СВЕ БЛАГОДЕТИ СОКА ОД ЦЕЛЕРА: Регулише крвни притисак и побољшава здравље црева
Сок од целера, напитак који се добија цеђењем овог поврћа, доживео је пораст популарности због својих потенцијалних здравствених предности.
Иако се састоји првенствено од воде, сок од целера такође садржи мало протеина, масти, угљених хидрата, влакана и шећера. Стручњаци за прехрану указују на неколико могућих предности овог напитка.
Ево које су све здравствене предности сока од целера, ако га раније нисте волели, сада сигурно хоћете.
Сок од целера користан је за пробаву и здравље црева.
"Цеђење целера механички ће разградити његова нетопива влакна, што је корисно за пробаву, правилност црева и чишћење нашег пробавног тракта, као и за храњење добрих бактерија у нашим цревима", каже Ричард.
"Непроцеђени сок од целера такође може помоћи у правилној функцији пробавног тракта", објашњава дијететичарка Алисон Тепер.
Могући антиоксидативни и противупални учинци
Целер садржи антиоксидативне спојеве који неутралишу слободне радикале у телу, чиме се смањује ризик од развоја хроничних болести, наводи Ричард. Фитохемикалије у соку од целера могу имати противупалне учинке, доприносећи општем здрављу.
Могућност регулације крвног притиска
Тепер напомиње да нека истраживања сугеришу како сок од целера може помоћи у регулацији високог крвног притиска. Студија из 2021. показала је позитивну промену крвног притиска након што је 74-годишњи мушкарац с историјом хипертензије конзумирао сок од целера на дневној бази током шест месеци. Међутим, то је била само једна студија, а резултати нису били коначни.
"Ако се конзумира у количинама које се обично налазе у облику хране или умереним порцијама, уопштено је сигуран и храњив", каже Ричард. Ипак, напомиње да труднице или дојиље требају имати на уму да конзумација веће количине целеровог уља или семенки може имати стимулативне учинке на материцу, и зато се треба избегавати.
Упркос могућим предностима, важно је конзумирати сок од целера као део уравнотежене исхране. Стручњаци наглашавају разноликост у исхрани те препоручују цело поврће као оптималан извор храњивих ствари.
Б92