overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Избори на КИМ: Српској листи десет мандата, славље у Митровици

11.06.2017. 20:24 23:27
Пише:
Извор: Tanjug

ПРИШТИНА: Српска листа трећа је политичка снага на Косову, према Централној изборној комисији, на основу пет одсто пребројаних гласова.

Грађанска инцијатива Српска листа освојила је 16,16 одсто гласова.



На првом месту се налази коалиција која је произашла из "ратног крила", названу "ПАН", а коју чине коалиција Демократске партије Косова (ДПК - Тачи), Алијанска за будућност Косова (АБК - Харадинај), Иницијатива за Косово (ИК - Фатмир Љимај) и девет мањих партија која је освојила 30,19 одсто гласова.



Демократски савез Косова, према подацима ЦИК-а на основу пет одсто избројаних гласова, освојила је 17,23 одсто гласова, а Самоопредељење 14,69 процената.



Што се осталих српских странака тиче Прогресивна демократска странка 0,86, а Самостална либерална странка Слободана Петровића освојила је за сада 1,19 одсто.



Даље Партија косовских Срба - Активна грађанска иницијатива 0,09 одсто, Грађанска иницијатива за просперитет Косова 0,06 одсто.

Ђурић: Српска листа освојила свих десет мандата

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је вечерас да је, према првим резултатима које имају, Српска листа (СЛ) освојила свих десет мандата у косовском парламенту намењених српској заједници.



"Желим да вас обавестим на основу прикупљених података који су дошли у штаб Српске листе да је она освојила најмање 90 одсто гласова у већини српских средина на Косову и Метохији. Овим је СЛ највероватније освојила и све мандате загарантоване српској заједници у парламенту", поручио је он обраћајући се окупљенима у центру Митровице.



Он је пренео да је представник Јединствене горанске партије, која је на изборе изашла уз подршку државе Србије Адем Хоџај, који се налази у посланичком клубу Српске листе, освојио мандат.



"Тако да је врло могуће да СЛ има више од десет посланика у будућем сазиву парламента", нагласио је он.

У Косовској Митровици славље Срба због резултата Српске

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: У Косовској Митровици Срби су почели славље задовољни изборним резултатима Српске листе.



Трубачи, аутомобили, грађани који носе заставе Србије окупили су се испред зграде у којој је седиште СНС у Косовској Митровици, а међу њима је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.



Очекује се и да се Ђурић обрати грађанима.



Према досадашњим резултатима, листа Српска је међу првих пет по политичкој снази на КиМ. 

Дака: Одзив 41,45 одсто, сва биралишта затворена на време

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака изјавила је вечерас да су сва бирачка места на Косову затворена на време и да је одзив бирача био 41,45 одсто.



Гласало је преко 750 хиљада бирача или 41,45 грађана, казала је Дака на конференцији за новинаре, наводећи да је на изборима 2014. гласало 42.08 процената, а преноси Слободна Европа.



Она је рекла да је изборни процес протекао без неких неправилности које би могле да угрозе интегритет избора.

Харадинај прогласио победу "ратне коалиције"

Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај прогласио је вечерас победу коалиције која је произашла из "ратног крила", названу "ПАН", а коју чине коалиција Демократске партије Косова (ДПК - Тачи), АБК, Иницијатива за Косово (ИК - Фатмир Љимај) и девет мањих партија.



Он је, на конференцији за штампу по затварању биралишта, рекао да је коалиција "Пан" убедљиво победила.



"Јасна одлука обавезује владу Косова", поручио је он захваливши се коалиционим партнерима и позвао друге странке да се придруже раду на добробит "земље".



Коалиција "ПАН" освојила је 40 одсто гласова на данашњим ванредним парламентарним изборима, објавила је приштинска телевизија "Клан Косова" позивајући се на излазне анкете.



Према истим подацима, предвиђа се да би опозициона странка Самоопредељење могла да освоји 30 одсто гласова, док би коалиција под вођством Демократске лиге Косова (Иса Мистафа) требало да има 27 одсто.

Тачи: Очекујем што пре формирање проевропске владе

Косовски председник Хашим Тачи огласио се вечерас поводом превремених парламентарних избора који су данас одржани и изразио очекивање да ће што пре бити формирана проевропска влада.



Он је путем Твитера поручио да "очекује од победника данашњих избора да формирају што пре проевропску владу, која би се одмах посветила приоритетима".

До 19.00 сати гласало 41,79 одсто уписаних бирача

ПРИШТИНА: Централна изборна комисија Косова саопштила је да је на данашњим превременим парламентарним изборима до 19.00 сати гласало 41,79 одсто бирача.

На основу података са око 90 одсто бирачких места, укупно је гласало нешто више од 740.000 од око 1,8 милиона уписаних бирача на 2.490 места, наводи се на сајту ЦИК-а.



Највећа излазност забележена је у Зубином Потоку, где је изашло 62 одсто бирача, а на другом месту је Ранилуг са 53,4 одсто, те следе Приштина и Партеш са 52 процената, и Штрпце са 51 одсто.



У Грачаници и Звечану је гласало 43 одсто бирача, у Северној Митровици 34 одсто, у Клокоту 48 одсто, а у Клокоту 48 одсто, и Лепосавићу 48,69 одсто.

Клан Косова: Излазне анкете дају ДПК 40 одсто, Самоопредељењу 30 одсто

Коалиција под вођством Демократске партије Косова освојила је 40 одсто гласова на данашњим ванредним парламентарним изборима, објавила је приштинска телевизија "Клан Косова" позивајући се на излазне анкете, преноси Ројтерс.



Наводи се да се, према истим подацима, предвиђа да опозициона странка Самоопредељење освоји 30 одсто гласова, док би коалиција под вођством Демократске лиге Косова требало да има 27 одсто гласова.

Аутор:
Пошаљите коментар