Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izbori na KIM: Srpskoj listi deset mandata, slavlje u Mitrovici

11.06.2017. 20:24 23:27
Piše:
Izvor: Tanjug

PRIŠTINA: Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbornoj komisiji, na osnovu pet odsto prebrojanih glasova.

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova.



Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova.



Demokratski savez Kosova, prema podacima CIK-a na osnovu pet odsto izbrojanih glasova, osvojila je 17,23 odsto glasova, a Samoopredeljenje 14,69 procenata.



Što se ostalih srpskih stranaka tiče Progresivna demokratska stranka 0,86, a Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića osvojila je za sada 1,19 odsto.



Dalje Partija kosovskih Srba - Aktivna građanska inicijativa 0,09 odsto, Građanska inicijativa za prosperitet Kosova 0,06 odsto.

Đurić: Srpska lista osvojila svih deset mandata

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je večeras da je, prema prvim rezultatima koje imaju, Srpska lista (SL) osvojila svih deset mandata u kosovskom parlamentu namenjenih srpskoj zajednici.



"Želim da vas obavestim na osnovu prikupljenih podataka koji su došli u štab Srpske liste da je ona osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovim je SL najverovatnije osvojila i sve mandate zagarantovane srpskoj zajednici u parlamentu", poručio je on obraćajući se okupljenima u centru Mitrovice.



On je preneo da je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku države Srbije Adem Hodžaj, koji se nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat.



"Tako da je vrlo moguće da SL ima više od deset poslanika u budućem sazivu parlamenta", naglasio je on.

U Kosovskoj Mitrovici slavlje Srba zbog rezultata Srpske

KOSOVSKA MITROVICA: U Kosovskoj Mitrovici Srbi su počeli slavlje zadovoljni izbornim rezultatima Srpske liste.



Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se ispred zgrade u kojoj je sedište SNS u Kosovskoj Mitrovici, a među njima je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.



Očekuje se i da se Đurić obrati građanima.



Prema dosadašnjim rezultatima, lista Srpska je među prvih pet po političkoj snazi na KiM. 

Daka: Odziv 41,45 odsto, sva birališta zatvorena na vreme

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je večeras da su sva biračka mesta na Kosovu zatvorena na vreme i da je odziv birača bio 41,45 odsto.



Glasalo je preko 750 hiljada birača ili 41,45 građana, kazala je Daka na konferenciji za novinare, navodeći da je na izborima 2014. glasalo 42.08 procenata, a prenosi Slobodna Evropa.



Ona je rekla da je izborni proces protekao bez nekih nepravilnosti koje bi mogle da ugroze integritet izbora.

Haradinaj proglasio pobedu "ratne koalicije"

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je večeras pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.



On je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija "Pan" ubedljivo pobedila.



"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit "zemlje".



Koalicija "PAN" osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete.



Prema istim podacima, predviđa se da bi opoziciona stranka Samoopredeljenje mogla da osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova (Isa Mistafa) trebalo da ima 27 odsto.

Tači: Očekujem što pre formiranje proevropske vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana proevropska vlada.



On je putem Tvitera poručio da "očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima".

Do 19.00 sati glasalo 41,79 odsto upisanih birača

PRIŠTINA: Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 19.00 sati glasalo 41,79 odsto birača.

Na osnovu podataka sa oko 90 odsto biračkih mesta, ukupno je glasalo nešto više od 740.000 od oko 1,8 miliona upisanih birača na 2.490 mesta, navodi se na sajtu CIK-a.



Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je izašlo 62 odsto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 odsto, te slede Priština i Parteš sa 52 procenata, i Štrpce sa 51 odsto.



U Gračanici i Zvečanu je glasalo 43 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 34 odsto, u Klokotu 48 odsto, a u Klokotu 48 odsto, i Leposaviću 48,69 odsto.

Klan Kosova: Izlazne ankete daju DPK 40 odsto, Samoopredeljenju 30 odsto

Koalicija pod vođstvom Demokratske partije Kosova osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete, prenosi Rojters.



Navodi se da se, prema istim podacima, predviđa da opoziciona stranka Samoopredeljenje osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova trebalo da ima 27 odsto glasova.

Autor:
Pošaljite komentar