SVE BLAGODETI SOKA OD CELERA: Reguliše krvni pritisak i poboljšava zdravlje creva
Sok od celera, napitak koji se dobija ceđenjem ovog povrća, doživeo je porast popularnosti zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti.
Iako se sastoji prvenstveno od vode, sok od celera takođe sadrži malo proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana i šećera. Stručnjaci za prehranu ukazuju na nekoliko mogućih prednosti ovog napitka.
Evo koje su sve zdravstvene prednosti soka od celera, ako ga ranije niste voleli, sada sigurno hoćete.
Sok od celera koristan je za probavu i zdravlje creva.
"Ceđenje celera mehanički će razgraditi njegova netopiva vlakna, što je korisno za probavu, pravilnost creva i čišćenje našeg probavnog trakta, kao i za hranjenje dobrih bakterija u našim crevima", kaže Ričard.
"Neproceđeni sok od celera takođe može pomoći u pravilnoj funkciji probavnog trakta", objašnjava dijetetičarka Alison Teper.
Mogući antioksidativni i protivupalni učinci
Celer sadrži antioksidativne spojeve koji neutrališu slobodne radikale u telu, čime se smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti, navodi Ričard. Fitohemikalije u soku od celera mogu imati protivupalne učinke, doprinoseći opštem zdravlju.
Mogućnost regulacije krvnog pritiska
Teper napominje da neka istraživanja sugerišu kako sok od celera može pomoći u regulaciji visokog krvnog pritiska. Studija iz 2021. pokazala je pozitivnu promenu krvnog pritiska nakon što je 74-godišnji muškarac s istorijom hipertenzije konzumirao sok od celera na dnevnoj bazi tokom šest meseci. Međutim, to je bila samo jedna studija, a rezultati nisu bili konačni.
"Ako se konzumira u količinama koje se obično nalaze u obliku hrane ili umerenim porcijama, uopšteno je siguran i hranjiv", kaže Ričard. Ipak, napominje da trudnice ili dojilje trebaju imati na umu da konzumacija veće količine celerovog ulja ili semenki može imati stimulativne učinke na matericu, i zato se treba izbegavati.
Uprkos mogućim prednostima, važno je konzumirati sok od celera kao deo uravnotežene ishrane. Stručnjaci naglašavaju raznolikost u ishrani te preporučuju celo povrće kao optimalan izvor hranjivih stvari.
B92