Деликатно вагање

Бранка Латиновић, бивша амбасадорка и представница Србије при Оебсу, оцењује да се на предстојећој седници СБ врло тешко може очекивати да ће велике силе постићи сагласност у вези с последњим догађајима на КиМ.

- Не сумњам да ће представници држава које су признале Косово имати критички став према овим последњим активностима, мерама које је предузела косовска влада, односно доношењу уредбе централне банке. То се види из изјава које су већ дали... Те критичне тонове не треба искључити и у самој дебати. Али у ком обиму и какве ће оне бити, треба деликатно вагати. Они ће сигурно деликатно вагати и водити рачуна - изјавила је она.

Аутор:
Пошаљите коментар