Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ИЗ ПАРИЗА Очекујем посету Макрона Србији у наредних 50 дана; Да подигнемо минималну плату

26.07.2024. 11:14 18:02
Пише:
Извор: Пинк.рс/принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Паризу, где ће присуствовати церемонији отварања 33. Летњих олимпијских игара.

О литијуму, плати у Бору и Мајданпеку

- Са људима из Србије сам се сликао, поздрављао, догодио ми се и сусрет, био је пријатан, нормалан... Срео сам младића, између 25 и 30 година, одакле си, како си. Из Краљева је, нисам знао два топонима. Додао је да ту треба да се крене да се копа. Копање и копати, глаголна именица која је толико одвратна. Питао сам шта би требало да се копа, рекао је да не зна. Рекао сам да ја знам да не треба. Шта је суштина? Бит целе приче, млади људи немају прилику ни ово о чему говорим да гледају нити их интереусује. Читају вести не дуже од три секунде, погледају наслов, не задрже се дуже од четири секунде. Они су чули да ће да се копа и прекопа цела Србија. Волео бих да је могуће и да имамо толико руде али немамо па је бесмислено. То што је могуће у Лозници да дође за четири године, то је 70 пута мање него у Бору. То у Лозници, поред Лознице би требало да буде подземни рудник, а не површински коп као што је у Бору и Мајданпеку па да и визуелно посебно смета. Ти рудници су нам данас донели да је у Бору просечна плата 1.025 евра и Мајданпеку 920 евра, не заборавите да је била 200 евра плата у Мајданпеку, додао је председник.

- Шта је суштина целе приче? Увек прво иде кампања негације, лаже Вучић да је 100.000 динара. Обрадовао сам се јер је то огроман напредак за Србију, људи никада неће бити задовољни. Никада нисам никог срео да буду фер и кажу да је добро. Држава је много компликована да би могла да буде одговорна за све, нешто зависи и од нас. Кампања иде овако, негација и лаж како није истина, затим реватилизација, као јесте 100.00 управу су донекле, али има и оних који примају мање. Онда медијална плата 78.000 динара то је опет 700 евра, више него двоструко већа него у доба. Иде измишљање афера, криминализација која мора да доведо до политичке егзекуције а не физичке. Ово је модел по којем се то ради и увек је исто шта год да урадите. Препуно је безброј лажи преко њихових медија, у Ваљеву ће да се копа, а неће, то је обмањивање. Имате покондирених тикви колико хоћете у лажној елити која мисли да све зна. У ово имају право сви да се разумеју и сви све знају, појма немају наравно. Што мање појма имају утолико је брига већа и хистерија... То је исто и са просечном платом, схватили су да смо достигли циљ па га је сад потребно срушити и наставити криминализовнаје, истакао је Вучић.

О платама у школству и пензијама

„За школство и просвету ће бити веће повећање него за друге. Надам се да ће и ти људи и себе желети да мењају, начин наставе и све оно што носи ново време. У целој ситуацији имате неупоредиво бољи животни стандард. Имате више аутомобила у вредности 120 одсто више, 1.720.000 аутомобила данас имате 2,4 милиона. Имате неупоредиво квалитеније и скупље данас него што сте имали тада”.

- Када причате о економији морате да водите рачуна, неко ће рећи да су плате сличне или исте као у Србији а ниво незапослености виши. Код нас су сви параметри добри. Стопа јавног дуга, имамо боље стање јавних финансија, инфлација 3,8 одсто је била у јуну, пада цена горива, ако се тај тренд настави верујем да ће максимум који може бити око 4,1. Први смо по стопи раста, мора да се води рачуна о дефициту. Сви наши параметри су добри и то нам омогућава раст. Јасно им је да је у њихово време просечна плата била 37.000 динара, јасно им је да је данас преко 100.000 динара. 620.000 прима преко 100.000 динара. То је врло солидан животни стандард. Да ли је солидан за оне који имају између 47.000 и 78.000 динара, није, зато се и боримо за њих. Потрудићу се, свакако ће ићи преко 51.000 минималац, можда и јаче ако успемо да пронађемо начин да не уништимо приватнике. Када то урадите а немате економску подлогу уништићете свог приватника, општине које немају плате да плате женама које чисте, немају одакле да исплаћују, онда улазе у дугове и безброј проблема.

- За мене је питање пензија од изузетног значаја, верујем да ће ићи најмање 10 одсто, биће свакако више од 10 одсто. Само желим да укажем на једну ситницу, на просечну плату од 855 евра, када је повећате пет одсто, знате ли колико је то новца. То је скоро 43 евра, није мало повећање. 85 евра пута 12 па израчунајте, преко 1.000 евра годишње само добијате више. Само хоћу да кажем да ти проценти носе више новца. За мене је важно да се пензије повећају, нису довољно пратиле плате, морају да буду још много више. Хоћу да људи разумеју, радујем се успеху државе. Жао ми је људи који се осете повређено они који имају минималац, то су дивни људи. Већи је проценат код најсиромашнијих који подржавају моју политику од оних који су добили све од државе и имају 300.000. О сиромашнијим људима ћемо да бринемо и то је веома важно, рекао је председник Вучић.

О безбедности у Француској

- Мене обезбеђују из жандармерије француске, боље је предузети сваке мере безбедности него размишљати да ли можете да прошетате. Разумем посвећеност француске полиције и верујем да ће то успети да одрже на највишем нивоу током трајања ОЛ. Много је претњи стигло од различитих група широм света, тако да се надам и скоро сам сигуран да ће Француска показати снагу. Број полицајаца од 40.000 је нешто до сада невиђено, желим им успех.

О платама

- Када сам добио податке Завода за статистику, рекли смо да очекујемо 850 евра, то смо говорили и прошле године, када је реч о платама у јавном сектору, приватни мора да се понаша одговориније по том питању. Пре тога је било око 830 евра. Потребно је време да приватни сектор испрати јавни, дошли смо до онога за шта смо се борили. Наравно да немају сви људи 100.000 динара плату, то је просечна плата, то је средња вредност укупних нето плата у Србији, није рађена анкетама, на узорку, рађена је сабирањем и дељењем са бројем запослених. Просечно запослени грађани у Србији прими плату од 100.000. Ти који нас критикују, знате ли колика је просечна плата била пре 10 година, 37.700 динара. То су просечне плате, они кажу медијална плата. Медијална плата је до 50 одсто и 50 одсто запослених. Медијална плата је данас 78.000. 50 одсто људи прима мање од 78.000 динара, 50 одсто прима више од 78.000. Са 27.000 на 78.000 динара, три пута је већа медијална плата. Овај податак говори о онима који немају пристојна примања. Минималац је и више него три пута већи него у њихово време. Био је 15.000 сада је 47.000 динара. Они ће рећи да је инфлација појела. Све време имамо изразито стабилан курс динара, наша монетарна политика прати сигурност јавних финансија, фискалне политике и никаквих негативних померања по том питању није било.

„Када причамо о инфлацији, она је могла да буде и до 72 одсто што је пренаглашено, ово је преко 300 одсто. Говорим о стварима када причамо о повећањима, само да виде људи колико боље живе. Да подигнемо минималну зараду, све је мањи број људи који прима минималац, да подигнемо минималац, да не угрозимо долазак страних инвеститора... Постараћу се и молићу премијера Вучевића, Синишу, на сваком месту да пре свега водимо рачуна о минималној заради. Да повећамо минималну зараду. Биће повећање и у јавном сектору, посебно ће бити просветним радницима, рекао је председник Вучић.

Обраћање председника Србије

- Ми ћемо сутра овде да отворимо Српску кућу и оно што је занимљиво је да смо добили најбољу могућу позицију одмах поред француске куће, то ће бити прилика да промовишемо многе ствари у Паризу. То је огромна част и велика и изузетна прилика да представљате земљу. Имаћемо много програма, представљање наше кухиње, економије...

- Данас ћу имати и кратак сусрет са председником Макроном и очекујем његову посету Београду у наредних 50 дана. За Србију је од изузетног значаја да гајимо добре везе и односе са Француском и верујем да ћемо успети да унапређујемо односе. Сутра ће заједно са мном отварању Српске куће присуствовати и један од важних француских министара, истакао је Александар Вучић.

Присуствоваћу после пријема код председника Макрона, ако буде све у реду, пошто какви су временски услови, киша, никад не знате како ће да изгледа, надам се да ћу моћи да поздравим наше олимпијце и Мају Огњеновић и Душана Мандића који ће да унесу српску заставу.

Председник Вучић ће, поред званичне церемоније отварања Олимпијских игара, бити гост на пријему који у част светских лидера приређује председник Републике Француске Емануел Макрон.

Током боравака у Паризу, председник Вучић ће присуствовати и свечаном отварању Српске куће.

Аутор:
Пошаљите коментар