Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Из Покрајине новац за пољопривреду, села и националне мањине

14.11.2017. 11:17 11:22
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Посланици Скупштине Војводине ће у среду гласати о деветомесечном извештају извршење покрајинског буџета који им је у октобру доставила Покрајинска влада на разматрање и усвајање.

Тај обиман материјал, сложен у три књиге ће бити и главна тачка седнице, осим које је још на дневном реду извештај о прошлогодишњем пословању Гаранцијског фонда.

Посланици опозиције, Демократска странка и Српска радикална странка су најавили да неће подржати извештај, јер сматрају да је реализација буџета у посматраном периоду слабија и односу на исти период у прошлој години што се пре свега уочава код неких секретаријата и Управе за капитална улагања, док су чланице владајуће коалиције предвођене Српском напредном странком задовољни деветомесечним резулатима.

– Посланичка група Савеза војвођанских Мађара ће подржати предлог извештаја о извршењу буџета АП Војводине за период јануар-септембар 2017. – изјавила је за „Дневник“ шеф посланичке групе Ленка Ердељ. – Извештај ћемо подржати јер је наша посланичка група констатовала да су значајна средства утрошена за развој пољопривреде и села у Војводини. Осим тога из материјала се види и да се значајна подршка даје установама и програмима националних мањина. 

Улагања у образовне установе и болнице, као и изградња нове зграде РТВ и Хитне помоћи у Новом Саду само су неки елементи који указују на инвестициону активност у Војводини (Павле Будаков, СПС)

Она је навела и неколико примера због чега СВМ сматра да је Покрајинска влада добро радила у посматраном периоду. Пре свега је истакла реализацију средстава Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Тај секретаријат, како је Ердељева навела, пренео је више од 198  милиона динара за редовно издавање новина на мађарском, словачком, румунском, русинском, хрватском, украјинском буњевачком и македонском језику. Исто тако СВМ сматра и веома важним да је тај секретаријат са више од три милиона динара подржао културне делатности националних мањина и што је суфинансирао рад културних удружења и све пројекте који су значајни за очување традиционалног, музичког и сценског страваралаштва.

– Што се тиче развоја пољопривреде, текуће субвенције покрајинског секретаријата за пољопривреду у оквиру пројекта заштите пољопривредног земљишта су износиле 58 милиона динара, а три милијарде динара је секретаријат утрошио за уређење пољопривредног земљишта и развој села. Наравно, ту је било укључено и пошумљавање што сматрамо веома значајним за Војводину – напоменула је Ленке Ердељ. – Покрајиснки секретаријат за образовање дао је подршку програмима који се односе на мултијезичност у Војводини. За развој вишејезичности је издвојено 7,5 милиона динара, што је веома важно за унапређење толеранције.

За развој вишејезичности је издвојено 07,5 милиона динара што је веома важно за унапређење толеранције (Ленка Ердељ, СВМ)

И владајућа Социјалистичка партија Србије ће подржати извештај о извршењу буџета. Шеф посланичке групе СПС-а Павле Будаков у коментару за „Дневник“ је напоменуо да деветомесечни извештај не даје пуну слику о реализацији буџета, она ће се видети из годишњег извештаја који ће бити пред посланицима како се очекује почетком наредне године. Будаков сматра да је веома важно истаћи и да је документ достављен посланицима апсолутно на време што је и пракса Покрајинске владе предвођене Игором Мировићем и ту праксу посланици СПС-а поздрављају. За посланике је такође важно да је материјал веома транспарентан и да у њему не постоје делови у којима је нејасан.

– Суштина извештаја је да су приходи буџета увећани за скоро пет милијарди динара, пре свега због тога што су повећани порези на добит предузеће и зараде – истакао је Будаков. – То јасно указује на то да је у Војводини основан већи број компанија, да оне раде и да су та инвестициона улагања довела до тога да се порез на добит предузећа значајно повећа. С друге стране, повећано је и запошљавање. Морам истаћи податак да је у Војводини незапосленост са 19 одсто смањен на испод 14 одсто.

Будаков сматра да је приликом анализе деветомесечног периода битно напоменути да се у Војводини бележи добра инвестициона активност и да је она постала велико градилиште. Као пример инвестиционих активности навео је улагање у 11 индустријских зона, улагање у стотинак образовних установа и велики број болница

– За пример бих навео панчевачку регионалну болницу чија реконструкција је започета ових дана. Ту болницу сам имао прилику да видим у том запуштеном стању. Заиста је велика срамота да су се људи у 21. веку лечили у таквим условима – истакао је он.


Радикали нису задовољни

Шеф опозиционе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић се не слаже са оценама посланичких колега из владајуће коалиције.

– Гласаћемо против деветомесечног извештаја о извршењу буџета, јер на основу анализе извршења буџета сва је прилика да ћемо на крају године моћи да констатујемо само поражавајуће резултате – оценио је Јакшић. – 2017. година је само једна у низу у којој АП Војводина се не развија и не напредује него животари и тавори.

Он је рекао да приликом анализе материјала уочили су значајна одступања због „недостатка буџетских средстава и лошег планирања“.

– На основу извештаја и динамике реализације средстава јасно је да ће велики број планираних програмских активности остати заправо само мртво слово на папиру. Најбоље осликава шта се дешава у Војводини у 2017. години  чињеница да је Управа за капитална улагања свој програм за девет месеци реализовала испод 20 одсто – навео је Јакшић.


Иначе, ради се о капиталном пројекту за који је јавна набавкаа завршена крајем октобра и пре неколико дана је почела реконструкција интернистичког блока панчевачке болнице који је толико био запуштен да су испадали рамови од прозора и у ходник су често улетали голубови.

– Улагања у образовне установе и болнице, као и изградња нове зграде РТВ и  Хитне помоћи у Новом Саду само су неки елементи који указују на инвестициону активност у Војводини, а он јесте резултат рада ове Покрајинске владе – закључио је Будаков.

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар