Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРБИЈА И ЕГИПАТ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ Вучић: Велика шанса за Србију

13.07.2024. 10:41 13:28
Пише:
Извор: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bg

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас после обиласка Меморијалног комплекса Незнаном јунаку у Каиру да са египатским народом делимо љубав према слободи и независности, као и "исту културу сећања на све оне који су нам својом борбом и храброшћу омогућили да наставимо да градимо наше земље у миру".

Он је на Инстаграму навео да се са "великим пијететом поклонио сенима ратника који су дали живот за свој народ и државу и положио венац на спомен-гробницу Анвара Садата, човека који је далеко видео, мудро водио своју земљу, променио њено лице уз искрену посвећеност миру и који је због тога платио највећу цену". "Поштовање према највећој жртви која се даје за свој народ увек остаје путоказ за генерације које долазе и подсетник да је мир једна од највећих и најскупљих вредности за коју сви морамо да се боримо", написао је Вучић.

Вучић је данас, у оквиру званичне посете Египту, посетио Меморијални комплекс Незнаном јунаку у Каиру, у дистрикту Наср, и положио венац на гроб Незнаном јунаку. Њега је дочекао генерал мајор Абдел Ал Моти Алем, командант Централне војне зоне. Такође, Вучић је обишао и спомен-гробницу председника Египта Анвара Садата, која се налази у оквиру Меморијалног комплекса и положио венац на гроб.

Са Ал Сисијем о ширењу сарадње, данас ћемо додатно учврстити односе

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је са председником Египта Абделом Фатахом ал Сисијем разговарао о најважнијим питањима односа између Србије и Египта и поручио да ће две земље данас додатно учврстити односе и отворити нове путеве сарадње. Вучић који са супругом Тамаром борави у званичној посети Арапској Републици Египат на Инстаграм профилу @budućnostsrbijeav написао је да је са пријатељем и уваженим домаћином председником Абделом Фатахом ал Сисијем разговарао и о могућностима за ширење сарадње и конкретним пројектима на којима ће сарађивати у предстојећем периоду. "Разменили смо мишљења и о свим изазовима који оптерећују данашњи геополитички контекст, као и о месту и улози наших земаља у новој регионалној и глобалној стварности. И Србија и Египат, свако у свом делу света, представљају стубове мира, напретка и сарадње и гарант стабилности, чиме је наша одговорност за њихово очување огромна. Уверен сам да ћемо заједно успети у том тешком и часном подухвату", навео је Вучић. Он је додао да ће данас Србија и Египат додатно учврстити историјске и традиционално одличне билатералне и економске односе и отворити нове путеве сарадње на добробит нашег народа. Вучић је захвалио Ал Сисију на гостопримству.

Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб. Заједнички акциони план између Надлежно тело за инвестиције и слободне зоне ГАФИ - Арапска Република Египат и Развојне Агенције Србије (РАС) - Република Србија за 2024 -2025 потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб. Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Каира потписали су градоначелник Београда Александар Шапић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Ужица и Гуверније Асуана - Града Асуана потписали су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати. Споразум о успостављању сарадње између Града Новог Пазара и Града Дамиета потписали су градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати. Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада Египта у области рада и запошљавања потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати. Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал- Азхар Универзитета у Египту потписали су министар здравља Србије Златибор Лончар и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства комуникација и информационих технологија Египта о сарадњи у области комуникација и информационих технологија потписали су министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар комуникација и информационих технологија Арапске Републике Египат Амр Талат. Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Врховног савета за антиквитете Египта за сарадњу у области антиквитета и музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Fathi. Меморандум о разумевању између Етнографског музеја у Београду и Врховног савета за антиквитете Египта о сарадњи у области музеја потписао је министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Fathi.

Меморандум о разумевању између Управе царина Министарства финансија Србије и Царинске службе Египта о сарадњи у царинским питањима потписали су в.д. директора Управе царина Србије Бранко Радујко и министар финансија Египта Ахмед Кучук. Министар Момировић је раније изјавио да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду. "Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто", навео је Момировић. Истакао је да је то једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије.

Вучић: Споразум о слободној трговини са Египтом од изузетног значаја

Председник Александар Вучића изјавио је у Каиру да је данас потписани Уговор о слободној трговини између Србије и Египта од изузетног значаја и да је потписано укупно 10.412 тарифних линија за Србију и 6.075 тарифних линија за Египат. "То значи да ћемо брже да развијамо наше трговинске односе, као и односе између наших индустрија и уверен сам да ћемо много тога моћи у будућности да постигнемо више у односу на prеthodni период", рекао је Вучић након потписивања Споразум о слободној трговини и још 10 билатералних докумената о сарадњи две земље у различитим областима на конференцији за медије са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем. Истакао је да смо успели после 2022. године и успостављања заједничке декларације о стратешком партнерству да данас потпишемо важне документе. "И хоћу да кажем да је то пре свега захваљујући председнику Сисију, његове визије савременог света", рекао је Вучић. Он је истакао да су се сагласили и око тога да је у свету данас најпотребнији мир. "Тачно је да смо се сагласили око једне ствари и ја сам мислио да је за нормалне људе то уобичајено, а онда видим да је то чудо када нас двојица морамо да поновимо. Нас двојица смо обојица изразили жељу да буде мир у свету. Некада би то било глупо рећи, а данас је то реткост и готово забрањено да се каже, јер је мали број земаља који сме да позове на мир, а не на пораз неке од страна", рекао је Вучић. Каже да је зато захвалан председнику Сисију на мудрим речима и по питању украјинске кризе и сукоба, али и по другим питањима у свету која су горућа. Вучић је навео да Египат и Србија имају јединствено и заједничко мишљење, а то је да је мир неопходан и да је мир најважнији.

Вучић: Са Ал Сисијем о геополитичким питањима, ускоро заједничка војна вежба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем разговарао и о свим геополитичким питањима и свим видовима сарадње, од пољопривреде до војно техничке сарадње и најавио да ће се веома брзо одржати заједничке вежбе српске и египатске војске, односно специјалних јединица. Он је након потписивања низа споразума са Египтом рекао и да ће гледати да се српски инвеститори доведу у Египат, као и да су египатски инвеститори добродошли у Србију, али и да верује да у појединим областима може да се уради много тога по питању заједничке производње чиме бисмо запошљавали људе. "Верујем да споразум и меморандум везан за права рада, радника, размени радне снаге, који је данас потписан, може много да донесе обема земљама по питању квалификација, али и добијања посла који су од интереса за обе земље", рекао је Вучић. Истакао је да ће на политичком плану Србија и Египат одржавати сталне консултације о различитим питањима како би се помагали на форумима, заступајући сличне или истоветне интересе, рекао је Вучић. Он је рекао да је синоћ разговарао са египатским министром инвестиција и трговине, да ће имати много састанака у Арапској лиги, од премијера и министара, представника парламента. "Желим да вам кажем председниче Сиси да вам се дивим на начину на који водите земљу посебно имајући у виду окружење - Судан, Либију, присуство Хута, Сирију и све проблеме у Гази, Либан. Плус девет милиона избеглица, а да толико градите у земљи и правите нови главни град и северну обалу Египта. То заслужује посебно поштовање и срећан сам што сам много тога научио од вас. Желим да се тако развија и моја Србија", рекао је Вучић. Он је нагласио да ће Египат у Србији увек имати поузданог и лојалног пријатеља, као и да се радује посети египатских министара Србији. "Верујем да ћете и мој позив прихватити и доћи поново у Србију. Нека живи пријатељство Египта и Србије", закључио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар